NPO komt met grote racismetest, Peter R. de Vries doet mee

De NPO springt in op een thema dat behoorlijk onderbelicht is in Nederland: racisme. Er zit een grote show aan te komen waarin de racismekennis wordt getest en Peter R. de Vries is van de partij.

De Racisme Kennis Test © Annemieke van der Togt

Racisme is volgens BNNVARA ‘aan de orde van de dag’ en daarom komt de omroep op zondag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, met De Racisme Kennistest. De presentatie is in handen van Sahil Amar Aïssa en Natasja Gibbs.

Peter R. en Willie W.

De twintig vragen in de Racisme Kennistest zijn de aanknopingspunten voor ‘een goed gesprek’ met het panel van bekende Nederlanders: Willie Wartaal, Ronnie Flex, Olcay Gulsen, Sanne Wallis de Vries, Pete Wu, Selma Omari en Peter R. de Vries.  

Hoe zit het format in elkaar? “In De Racisme Kennistest wordt niet getest hoe racistisch iemand is, maar proberen de presentatoren de kennis over racisme bij het publiek te vergroten en handvatten aan te reiken om racisme aan te kunnen pakken.”

Onschuldige grapjes

Een broodnodige show, vindt Sahil. “Als jonge Marokkaanse Nederlander heb ik heel mijn leven alle soorten racisme meegemaakt. Maar het in je eentje bevechten blijft moeilijk. Hoe reageer je als goede vrienden ineens iets racistisch zeggen of je baas met een ‘onschuldig grapje’ komt?”, zegt hij. “Het wordt ongemakkelijk, het wordt discussiëren, maar het is zo ontzettend nodig.”

Natasja vult aan: “Kennis over elkaar en onszelf brengt ons dichterbij elkaar. Over racisme en discriminatie praten is voor niemand comfortabel, maar met deze Racisme Kennistest laten we zien dat het wel kan, en dat een gesprek tot verrijkende inzichten en uiteindelijk verandering kan leiden.

Meedoen met app

Kijkers thuis kunnen meedoen op de bank. “Wat is institutioneel racisme, hoe ziet alledaags racisme eruit en wat doet het met je geest als je racisme ervaart? En wat kun je met deze kennis doen tegen racisme? Kijkers kunnen live meedoen via de NPO3-app en zo thuis dit gesprek voeren.”

De Racisme Kennistest is op zondag 21 maart om 19.40 uur te zien op NPO 3.

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen