‘Creepy’ Kees van der Staaij flink aangevallen in Nieuwsuur

Kees van der Staaij belandde donderdagavond niet bepaald in een warm bad bij Nieuwsuur. Het programma vroeg zich hardop af waarom zijn partij SGP eigenlijk door niemand wordt uitgesloten.

Kees van der Staaij en Arjan Noorlander © Nieuwsuur

Er wordt heel wat uitgesloten in politiek Den Haag; met name de PVV en Forum voor Democratie zijn de gebeten hond. Maar waarom de SGP eigenlijk niet, vroeg politiek duider Arjan Noorlander zich hardop af in Nieuwsuur. Hij nam op een groot scherm het programma van de SGP door. Het zorgde voor enig ongemak bij voorman Kees van der Staaij.

Prehistorische SGP

Na een filmpje over enkele SGP-schandalen – Kees tekende een anti-homoverklaring en riep ooit dat vrouwen bij verkrachting minder kans hebben om zwanger te worden – merkte Nieuwsuur onomwonden op: “Toch is de SGP een serieuze partner voor andere partijen.”

Arjan besloot de kijker te wijzen op het ietwat prehistorische beginselenprogramma van de SGP. “Dan valt op dat ze vinden dat je in Nederland buitenhuis eigenlijk alleen maar christelijk kan zijn; andere godsdiensten dus niet en die moeten zelfs worden uitgesloten. Alle scholen moeten ook christelijk zijn.”

Arjan sneert naar Kees

Ook kwam aan bod dat SGP wil dat grote sportevenementen verboden moeten worden uit angst voor ‘verdwazing’ en dat mannen meer rechten zouden moeten hebben dan vrouwen.

Arjan: “In het huidige politieke landschap in Nederland waarin partijen elkaar de tent uitvechten en om het minste of geringste soms ook uitsluiten, vraag ik mij soms wel eens af of de heer Van der Staaij niet eens verwonderd opkijkt en bij zichzelf denkt: iedereen doet maar zaken met mij, maar waarom sluit eigenlijk niemand mij uit met deze standpunten?”

Kees not amused

Kees reageerde niet echt blij. “Nee, dat heb ik eigenlijk nooit gedacht. Over dat filmpje… Ik heb best een hoop dingen op te merken over de manier waarop jullie het weergeven, bijvoorbeeld die hele abortusrel toen dat was voor mijn gevoel een grote communicatiestorm.”

Presentatrice Mariëlle Tweebeeke: “U zou het nu niet meer zeggen dat (verkrachte, red.) vrouwen niet zwanger kunnen worden?”

Kees: “Er werden dingen aan elkaar geplakt met dingen die een of andere Amerikaan had gezegd en niet ik.”

Mariëlle: “Ik heb het ook teruggekeken en u zegt daar gewoon: ‘Het is een feit.'”

Kees verbaasd: “Gaan we nu echt 2013 over doen?!”

Boos op ‘creepy’ Kees

De ouderwetse standpunten van de SGP die werden opgenoemd, leidden bij de kijkers thuis tot enige ergernis. “SGP wordt vakkundig gefileerd bij Nieuwsuur. Wel voor God spelen met doodstraf, beginselen doen er niet toe, alleen de eigen godsdienst volop ruimte geven, met antisemieten samenwerken. Goed doorgevraagd”, zegt Gerard.

Daniel: “Ayatollah van der Staaij krijgt alle ruimte om zijn fundamentalisme te spuien. Waarom Nieuwsuur?”

En opiniemaker Arzu Aslan: “Wat een freakshow deze dude. Hier regeert de VVD mee, maar ondertussen klagen over orthodoxe moslims met nul macht in Nederland. Goed dat Nieuwsuur doorvraagt op hun fundamentele visie. Ideologisch echt creepy.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen