Eva Jinek boos op Martijn Koning: ‘Dit was niet de bedoeling’

Eva Jinek heeft Martijn Koning gisterenavond na haar uitzending vermanend toegesproken. Ze heeft hem laten weten dat de manier waarop hij tekeerging tegen Thierry Baudet niet de bedoeling was.

Eva Jinek en Martijn Koning © Jinek

Het was de bedoeling dat Martijn op een cabareteske manier over gasten Thierry Baudet en Farid Azarkan zou spreken, maar dat ontaardde in een vrij laaghartige persoonlijke aanval op Thierry. Angela de Jong vindt dat Eva had moeten ingrijpen. “Het is me een raadsel waarom Eva niet ingreep toen na een paar zinnen duidelijk was waar het heenging.”

Pleuris brak uit

Martijn vertelt aan het AD dat Eva er niets van wist dat hij Thierry persoonlijk zou aanvallen. “Eva en de redactie hadden vooraf heel vaak gevraagd of ik de tekst wilde opsturen, maar dat doe ik nooit. Ze weten met wie ze werken. Ze vroegen na de uitzending of ik een statement wilde maken. Uiteraard geen probleem: zij wisten écht niet wat ik ging zeggen.”

Na afloop was Eva behoorlijk pissig, verklapt Martijn. “De pleuris brak uit, maar op een beschaafde manier hoor, want er is niet gescholden of zo, maar Eva zei wel dat dit niet de bedoeling was en baalde dat ik het vooraf niet had opgestuurd, maar nogmaals: dat doe ik nooit.”

Naïef van Eva

Het is wel een beetje naïef van Eva en haar redactie, vindt de cabaretier. “Ze hadden zich op journalistieke wijze goed voorbereid en dan kwam ik er nog even overheen, maar ja… dat weten ze toch?”, zegt hij. “Ik had die reuring overigens wel verwacht.”

Is hij nog welkom bij Jinek? “Ik denk het eigenlijk wel. Ik heb een goede verstandhouding met Eva en de redactie. Kijk, je nodigt mij uit, dan weet je wat je kunt verwachten.”

Eva zegt sorry

RTL laat weten dat Eva na de uitzending contact heeft opgenomen met Thierry om excuses te maken. De zender heeft er spijt van dat ze het optreden van Martijn niet hebben geschrapt. “Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd.”

Koning weigerde volgens RTL ‘ondanks herhaalde verzoeken van de redactie’ inzage te geven in de tekst die hij ’s avonds zou uitspreken. De redactie had hierop moeten besluiten zijn optreden te schrappen, aldus RTL.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen