Gordon en Sigrid Kaag gaan koffiedrinken met elkaar

Gordon en Sigrid Kaag gaan koffiedrinken met elkaar om gedachten uit te wisselen over hun strijd tegen online haatreacties. Dat spraken ze gisteren af in de talkshow Tijd voor MAX op NPO 1.

Sigrid Kaag en Gordon © Tijd voor MAX

D66-leider Sigrid Kaag krijgt van alle vrouwelijke lijsttrekkers de meeste onlinehaat te verduren en wil daarom paal en perk stellen aan haatreacties op internet. Ze wil online anonimiteit zelfs onmogelijk maken. “Alle anoniempjes, de zogenaamd heldhaftige toetsenbordridders, die daar in een zolderkamertje allemaal teksten eruit gooien? Niet meer anoniem.”

Gordons strijd tegen haat

Gordon is het helemaal met haar eens. Hij stelde eerder grensoverschrijdende reacties op Mediacourant aan de kaak en is ook boos over de haatreacties die RTL Boulevard toelaat. Hij sprak er gisteren over met Sigrid in de altijd vrolijke talkshow Tijd voor MAX, die ditmaal gepresenteerd werd door Carrie ten Napel en Sybrand Niessen.

Carrie tegen Sigrid: “U noemde het vanochtend nog, u steunt deze actie. U krijgt behoorlijk wat bagger over u heen op social media. Hoe gaat u daarmee om?”

Sigrid steunt Gordon

Sigrid daarop: “Nou, misschien eerst een puntje over Gordons actie, want ik vind het geweldig dat een BN’er zich zo inzet. Gordon zegt terecht dat het niet om hem gaat. Het gaat om vele mensen die kwetsbaar zijn, die anonieme haat online krijgen, die zich geïntimideerd voelen en bang zijn.”

“Dit moeten we als samenleving niet willen en de regelgeving is daar nog niet goed genoeg voor en de techbedrijven nemen ook hun verantwoordelijkheid niet. Ikzelf kijk al drie jaar niet meer op Twitter. Als mensen je labelen als staatsh*er, terroristenliefje en elke vijftien minuten weer een haatdragend bericht sturen… Dat is onderzocht door de Universiteit Utrecht.”

Wetgeving

Er valt volgens Gordon niet aan te wennen. “Het komt altijd weer bij je terug, want je kunt niet kijken, maar het wordt overgenomen door de andere media. Dat was met Mediacourant zo. Ik wil nog even één ding duidelijk zeggen, namelijk dat het niet gaat om de inperking van de vrijheid van meningsuiting. De discussie is dat er regelgeving moet komen die het onderscheid gaat maken in wat wel of niet toelaatbaar is en waar de grens wordt overschreden.”

Wat zou Gordon het liefst willen? “Het perfecte scenario zou zijn dat je gewoon je DigiD moet laten zien bij het aanmaken van je internetaccount. Dat is een heel heftig en moeilijk verhaal, maar wat je wél kan doen is dat internetfora de verantwoordelijkheid nemen voor wat ze tentoonspreiden.”

Koffie

Gordon en Sigrid gaan er binnenkort met elkaar over brainstormen. “We hebben afgesproken dat we na de verkiezingen even een koffie gaan drinken. Ik vind dat we best wat punten hebben om te bespreken. Wat ik leuk vind, is dat de discussie is geopend.”

“Heel veel mensen hebben hier last van. Niet alleen BN’ers, maar ook de kinderen op school. Social media is een heel groot probleem op dit moment.”

Fragment

Het fragment uit Tijd voor MAX:

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen