Jan Roos verft gezicht bruin, grapt over roti en Fernandes

Jan Roos blijft de grens opzoeken in zijn programma RoddelPraat, dat hij samen met Dennis Schouten maakt. Hij verschijnt in de nieuwste aflevering met bruin geverfd gezicht. “Wij zijn nu ook divers!”

Jan Roos en Dennis Schouten © YouTube

De 44-jarige Jan ligt regelmatig onder vuur vanwege zijn raciale grapjes in RoddelPraat. Zo maakte hij in december nog grapjes over de huidskleur van de inmiddels overleden vader van Glennis Grace. “Ze gaat straks die diepgepigmenteerde man een geprakte banaan voeren en dan doet hij: ‘Awahwhahwha.’” En dat was al niet eens zijn eerste bananengrap.

Blackface

Ditmaal laat Jan zich door Dennis bruin schminken met zelfbruiner. “Wij zijn ook heel divers! Kijk maar naar Dennis en ik!”, roept hij daarop. En ook: “Wij zijn nu officieel POC’tjes geworden. People of color. Ik denk dat ik zo langzamerhand één klein vlechtje zou mogen.”

Dennis realiseert zich overduidelijk dat het erg gevoelig ligt als witte mensen zichzelf bruin schminken. “Is dit nou eigenijk blackface, wat we zojuist hebben gedaan? Ons gezicht bruiner maken?”, vraagt hij zich af.

Roti en Fernandes

Daar is geen sprake van, aldus Jan. “Nee, het is meer curryface. Niemand kan hier een probleem van maken, behalve mensen met een ernstige leveraandoening of iemand die heel veel stralingsproblemen heeft opgelopen.”

Wel maakt hij vervolgens grapjes over de stereotype voorkeuren van zwarte mensen: “Zullen we roti bestellen? Ik heb opeens een ontzettende zin in roti. Of heb je nog, weet ik veel, een blikje Fernandes in huis? Ik voel me gewoon heel anders. Of een watermeloen of een paar maïskolven? Gebakken kip! Haal even een bucket KFC! Nooit trek in, nu wel!”

Dennis: “Nee, dat gaat te ver.”

RoddelPraat

Het fragment kunt u onderstaand bekijken.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Jan Roos zijn raciale grapjes beter achterwege kan laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen