Ruud de Wild vraagt Geert Wilders: ‘Waarom moet de NPO weg?’

Ruud de Wild heeft Geert Wilders zaterdagnacht in zijn programma Ingelijst gevraagd waarom hij de NPO weg wil hebben. “Als ik op jou stem, ben ik straks mijn baan kwijt”, merkte de radio-dj op.

Geert Wilders © KRO-NCRV

PVV-leider Geert is een fel tegenstander van de publieke omroep, omdat het volgens hem een links bolwerk is. Als zijn partij in de regering terecht zou komen, zou dat ongelooflijk slecht nieuws zijn voor de NPO. “Zeg, ik vraag het even voor een vriend, maar waarom moet de NPO verdwijnen?”, legt Ruud hem dan ook voor.

Linksige wereld

Geert daarop: “Nou, ik ken die vriend niet, maar vertel hem maar, als je hem weer tegenkomt, dat ik de NPO in beginsel weinig objectief vindt. Weet je, het is toch een beetje een linksige wereld die vaak een vooringenomenheid heeft. Nogmaals: niet iedereen, er zijn ook uitzonderingen, ook bij de publieke omroep, maar het heeft toch een soort afkeer van waar wij voor staan.”

Ruud: “Ik vroeg het voor mezelf hoor eigenlijk.”

Geert lachend: “Ja, zo’n vermoeden had ik al.”

Niet aangesproken

Ruud geeft vervolgens aan dat hij zich ‘niet aangesproken voelt’. De PVV-leider daarop: “Nee, nou, dat hoeft ook niet. Ik spreek ook jou niet persoonlijk aan, maar wel in zijn algemeenheid de NPO aan. Als je niet op z’n minst een fair deal geeft dat je alle geluiden laat horen en alle geluiden hetzelfde behandelt…”

“Nogmaals: ik vind het prima als men mij kritische vragen stelt en ik vind het hartstikke goed als men mij probeert onderuit te halen. Doe maar, ik ben wel wat gewend en hopelijk kan ik het aan en als ik het niet aan kan, is het mijn eigen schuld.”

Vooringenomen

Wat is dan wél het probleem? “Om íedere keer opnieuw die vooringenomenheid te zien en je iedere keer opnieuw te moeten verdedigen en niet eens een vraag krijgen waarop je gewoon je verhaal kan vertellen… Ja, dan knaagt dat weleens. Dat mag ook, maar waarom met mijn belastinggeld? Ik betaal er net zo veel aan mee als al die anderen. Ik vind dat dat niet allemaal even eerlijk gaat.”

Ruud: “Maar als ik op jou stem, ben ik mijn baan kwijt.”

Geert: “Nou ja, ik ben ervan overtuigd dat je heel veel andere banen zou kunnen doen als ik kijk naar de schilderijen die je maakt of andere dingen. Ik maak me om jou niet zo’n zorgen.”

U kunt Ingelijst terugkijken op de website van NPO Start.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen