Eva Jinek staat open voor het Russische Spoetnik-vaccin

Eva Jinek staat niet afwijzend tegenover het Spoetnik-vaccin, ondanks dat het van Russische makelij is. Ze zou zich er graag mee laten inenten. Dat heeft ze dinsdagavond gezegd in Jinek.

Carlo Boszhard en Eva Jinek © Jinek

Rusland presenteerde in augustus al het allereerste coronavaccin: Spoetnik. Lange tijd werd het vaccin niet serieus genomen in het westen, totdat er wetenschappelijke erkenning kwam in The Lancet. Derk Sauer, mediaondernemer in Rusland, liet zich drie weken geleden vaccineren met Spoetnik en vertelde er gisteren over bij Jinek.

Getwijfeld

Aanvankelijk twijfelde Derk best of hij het vaccin zou nemen. “In het eerste begin wel. Het is natuurlijk al sinds begin januari beschikbaar. Poetin wilde natuurlijk als eerste in de wereld een vaccin hebben. Om dat te bereiken, heeft hij een aantal stadia overgeslagen. Die derde testfase hebben ze gewoon niet gedaan.”

In wetenschappelijke kringen was dat buitengewoon omstreden. “Ook onder Russen zelf heel erg. Maar toen bleek toch wel dat steeds meer wetenschappers zeiden: ‘Ja, maar dat is vaccin is eigenlijk hartstikke goed en weet je wel dat Rusland een hele lange geschiedenis heeft op het gebied van vaccins? Daar moet je je niet zo veel zorgen over maken.'”

Carlo Boszhard

Veel westerse landen staan nog steeds sceptisch tegenover Spoetnik, puur en alleen omdat het Russisch is. “Zou jij het nemen, Carlo, Spoetnik?”, vroeg Eva aan medegast Carlo Boszhard.

Carlo: “Met spoed. Ja, ik denk het wel. Maar die derde fase is overgeslagen zegt u? Gebeurt er nog iets bijzonders in de derde fase?”

Derk: “Die derde fase is nu afgerond, maar ze waren al vaccineren voordat die fase is afgerond.”

Eva wil vaccin

Carlo kaatste de vraag vervolgens terug naar Eva: “Zou jij het nemen? Mag ik geen wedervraag stellen?”

Eva: “Jawel, zeker, ik zit even na te denken. Ja, ik zou het wel nemen ja. De enige deur naar buiten is het vaccin. Als iedereen dat heeft… Blijkbaar kom je al bij de eerste niet meer op de ic terecht en word je ook niet meer echt ziek.”

“Ik denk dan steeds aan mijn ouders: als zij het hebben, kunnen ze weer met mijn kind spelen. Maar dan kunnen we ook veel meer dingen. Dan zitten we ook aan tafel veel relaxter. Het vaccin is de grootste oplossing.”

Fragment

Het Jinek-fragment over Spoetnik:

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen