Linda de Mol als minister-president? ‘Ze zou een hoop stemmen krijgen’

In Amerika kijken ze niet meer op van een celebrity als president of gouverneur. Hoe zit dat in Nederland? Zou tv-koningin Linda de Mol het kunnen schoppen tot de post van minister-president?

Linda de Mol © Cornelie Tollens

Frits Wester denkt dat Linda het electoraal best goed zou kunnen doen. “Linda zou zeker een hoop stemmen krijgen, maar de vraag is of ze het zou willen”, zegt de politiek verslaggever van RTL Nieuws in Veronica Magazine.

‘Linda de Mol kansrijk’

Léonie Sazias, die vroeger omroepster was bij Veronica en wél doordrong tot Den Haag, acht Linda ook kansrijk. “Als Linda die bevlogenheid heeft, dan zou ze zeker ver komen”, zegt ze.

Dan moet Linda wel echt die passie hebben, aldus Léonie. “Heel taaie stukken tot je nemen vind ik ook niet altijd even leuk. Net als het urenlang moeten luisteren naar Hugo de Jonge. Daar moet je even doorheen.”

BN’er als premier?

Toch ziet Frits een BN’er als opvolger van Mark Rutte niet zo snel gebeuren. “Omdat we die niet rechtstreeks kiezen. Alle bekende Nederlanders die dat ambiëren zullen zich eerst door één van de grote gevestigde partijen moeten worstelen. Dat is al een hele opgave.”

BN’ers zijn gewend om nauwelijks te werken, dus dat kan vies tegenvallen. “Werken in de Tweede Kamer is niet zoiets als het presenteren van een quiz, spelletje of showprogramma. Je moet inhoudelijk veel dingen weten. En je moet er zin in hebben om tot ’s avonds laat saaie beleidsstukken te lezen, waar je het dan later – met zes man in een achterafzaaltje – over gaat hebben.”

Kabinet-De Mol I

Een voordeel van Linda en haar Talpa-stal is wel dat ze een mooi zakenkabinet zou kunnen samenstellen. Met Herman den Blijker als minister van Landbouw, Patty Brard als minister van Volksgezondheid, Alberto Stegeman als minister van Justitie en André van der Toorn als staatssecretaris van Infrastructuur.

Wilfred Genee zou dan de rol van politieke backstabber kunnen aannemen, die dan opzichtig door het Kamergebouw loopt met ‘functie elders’-achtige notulen. Het zou allemaal mooie televisie opleveren.

Linda reageert (niet)

Is dit allemaal wel realistisch? Hoe kijkt Linda er zelf tegenaan? “Linda gaat hier geen medewerking aan verlenen”, zegt haar manager.

Het lijkt erop dat Linda het nog geen seconde overweegt. Mark Rutte verdient 172.107 euro per jaar. Dat is nu voor Linda ongeveer haar dertiende maand.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u Linda de Mol zitten als opvolger van Mark Rutte?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Eva Jinek tijdens haar megalange vakantie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen