Eva Jinek pakt Mark Rutte aan: ‘Ik vind dit onbeschoft!’

Eva Jinek is er kennelijk zó van geschrokken dat Mariëlle Tweebeeke haar shine steelt tijdens deze verkiezingscampagne dat ze gisteren even lekker uit haar velletje sprong tegen Mark Rutte.

Sigrid Kaag, Eva Jinek en Mark Rutte © Jinek

Mark Rutte, die zijn medegast Sigrid Kaag aan het lachen kreeg toen hij haar indirect ‘nuffigheid’ en gedrag ‘uit de hoogte’ verweet, werd door Eva Jinek behoorlijk onder vuur genomen over de loonsteun aan ondernemers. Ze vindt dat de regering asociaal omgaat met het midden- en kleinbedrijf.

De miljarden van Rutte

Zestig procent van de ondernemers die loonsteun heeft ontvangen moet een deel daarvan nú al terugbetalen, gemiddeld zo’n 14.000 euro per ondernemer. “Ze hebben hun best gedaan om toch nog te proberen om iets van omzet te draaien en dan tijdens die lockdown wordt er al gezegd: ‘U moet het terugstorten!'”, aldus Eva.

Dat geldt alleen voor bedrijven die toch weer genoeg omzet realiseren, wierp Rutte tegen. “Dan moet het ook echt wel kunnen. In algemene zin geldt: we geven niet voor niets 75 miljard uit om dan vervolgens weer die bedrijven in de problemen te brengen.”

Eva confronteert Sigrid

Eva: “Het gaat mij meer om het principe dat je iets geeft aan iemand om te overleven en dan zegt: ‘Ik wil het nu al wel weer terug hebben.”

Vervolgens tegen Sigrid Kaag: “Wat ik meneer Rutte net voorleg, waar ik dan een beetje name de ondernemers verbolgen over doe, is dat mensen moeten terugbetalen terwijl de lockdown nog gaande is, daar heeft u natuurlijk ook mee ingestemd.”

Sigrid: “Dit is het precieze probleem wat Mark Rutte schetst. Ik kan ook geen commentaar geven op casussen.”

‘Onbeschoft!’

Eva vervolgens buitengewoon fel: “Ben ik nou de enige die het een beetje raar vindt? (…) Je zegt nu gaandeweg: ‘Oeh, je hebt nu toch nog iets verdiend met die twee mensen die je ontvangen hebt vandaag in de winkel en nu moet je terugbetalen.’ Ben ik de enige die dat onbeschoft vindt? Die dat moeilijk vindt?”

Sigrid: “Dat is absoluut niet de bedoeling.”

Rutte: “Nee, precies.”

Premierskandidaat

Het ging verder vooral over leiderschap en de ambitie van Sigrid Kaag om premier te worden. Rutte vertelde uitgebreid over hoe hij de belangen van Nederland verdedigt in Europa.

Eva: “Kan Sigrid Kaag dat op het niveau dat u zegt dat nodig is? Zij is de perfecte premierskandidaat.”

Rutte: “Nou, dat weet ik niet…”

Fragment

Een fragment uit Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen