Beau verklaart oorlog aan John de Mol, zet hem neer als formatdief

Beau van Erven Dorens heeft zondagavond in zijn nieuwsquiz RTL Exclusief de meest gevreesde man van Hilversum aangepakt: John de Mol. Hij zette hem onomwonden neer als een formatdief.

Beau van Erven Dorens © RTL

De machtige mediamiljardair John de Mol zit er behoorlijk mee dat zijn succesvolle knikkershow Marble Mania onder vuur ligt omdat deze wel héél erg lijkt op de sympathieke YouTube-hit Jelle’s Marble Race van de autistische knikkerheld Jelle Bakker. John bood Jelle aanvankelijk een zakelijke deal aan, maar daar werd al snel aan gemorreld.

Een-op-een-kopie

Toen er geen deal kwam met Jelle, ging John alléén door met zijn op Jelle’s Marble Race geïnspireerde knikkershow en dat leidt tot enige controverse. Alleen al gisteren werd John twee keer als formatdief neergezet op televisie. Nadat Arjen Lubach in Zondag met Lubach sprak van een ‘gejat’ knikkerprogramma, zette Beau Marble Mania neer als een een-op-een-kopie.

Beau vroeg de gasten in zijn nieuwsquiz om te gokken of John de Mol voor 1,8 miljoen euro heeft geschikt met knikker-Jelle of niet. “Het antwoord is niet waar. Was het maar waar”, aldus de presentator.

Gerard Joling: “Maar de vraag is: heeft John de Mol het nou officieel toegeëigend aan Talpa of is het alsnog… Weet jij dat, Beau, of niet?”

Origineel vs kopie

Vervolgens vergeleek Beau minutenlang beelden van Jelle’s Marble Race met die van Marble Mania. Hij omschreef de knikkershow van Jelle als het ‘origineel’, terwijl die van John werd neergezet als de kopie. “Als je ze beide vergelijkt, dan zie je echt grote verschillen. Ten eerste heet het programma van Jelle Marble Run en dat van John heet Marble Mania”, zei hij cynisch.

En: “Links is het origineel. Jelle heeft knikkers op de tribune en John aan de rechterzijde heeft knikkerpoppetjes op de tribune. Dat is wel wat anders dan knikkers; het zijn poppetjes. Hier zie je die bak met water aan het eind en die heeft John ook. Een kind ziet nog het verschil: het water is totaal anders. De een is kraanwater, de ander is slootwater.”

‘Oh, wat erg’

Beau’s gasten waren behoorlijk verbaasd over de extreem grote gelijkenissen. “Oh, wat erg”, slaakte Francis van Broekhuizen keer op keer. En Gerard Joling cynisch: “Ja, dat is heel anders.”

Beau ging maar door: “Hier links hebben we zandbakken en rechts totaal ander zand. Honderd verschillen zie ik wel hier van zandkorrels.”

Johan Derksen

Ook Johan Derksen werd belachelijk gemaakt. “Wat ik het opvallendst vond was dat de altijd zo kritische Johan Derksen zich in een mailtje aan John de Mol lovend uitliet over het programma”, aldus Beau.

Vervolgens kwam de Johan Derksen-imitator in beeld: “Ik krijg nu toch heel sterk het vermoeden dat iedereen mij wil neerzetten alsof ik de spreekpop van John de Mol ben en dat het mij alleen maar om de knikkers gaat. Ik ben volkomen onafhankelijk.”

Fragment

De voor John de Mol toch ietwat pijnlijke beelden ziet u onderstaand terug, vanaf 08:45:

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen