Wankelende Rutte bezorgt RTL Z record: nieuwszender in top vijf

De ‘functie elders’-rel die Mark Rutte aan het wankelen brengt, heeft RTL Z gisterenavond een record bezorgd. Nog nooit wist de zender zó’n hoog avondmarktaandeel te scoren.

Mark Rutte © RTL Z

Het spannendste debat uit de carrière van Mark Rutte hield gisteren veel kijkers bezig. Het begon allemaal zo rond het middaguur en het eindigde diep in de nacht. Heel erg diep in de nacht. Waar de publieke omroep ergens in de vooravond afhaakte om amusement te gaan uitzenden, ging RTL Z stug door.

Nieuws wijkt voor amusement

Overdag keken de meeste mensen naar de publieke omroep voor het Tweede Kamer-debat over de uitgelekte formatienotities. ’s Middags piekte NPO 1 tussen 13.25 en 14.50 uur op 773.000 kijkers (68 procent).

Toen op NPO 1 de vijfuurshow Tijd voor MAX begon, ging NPO 2 verder met het Kamerdebat: van 16.30 tot 19.30 uur trok de uitzending op die zender 695.000 kijkers (25 procent). Maar ook daar was het op een gegeven moment tijd voor amusement.

Record voor RTL Z

De publieke omroep verwees naar de themazender NPO Politiek, maar veel kijkers stapten over naar RTL Z. Die zender wist tussen 20.30 en 2.00 uur gemiddeld 417.000 kijkers (11 procent) te boeien. Overdag, van 13.00 tot 20.30 uur, waren dat er nog gemiddeld 78.000 (3 procent).

Die topcijfers in de avond bezorgden RTL Z een gemiddeld avondmarktaandeel van 7,4 procent, de hoogste score ooit. Daarmee was de nieuwszender de vijfde zender van de avond, na NPO 1, RTL 4, SBS 6 en NPO 2. Dat is nog nooit gebeurd.

Tot nu toe stond het RTL Z-record op een avondmarktaandeel van 2,8 procent in december 2018. Dit jaar bereikte RTL Z één keer eerder de zender top tien, namelijk op 15 januari, de dag dat het kabinet-Rutte III viel. Toen stond RTL Z met 1,8 procent marktaandeel op de tiende plek.

Heel bijzonder

Maaike Homan, de plaatsvervangend chef van RTL Z, twitterde rond 1.40 uur verbaasd: “We hebben wel vaker lange uitzendingen gemaakt maar 12 uur live televisie achter elkaar is wel heel bijzonder (en bijzonder leuk om te maken met Frederique Dormaar en al die andere collega’s van RTL Z en RTL Nieuws.”

Kijker Aafke daarop: “Maar tolt u dan niet om van de slaap? Worden al die overuren wel vergoed of omgezet in vrije uren?”

Maaike: “Er wordt altijd goed voor ons gezorgd en het werk is zo leuk dat je genoeg energie krijgt om door te gaan. Vandaag dan even rustig aan doen.”

Tweet

Robbie Kammeijer was een van de presentatoren van de marathonuitzending van RTL Z. Hij twitterde ’s nachts:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het vertrouwen verloren in Mark Rutte?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen