Eva Jinek weet wie haar Twitter-account gehackt heeft

RTL-talkshowkoningin Eva Jinek weet inmiddels wie de hackers van haar Twitter-account zijn. Het blijkt om twee van haar bloedeigen studiogasten te gaan. “Zij zagen het wachtwoord slingeren.”

Eva Jinek © RTL

De redactie van de RTL 4-talkshow Jinek houdt dagelijks een Twitter-pagina bij, waarop gasten worden aangekondigd en fragmenten worden geplaatst. Gisteren verscheen daartussen ineens een bericht dat níet van de redactie, maar van een hacker kwam. “Beste mevr. Jinek, uw account is gehackt”, stond er in het onheilspellende bericht.

Slordig met wachtwoord

De ‘vriendelijke hacker’ adviseerde de redactie van Jinek om het Twitter-wachtwoord onmiddellijk te wijzigen. Daar bleek de redactie namelijk nogal slordig mee om te gaan: het wachtwoord hing lange tijd en plein public op een memo in de visagieruimte, onthulde de Jinek-kraker.

RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan, die Eva Jinek vorig jaar hielp met de beveiliging van haar privé-accounts (de presentatrice gebruikte jarenlang het vreselijk onbezonnen wachtwoord hamster13), heeft contact gehad met de redactie van Jinek en weet nu wie de hack heeft uitgevoerd.

Twee pubers

Het blijkt te gaan om twee jongens die enige tijd geleden te gast waren in de studio van Jinek. “De hack is gepleegd door twee pubers die tijd geleden mee waren met een gast van Jinek en daar het wachtwoord zagen slingeren, die tot hun verbazing nog steeds werkte. Toen stuurden ze het berichtje. Ik vind het wel cute”, twittert Daniël.

Daniël heeft niet zo’n problemen met deze hack. “In alle eerlijkheid: ik houd wel van dit soort stunts. Laat gelijk zien waarom wachtwoorden op papiertjes aan muren hangen geen goed idee is.”

Reacties

Veel mensen hebben op Twitter geshockeerd gereageerd op de slordige wachtwoordetiquette van Jinek. “Onvoorstelbaar dat dat soort accounts die zo bekend zijn niet even 2FA inschakelen. Kan er echt met mijn hoofd niet bij”, schrijft Mark.

En Arne: “Tsja, dit is nog maar een nieuwshowtje. Bij de gemiddelde huisarts hangen deze briefjes gewoon op de monitor als post it.”

Limbabwaan deelt wachtwoordtips. “Ik gebruik altijd zeven nullen als wachtwoord. Maar ik vertel uiteraard niemand in welke volgorde ze moeten staan.”

Hacktweet

De hack-tweet van gisteren:

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen