RTL 4 buigt niet voor kritiek: geen uitzondering voor Lilianne Ploumen

RTL 4 buigt niet voor de kritiek dat PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen een kans zou moeten krijgen tijdens het RTL Verkiezingsdebat. Je moet nou eenmaal keuzes maken, zei Frits Wester gisteren in Jinek.

Frits Wester en Lilianne Ploumen © RTL

Het RTL Verkiezingsdebat, dat over ruim twee weken plaatsvindt, is het eerste grote televisiedebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Er doen zes lijsttrekkers mee, die geselecteerd worden op basis van het huidige zetelaantal en de stand van aankomende zondag in de peilingwijzer.

Geen Lilianne op RTL

De deelname van VVD’s Mark Rutte, PVV’s Geert Wilders, CDA’s Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag van D66 is al gegarandeerd. Naast hen lijken zo goed als zeker Jesse Klaver van GroenLinks en Lilian Marijnissen van SP aan te schuiven. Om tóch mee te kunnen doen, moet Lilianne Ploumen ineens een magische sprong in de peilingen maken.

Het is volgens de Volkskrant een heel bittere pil voor de PvdA, ‘omdat die partij bij uitstek weet hoe belangrijk dat debat kan zijn in een verkiezingscampagne’. Volkskrant-columnist Bert Wagendorp verzoekt RTL om Lilianne alsnog een kans te geven en oud-Telegraaf-baas Sjuul Paradijs roept RTL op om Lilianne een wildcard te geven.

RTL buigt niet

RTL buigt echter niet voor de kritiek van buitenaf. Frits Wester, het gezicht van RTL’s politieke afdeling, was er gisteren duidelijk over in de talkshow van Eva Jinek. “Je moet altijd een keuze maken. Je kunt proberen een debat te organiseren met tien of twaalf partijen, maar dan is de informatie-overdracht zo gering.”

Lilianne heeft genoeg andere mogelijkheden, meent Frits. “Er zijn natuurlijk veel en verschillende debatten, er zijn interviews en andere optredens bij jou of bij Op1. Maar zo’n debat probeer je dan toch met een wat beperktere club te doen. Je kunt niet allemaal in de Champions League voetballen. We moeten keuzes maken en die zijn altijd arbitrair.”

Sneu

Het is altijd sneu, zegt Frits. “We hebben ook wel eens debatten gedaan met twee, bijvoorbeeld met Bos en Balkenende en Kok en Bolkestein. We hebben het ook met vier gedaan, dat is eigenlijk het mooiste. Nu doen we het er toch met zes, want anders zou je eigenlijk alleen vier partijen op rechts of in het midden krijgen. Dan zou je heel links missen.”

“Vergeet niet: de linkse partijen GroenLinks, SP en de Partij voor de Arbeid zijn samen net zo groot als de VVD op dit moment. Het is gewoon lastig. We hebben nu gekozen voor zes. We hebben een rekenmodule, waar de partijen ook mee akkoord zijn gegaan. In de peilingen groeit PvdA nog wel wat, maar het moment komt waarschijnlijk te laat.”

“Hoe graag we de PvdA er ook bij zouden hebben, we gaan niet naar zeven of acht partijen.”

Fragment

Dominique van der Heyde (chef politiek van de NOS), Frits Wester (politiek commentator van RTL Nieuws) en Pieter Jan Hagens (EenVandaag) bij Jinek over het belang van verkiezingsdebatten:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen