Arie Boomsma en Thierry Baudet al tien jaar bevriend met elkaar

Arie Boomsma en Thierry Baudet zijn alweer tien jaar bevriend met elkaar. “We kijken anders naar de wereld, maar toch is er een vriendschap”, zegt de sportgoeroe tijdens een podcastontmoeting.

Arie Boomsma en Thierry Baudet © RTL / NPO

Het zal voor velen als een verrassing komen dat uitgerekend Arie Boomsma een geheime vriendschap onderhoudt met de voorman van Forum voor Democratie. Normaal is hij er als de kippen bij om iedereen voor racist of homofoob uit te maken, maar in het geval van Thierry Baudet ligt dat anders. “Ik geloof niet dat jij een racist of fascist bent.”

Boezemvrienden

De twee heren ontmoeten elkaar voor Arie’s podcast Over Routines, waarin hij in de levens stapt van ‘uiteenlopende bijzondere mensen’. Ditmaal is Thierry aan de beurt, al vond het gesprek nog plaats in de verkiezingsstrijd. Voor het eerst komt Arie uit de kast als (oud-)boezemvriend van Thierry.

Thierry heeft een speciale champagne uit de kast getrokken voor Arie. “Ja, dit is mijn favoriet. Ik vond het leuk om jou weer te zien, want niet iedereen weet misschien dat wij elkaar kennen van vroeger. Al tien jaar geleden ofzo zijn wij een beetje bevriend geraakt. We hebben ooit een boek samen gemaakt en ik vond het heel erg leuk om jou nu weer te zien.”

Bubbeltje

Arie had niet verwacht dat Thierry politiek zo groot zou worden. “In de periode dat wij veel met elkaar omgingen was ik veel bezig met evenementen voor vluchtelingen enzo en jij hebt daar nooit iets van gezegd. Je hebt nooit gezegd: ‘Oh, wat stom.’ Altijd als ik mensen jou het stempel racist of fascist zie geven, dan denk ik: nou, dat geloof ik niet.”

“Tegelijkertijd in voorbereiding op dit gesprek dacht ik heel erg: ik weet het ook niet meer. Je bent zo groot geworden in de beeldvorming buiten onze vriendschap dat ik ook op een gegeven moment denk: hoe zit het nou eigenlijk? Mijn gevoel is dat je altijd uit impulsiviteit handelt en niet de ene mens minder vindt dan de andere mens.”

Minst racistisch

Thierry legt daarop uit dat hij de ‘minst racistische persoon’ is. “Hoe komt het denk je dat ze jou in dat hoekje willen hebben?”, vraagt Arie verbaasd. Hij vreest soms dat Thierry door de beeldvorming hetzelfde lot te wachten staat als Pim Fortuyn. “Ik maak me wel eens zorgen.”

Arie heeft geen moeite met de denkbeelden van Thierry. “Onze vriendschap is altijd zo geweest dat we anders denken over de wereld in veel opzichten en in sommige opzichten hetzelfde. We delen bepaalde dingen die zorgen voor een klik en een band.”

Vriendschap

Tot slot gaat het nog uitgebreid over de status van hun vriendschap. Arie: “Ik stond buiten voordat ik naar binnen ging en ineens voelde het heel erg als een soort gesprek om bijna een soort vriendschap te toetsen. Van: waar staan we nog? En hoelang noem je iemand nog een vriend, hè? Hoe is jouw gevoel daarover?”

Thierry: “Over ons? Toen je hier binnenkwam noemde ik je een ‘oude vriend’. Zo voelt het een beetje. We zijn oude vrienden. Dat heeft een beetje de dubbelzinnigheid van oud van oudsher en oud van ex. Dat voel ik nog steeds die dubbelheid.”

Arie: “Ja, hè? Ik ook. Maar ik vond het wel gezellig. Het is heel interessant. We hebben vaak genoeg uitgesproken dat we over heel veel dingen verschillend denken. Ik zeg het best wel vaak hoor tegen mensen als het over jou gaat, van: ‘We zijn bevriend.’ Soms zeg ik ook: ‘We zijn bevriend geweest.’ Of: ‘We hebben een geschiedenis.'”

“We kijken anders naar de wereld, maar toch is er een vriendschap.”

Podcast

Het theekransje van Arie en Thierry:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Arie Boomsma zet Johan Derksen weg als racist, heult met Thierry Baudet. Geloofwaardig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen