Volkskrant haalt uit naar John de Mol: ‘De vlek wordt viezer’

Het is John de Mol niet gelukt om de kritiek op zijn knikkershow weg te nemen door Paul Römer met wat bewijsstukken op het AD af te sturen. “De vlek wordt viezer”, vindt de Volkskrant.

Marble Mania © William Rutten

Er zit een smet op het grote succes van de nieuwe SBS 6-show Marble Mania. Het programma van John de Mol is geïnspireerd op de YouTube-knikkershow van de autistische Jelle Bakker. Hij werd aanvankelijk bij de Talpa-productie betrokken, maar het contact liep stuk tijdens de onderhandelingen.

Moreel verwerpelijk

Jelle is naar eigen zeggen zó teleurgesteld in John dat hij niet naar Marble Mania kan kijken. “Dat doet mentaal te veel pijn”, zegt hij. Vervolgens is John de Mol behoorlijk door de mangel gehaald, met name door het AD. “Ik vind het moreel verwerpelijk“, klonk het in de mediapodcast van de krant.

John de Mol laat dat niet over zijn kant gaan en stuurde Paul Römer op de krant af met wat bewijsstukken onder zijn arm. Volgens Paul heeft John de autistische Jelle en zijn broer een hartstikke goed voorstel gedaan. “Geloof me, John heeft een zwak voor deze jongens.”

Charme-offensief

Het charme-offensief van Talpa heeft geen effect op de Volkskrant. ‘Hoe harder John de Mol roept dat hij Marble Mania niet heeft gepikt, hoe viezer de vlek wordt’, kopt de krant groot. ‘Marble Mania is een nieuw dieptepunt in de Nederlandse televisiegeschiedenis.’

Het programma zélf is al niet om aan te zien, maar, zo stelt columniste Emma Curvers: “Achter de schermen is het allemaal nog treuriger.”

Paul Römer kan het allemaal mooi verwoorden, maar Emma kijkt daar zo doorheen: “Uit stukken die de krant in handen had bleek dat er een onderhandeling gaande was, maar ergens onderweg schrapte Talpa het belangrijkste onderdeel uit hun voorstel: het percentage dat de jongens zouden verdienen als de show werd verkocht in het buitenland.”

Jelle reageert

De autistische Jelle Bakker heeft het Volkskrant-stuk geretweet. “Marble Mania is getting real in The Netherlands, we are losing our marbles”, schrijft hij erbij.

Ook Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing deelt het stuk met haar volgers: “Over hoe John de Mol niet alleen schaamteloos steelt, en daarover liegt, maar ook alles wat hij aanraakt verandert in een vreugdeloze poel vol BN’ers plus een opgeblazen sportcommentator die erg vol van zichzelf is.”

En Playboy-hoofdredacteur Maarten Bloem: “Wat een ranzige shit.”

Column

De column ‘Hoe harder John de Mol roept dat hij Marble Mania niet heeft gepikt, hoe viezer de vlek wordt’ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen