Jort Kelder over coronawet: ‘Wappies hebben gelijk gekregen’

Jort Kelder denkt dat de ‘wappies’ uiteindelijk gelijk hebben gekregen over de coronaspoedwet die eind vorig jaar is ingevoerd. “We staan echt met terugwerkende kracht voor gek”, aldus de Op1-ster.

Jort Kelder en wappies © Op1

Staatsrechtskundige Wim Voermans zat gisteren aan tafel bij Op1, omdat hij zich zorgen maakt over de vrijheden die we hebben ingeleverd om de coronacrisis te bestrijden. Hij vindt dat de regering te gemakkelijk omgaat met de noodwet die in oktober is ingevoerd en is nadrukkelijk tegen verlenging van de noodmaatregelen.

Horizonbepaling

De avondklok en de monkapjesplicht zijn enkele vrijheidsbeperkende maatregelen die onder de noodwet vallen. “Dat is allemaal gedaan onder de voorwaarde dat het tijdelijk zou zijn”, aldus Wim.

Wim wijst erop dat de wet is ingevoerd voor drie maanden met de mogelijkheid om één keer te verlengen. “Die wet is een horizonbepaling, dus de zon gaat achter de horizon en dan vervalt die wet automatisch. Waar ik mij druk om maak is dat die wet toch weer even verlengd dreigt te worden.”

Jort zeer kritisch

Verlengen is een slecht idee, aldus Wim. “Het idee is dat we het nog even laten voortduren, terwijl het oorspronkelijke idee van die ingrijpende maatregelen van de coronawet was: ‘Alleen als er een directe dreiging is, kunnen we nog één keer verlengen’, maar nu schuiven we langzaam op naar: ‘Zullen we niet veiligheidshalve toch nog…?'”

Jort Kelder is heel erg stellig over dit onderwerp: “Wim, we worden er gewoon ingerotzooid. Zullen we het gewoon zo zeggen?”

Wim: “Nou, dat zijn jouw woorden dan.”

Jort: “Er is een wet aangenomen die automatisch stopt en nu nemen ze een wet aan die er gewoon overheen gaat. Dan worden we er toch gewoon ingerotzooid? Dat mag je dan toch zo zeggen?”

Wappies

Wappies die kritisch waren over de noodwet hadden toch gelijk, aldus Jort. “Al die wappies maar ook serieuze mensen op het Malieveld en Museumplein zeiden: ‘Let maar op, het gaat allemaal blijven bestaan. Het is niet tijdelijk, ze houden het gewoon in stand.’ We staan echt met terugwerkende kracht voor gek. Kijk maar even naar die mensen.”

Daarop startte Jort een fragment in van ‘wappies’ die protesteren tegen de coronawet. “Het maakt toch niet uit? Het is toch tijdelijk?”, vraagt de verslaggever. De demonstrant daarop: “Het is niet tijdelijk! Ken jij het kwartje van Kok nog? Ken jij de duizend euro nog?”

‘Ze hadden gelijk’

Wim moet toegeven dat de zorgen van die ‘wappes’ toen wel terecht waren. “Die hadden toen gelijk.”

“Waar het mij nu om gaat: als het gaat om ingrijpende beperkingen van vrijheden en persoonlijke levenssfeer, dat mag, maar dat moet je doen in een ordentelijk proces, waarbij het parlement er op een normale manier over meepraat.”

Fragment

Het bewuste fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet de coronawet van tafel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen