Mark Rutte weigert televisiedebat met Pieter Omtzigt

Minister-president Mark Rutte legt het voorstel van CDA’s runner-up Pieter Omtzigt om met elkaar in debat te gaan op televisie naast zich neer. Hij heeft geen tijd, zegt zijn woordvoerder.

Pieter Omtzigt en Mark Rutte © RTL

Er is veel gedoe over het feit dat Mark Rutte in de week voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen maar liefst drie keer op televisie in debat gaat met oppositieleider Geert Wilders. Het zou de kiezer te weinig opleveren. De heren hebben nog een EenVandaag-debat en een NOS-debat te gaan; Omtzigt hoopte daar eentje van op te eisen.

Omtzigt daagt Rutte uit

Pieter Omtzigt haalt op Twitter een lezersbrief op Trouw aan. “Wat ik gemist heb in deze verkiezingscampagne is een debat tussen Mark Rutte en Pieter Omtzigt. Dit zou waarschijnlijk veel interessante informatie hebben opgeleverd”, zegt ene Jan uit Hengelo.

Daarop zegt Pieter: “Nou, Mark Rutte, wat vind je van deze suggestie? Je weet wel: een debat over de inhoud. Over hoe we de rechtsstaat versterken, een volgend toeslagenschandaal voorkomen. Over het oplossen van echte problemen zoals woningnood? Of liever drie keer herhaling met Geert Wilders?”

Merkwaardig voorstel

Veel politieke watchers vinden het een merkwaardig voorstel, omdat Omtzigt hiermee de leider van het CDA passeert: Wopke Hoekstra. “Er wordt een beetje de indruk gewekt van: Hoeksta kan dat niet alleen. Of: laat mij dat maar even doen met Rutte”, zei Eva Jinek gisteren in haar talkshow.

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand daarop: “Ik zou als ik Wopke Hoekstra was denken: ‘Ohh, wacht even, de nummer twee moet het voor me op gaan nemen, die wil dus de minister-president uitdagen voor een debat? Volgens mij is dat mijn rol!’ Dus ik weet niet of dit het CDA nou helpt, maar dat vind ik niet erg hè?”

Ongeleid projectiel

Telegraaf-journalist Wouter de Winther: “Het is iets wat Pieter Omtzigt doet en toch een beetje het ongeleid projectiel in hem is en waar hij bij het CDA ook om wordt gevreesd. Dat ze hem niet aan de leiband hebben.”

Joost Eerdmans: “Het is wel mooi als hij dan ook nog ja zegt.”

Wouter: “Dat zou mooi zijn, maar Rutte voelt zich buitengewoon goed in zijn rol als: vooral niet te veel op de inhoud en plannen ingaan, maar meer de minister-president uitstralen.”

Rutte zegt nee

Helaas voor Omtzigt ziet Rutte dit niet zitten. “Een woordvoerder van Rutte zegt dat de premier geen tijd heeft voor nieuwe debatverzoeken”, meldt de NOS.

De tweet van Omtzigt:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen