Jort Kelder reageert op felle kritiek op interview met Mark Rutte

Jort Kelder krijgt behoorlijk wat kritiek over zich heen nu bekend is geworden dat hij zaterdag een uur lang zijn boezemvriend Mark Rutte gaat interviewen op NPO Radio 1. Wat een gezeik, vindt Jort.

Jort Kelder en Mark Rutte © NPO

Sommige mensen vinden dat de NPO geen podium zou moeten geven aan een volstrekt kritiekloos interview met Mark Rutte. Zij gaan ervan uit dat de premier onmogelijk kritisch kan worden ondervraagd door een van zijn beste vrienden. Zelf vindt Jort Kelder die assumptie vrij stompzinnig, laat hij weten aan The Post Online.

‘Ernstig vergrijp’

Jort denkt dat hij een prima journalistiek interview kan afleveren. “Men is altijd iets milder voor links angehauchte journalisten, omdat dat kennelijk de norm is. Ja, ik ken Rutte sinds 1986. Is dat een ernstig vergrijp of wellicht de basis voor een interessant en niet standaard-gesprek?”

Het stoort Jort mateloos dat mensen zo bevooroordeeld zijn. “Ik ben een oude vriend, ja, maar nergens lid van en rondfladderend kiezer. Iedereen weet kennelijk al waar dat gesprek over gaat. Grappig.”

Niet voor het eerst

De AvroTros heeft laten weten dat het geen hard, journalistiek gesprek wordt, maar dat het meer een ‘inkijkje’ zal zijn ‘in de bijzondere vriendschap’ tussen beide heren.

Jort vindt dat volkomen legitiem. “Eind 2019 deed ik zoiets ook al in wat toch heus MIJN programma is, onvergelijkbaar met al het andere op de draadloze, volkomen autonoom en NIET over de verkiezingen of het VVD-programma omdat ik dat graag aan al die tientallen uitstekend interviewende collega’s gun.”

Voor- en tegenstanders

Er wordt op de socials hevig gedebatteerd over dit NPO Radio 1-interview. Telegraaf-journaliste Elif Isitman vindt het bijvoorbeeld prima. “Snap niet dat iedereen losgaat op Jort Kelder die Rutte interviewt al voordat het interview überhaupt heeft plaatsgevonden. Kan me namelijk niet voorstellen dat de enige heldere criticus van het coronabeleid in heel Hilversum geen kritische vraag gaat stellen. Give him a chance”, twittert ze.

GeenStijl-ster Bart Nijman vindt het juist zwaar ongepast. “Is het feit dat ze jaarlijks samen gaan skiën niet voldoende reden om tégen dit interview te zijn? Of gaan ze een uur lang hun post-corona vakantie plannen? En wie is wie eigenlijk in dit gesprek? Is Rutte de presentator en Jort de gast? Of is Jort zowel gast als presentator?”

Al met al maakt het interview nu dus al behoorlijk de tongen los. De daadwerkelijke uitzending van Dr Kelder en Co is zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1.

Interview

Een eerder interview van Jort Kelder met Mark Rutte in hetzelfde programma:

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen