Slechts één gast zit vaker in Op1 dan Ab Osterhaus

Ab Osterhaus was in het jaar 2020 de op een na vaakst uitgenodigde gast van het praatprogramma Op1. Alleen politiek verslaggever Joost Vullings zat vaker aan de talkshowtafel op NPO 1.

Joost Vullings en Ab Osterhaus © Op1

Waar tv-viroloog Ab Osterhaus vorig jaar 33 keer aan de talkshowtafel zat, kwam Joost Vullings uit op 37 keer. De top vijf wordt afgemaakt door Xander van der Wulp (31 keer), journalist Laila Frank (21 keer) en viroloog Anne Wensing (20 keer), blijkt uit een analyse van Nel Ruigrok van Nieuwsmonitor, meldt NRC Handelsblad.

Ab, Joost en Xander

Nel Ruigrok: “Ik wilde dit onderzoeken omdat Op1 onder vuur ligt, en ook uit mijn persoonlijke observatie dat Ab Osterhaus, Joost Vullings en Xander van der Wulp er altijd zitten. De mensen die vaak op tv komen, komen vaker op tv.”

De andere gasten die het vaakst aan tafel zaten waren Beeld & Geluid-meneer Eppo van Nispen (19 keer), Saskia Belleman (19 keer), Diederik Gommers (19 keer), Ernst Kuipers (16 keer) en microbioloog Jan Kluytmans (15 keer).

Overdosis journalisten

De vier meest aanwezige groepen waren journalisten (310 optredens), experts (258), mediapersoonlijkheden (184) en politici (159).

De keuze voor journalisten wordt volgens Ruigrok ingegeven uit de angst dat het gesprek anders ’te genuanceerd en complex’ zou worden. “Want dan zappen de kijkers weg.” Journalisten weten alles leuk te verpakken én zijn gericht op conflict, legt ze uit.

Het NRC-artikel ‘Onderzoek: steeds dezelfde journalisten aan tafel bij Op1’ kunt u hier lezen.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen