NPO-top in slachtofferrol na rel over pulp-tv: ‘Dit is zo harteloos’

NPO-baas Frans Klein kruipt volledig in de slachtofferrol nu de publieke omroep onder vuur ligt vanwege de plotselinge hausse aan pulp-tv. Er wordt volgens hem ‘harteloos’ gepraat over zijn vak.

Frans Klein © Michel Schnater

De NPO lijkt zonder te overdrijven echt volledig het spoor bijster. Het is over de hele wereld een gegeven dat jongere kijkers meer en meer on demand kijken en veel minder traditioneel, maar Frans Klein en zijn kornuiten willen die trend eigenhandig gaan keren. Hoe? Door het programmeren van volstrekt infantiele formats.

Vier pulpprogramma’s

Er zijn in de afgelopen periode vier enorme pulpprogramma’s geprogrammeerd op NPO 1: Tik M Aan met Songfestival-schreeuwmeisje Emma Wortelboer is na één aflevering van de buis gehaald, Dino’s Bezorgservice van Jandino Asporaat overleefde er twee en de Rutger Castricum-show De Bluffer wordt vanaf vanavond weggestopt in de nacht.

Slechts bij één van de vier programma’s is nog níet ingegrepen: de Edsilia Rombley-show Showcolade. Toch is ook dit programma, waarin BN’ers moeten raden welke voorwerpen van chocolade gemaakt, een enorme kijkcijferflop op de zondagavond. Bovendien heeft de baas van de uitzendende omroep toegegeven dat dit geen goede televisie is.

Toeval

De kijker straft deze pulptelevisie genadeloos af, maar NPO’s televisiebaas Frans Klein ziet dat anders. “Het is ook een kwestie van pech. Soms, als je iets nieuws wilt uitproberen, gaan er dingen mis”, zegt hij in het AD.

Ongelooflijk. Het gaat niet mis omdat de NPO pech heeft. Het gaat mis omdat er in tijden niet zulke treurige televisie te zien is geweest bij de publieke omroep.

Harteloos

Het lijkt wel alsof Frans bezig is met een soort kamikazemissie. In plaats van door het stof te gaan en gewaardeerde NPO-titels als Andere Tijden en Radar in ere te herstellen, kruipt hij in de slachtofferrol.

Frans vindt het namelijk heel erg naar hoe er over zijn vak wordt gesproken. “Er wordt zo harteloos gepraat over de manier van programmeren. Niet de eerste keer overigens. We maakten dit ook mee met Sesamstraat, Brandpunt en Lingo.”

Machtspositie

De NPO-baas sluit zijn oren voor alle kritiek. Zo heeft hij besloten om niet meer op social media te kijken. “Je moet je niet laten vergiftigen door alle reacties.”

Ziet Frans dan echt niet in dat hij enorme pulp op de buis slingert? “Nu ontstaat er een beeld alsof we niet weten waar we mee bezig zijn. Het tegendeel is waar. Dat weten we heel precies.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het ook zo vervelend voor Frans Klein dat er 'harteloos' over zijn vak gepraat wordt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen