John de Mol verrast televisiewereld met baanbrekende show AVASTARS

John de Mol zat gisterenavond compleet onverwacht aan de desk van Shownieuws op zijn eigen SBS 6. De tv-miljardair had namelijk groot nieuws: hij lanceert de gloednieuwe show AVASTARS.

John de Mol © SBS 6

Het gaat hier technisch gezien om een behoorlijk baanbrekend programma: AVASTARS is een live-talentenjacht waarin veertien kandidaten tegen elkaar strijden. Deze kandidaten zijn echter niet van vlees en bloed, maar virtueel: een avatar. Of in deze show: een avastar. Elke avastar wordt aangestuurd door twee échte mensen: een danser(es) en een zanger(es).

‘Dit kon vroeger nooit’

Met de nieuwste technieken op het gebied van motion capture en augmented reality is het mogelijk dat één persoon in een speciaal pak de bewegingen van de avastar aanstuurt en een ander de mimiek en de stem. “Wat we zien, is een avastar die levensecht zingt én danst, maar die pas echt tot leven komt wanneer beide disciplines elkaar perfect aanvullen tijdens de LIVE optredens…”

Het zijn technieken die we al jaren kennen, maar die nog nooit op deze manier, namelijk live, zijn ingezet in een tv-show. “Dat kon vroeger nooit live op televisie, want dan had je weken nodig om dat allemaal sync te krijgen en te renderen. En nu kan het live op televisie”, legt John de Mol uit.

Optreden voor jury

Alles is mogelijk: twee avastars kunnen samen een duet zingen of optreden met meerdere virtuele achtergronddansers maar ze kunnen ook optreden met échte zangers of dansers die fysiek met hen op het podium staan. Behalve zingen en dansen, moeten de avastars uiteraard ook praten en dus live gesprekken voeren met de host en de jury.

Tijdens een aantal auditie- en eliminatierondes beoordeelt deze jury, onder leiding van een succesvolle dj of producer, de optredens. Hij produceert de eerste single en videoclip van de winnende avastar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de avastar een soort beroemdheid wordt, en dus niet de mensen áchter de avastar.

John wil dit al 20 jaar

John loopt al twintig jaar rond met dit tv-idee. “Twintig jaar geleden toen de computerspelletjes begonnen ben ik al eens naar bedrijven gegaan en heb ik gevraagd: ‘Kunnen wij een poppetje met twee mensen tot leven brengen en daar iets mee doen?’ Toen begon iedereen te lachen, dat was absoluut onmogelijk.”

Tien jaar geleden was het ook niet mogelijk, vertelt hij. “Vijf jaar geleden was het mogelijk, maar dan kon het alleen met vijf minuten vertraging. Nu zijn we erin geslaagd, nota bene met een Nederlands bedrijf. Ik ben de afgelopen jaren met allerlei bedrijven in gesprek geweest: Amerikaanse bedrijven, Franse bedrijven.”

Talpa-claim

NEP heeft anderhalf jaar lang ‘met allerlei computernerds dag en nacht gewerkt om dit technisch mogelijk te maken’, aldus John. Gisteren zat hij zo plotseling in Shownieuws, omdat hij dit format wil claimen voordat iemand anders ermee vandoor gaat. “We willen het claimen, zodat het buitenland ziet dat we dit gaan doen.”

Vanwaar de haast? Dan kan niemand het meer jatten, aldus John. “Daar komt het een beetje op neer, ja. Ik heb het gevoel dat wij niet de enige zijn die bezig waren om dit voor elkaar te krijgen. We brengen dit begin 2022 op de buis. Ik denk dat het nu de wereld ingaat en veel partijen gaan bellen.”

Wereldwijde megahit?

Hebben we hier te maken met een nieuwe wereldwijde hit zoals Big Brother of The Voice? “Als dit programma in Nederland een succes wordt en het buitenland wil het hebben, dan rol je dat heel makkelijk uit. Die computertechniek kan zo naar Duitsland, Engeland of Amerika gebracht worden en dan kun je het daar zo namaken.”

“Dit weten nog niet zo gek veel mensen. Linda heeft het gezien en die vindt het fantastisch. Die was echt onder de indruk van dit filmpje.”

Fragment

Zie het optreden van John de Mol in Shownieuws:

Beeld uit AVASTARS

Een beeld uit de nieuwe show AVASTARS:

AVASTARS
© SBS

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wordt Avastars een wereldwijde televisiehit, net zoals The Voice?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen