Sigrid Kaag na ruzie met Wilders wéér boos bij Eva Jinek

De felle confrontatie tussen Geert Wilders en Sigrid Kaag tijdens het slotdebat van de NOS heeft de tongen losgemaakt. Tijdens de nazit bij Eva Jinek werd de D66-leider wéér boos.

Sigrid Kaag © RTL

PVV-leider Wilders verweet Kaag de vrouwen in Iran verraden te hebben toen ze tijdens een bezoek aan dat land een hoofddoek droeg. “Verrader”, riep hij herhaaldelijk. Het leidde tot een boze Kaag, die een grens trok en tekeerging tegen haar collega-lijsttrekker. Na het debat reisde Kaag af naar de talkshow van Eva Jinek.

Kaag boos bij Jinek

Kaag werd in de talkshow Jinek wéér boos. “Ik ben er ook een beetje stil van. Ik ging er als minister van Buitenlandse Zaken heen. Ik verving Halbe Zijlstra. Het was een afspraak, speciaal op verzoek van Saoudi-Arabië en Oman om juist naar Iran te gaan omdat er enorm gedoe was over de raketten en de veiligheid.”

Het ging ook over Israëls veiligheidsbelangen, aldus Kaag. “Dus we maakten als kabinet ook die afweging: Halbe was net afgetreden, maar die reis móest doorgaan. Ik wist: als je naar Iran gaat, je een sluier om moet. Dat is ontzettend vervelend, maar je doet het omdat er een hoger belang op het spel staat.”

‘Ik ben weer boos!’

Haar bezoek aan Iran was destijds al controversieel. “Ik kreeg alleen maar bagger bij terugkeer, maar om verráder genoemd te worden… Dat pik ik van niemand. Het gaat om míjn integriteit, dus ik zal dat nóóit aanvaarden. Van níemand. U ziet, ik ben er weer boos over.”

Had ze dit inhoudelijke antwoord het liefst ook gegeven tijdens het NOS-slotdebat? “Nee, want het interesseert hem niet. Hij wist het toen ook. We hebben Kamerbrieven geschreven over het belang van het bezoek en wat we gedaan hebben. We hadden een rol. Het is niet zomaar een grapje wat we daar deden.”

Verrassing

Kaag had deze aanval van Wilders niet aan zien komen. “Het was voor mij een verrassing, zo aan het einde. Ik was op alles voorbereid en dacht dat het vanaf minuut één met een hoop bagger zou beginnen.”

“Als je dan dit weer voor de voeten geworpen krijgt en dan ook nog verrader genoemd wordt, terwijl je je inzet voor de mensenrechten…”

Fragment

Het fragment van Kaag bij Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen