Sigrid Kaag doet Hillary’tje bij NPO: ‘Wie zíjn die Thierry-stemmers?!’

Sigrid Kaag liet zich zondag in haar omstreden NPO-film vrij neerbuigend uit over stemmers van Forum voor Democratie. De opnames vonden plaats vóórdat de partij eind november in opspraak raakte.

Sigrid Kaag © NPO

De 306.000 kijkers van de Sigrid Kaag-docu ‘Van Beiroet tot Binnenhof’ zagen de D66-leider op een gegeven moment in haar dienstauto zitten met haar politiek assistent Duane van Diest. Ze bespraken de actualiteit: D66 deed het op dat moment slecht in de peilingen, terwijl Forum voor Democratie van Thierry Baudet flink in de lift omhoog zat.

‘Wie zíjn die mensen?’

Sigrid Kaag tegen haar politiek assistent (zie fragment onderstaand): “16 uur geleden, opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie blijft maar winnen, winnen, winnen. Nederland zegt: ‘Meer, meer, meer Thierry Baudet.’ Volgens De Hond dan. Het is toch verschrikkelijk? Ahu-ahum (kucht, red.). Wie zíjn die mensen, die daarop stemmen?”

Duane: “Klimaatontkenners.”

Sigrid: “Ah, onder anderen. Sterke man.”

Hillary

Het dedain van Sigrid Kaag voor stemmers op rechts-populistische partijen doet veel mensen op social media denken aan de beroemde uitspraak die Hillary Clinton deed over Trump-stemmers tijdens een speech in 2016. Ze riep dat ze de helft van de Trump-aanhangers graag in een ‘basket of deplorables’ wilde stoppen.

Volgens politiek watchers heeft Hillary mede vanwege die neerbuigende opmerking de verkiezingen verloren. “Daarmee noemde ze Trump-aanhangers ‘zielige mensen’, die niet meer te redden zijn”, duidde Amerika-kenner Victor Vlam eerder bij EenVandaag. “Het was geen verspreking. Het was een bewuste opmerking. Ze geloofde het gewoon, dat deze mensen racistisch, seksistisch, xenofoob zijn en niet meer te redden.”

Sigrids Hillary-momentje

Kritische kijkers van de Sigrid Kaag-documentaire zagen eenzelfde soort dedain bij de D66-grootheid. “Sigrid Kaag haar eigen ‘Basket of deplorables’-momentje. Waarom neemt niemand bij D66 deze vrouw tegen zichzelf in bescherming?”, twitter The Post Online-ster Bas Paternotte. “Die zag niemand aankomen: VPRO sloopt Sigrid Kaag. Verfrissend.”

Het is vrij triest, vindt Bas. “Deze vrouw wil premier worden maar heeft dus geen idee van de sentimenten in Nederland. Hoe kun je dan een analyse maken van het land en als premierskandidaat (LOL) uitleggen hoe de tent wil leiden. Belangrijker: waarom draagt ze geen gordel?”

Cosmopoliet

Journalist Ton F. van Dijk, die vroeger aan het roer stond van NPO 1, spreekt van ‘de Nederlandse Hillary’. “Het liet toch vooral de weerzin van een cosmopoliet zien tegen de alledaagsheid van het bestaan in de polder en diens bewoners. En ze is zeker capabel en integer. Maar maak haar secretaris-generaal van de VN en niet kandidaat premier van een klein land.”

Telegraaf-journalist Wierd Duk vindt de uitspraak van Sigrid Kaag ook opvallend. “Waarmee zij duidelijk maakte geen benul te hebben van het Nederlandse electoraat en politieke landschap.”

Fabian van Hal, beleidsmedewerker van de fractie Splinter, zegt: “Wat ik vooral merk aan de Kaag-docu is dat Kaag geen idee heeft wie haar tegenstander is. Ze is een echte kosmopoliet pur sang, en het gaat er niet in dat een ander dat niet is. Ik denk niet dat Kaag er voor elke burger in ons land kan zijn. Ze staat te ver weg van Nederland.”

Oerstom

VVD-bekendheid Ton Elias vindt het onhandig dat Sigrid Kaag zich op deze manier heeft laten filmen. “De Kaag-docu was bij vlagen net zo informatief als ‘De Keuken van Kok’ en de ‘Wouter-tapes’. Oerstom om je met je (overigens B-garnituur) PR-adviseurs en tijdens visagie en kappersbehandeling te laten filmen. Weet nu weer exact waarom ik daar altijd dringend tegen adviseerde.”

Code Oranje-leider Richard de Mos ergert zich vooral over de timing. “Opvallend! Documentaire die over mij gemaakt wordt, mocht van de NPO terecht niet vlak voor Kamerverkiezingen uitgezonden worden. Nu op diezelfde NPO vlak voor #TK2021 een docu over Kaag. Ondertussen het dedain over mensen die op andere partijen stemmen: ‘Wie zijn die mensen?'”

Positieve reacties

Er zijn uiteraard ook positieve reacties, bijvoorbeeld van EenVandaag-ster Lammert de Bruin. “Het was al met al een mooi politiek portret met een goede inkijk in de afwegingen die Sigrid Kaag maakt. En ondanks haar reserveringen daarover ook een mooi beeld over haar persoonlijke leven.”

En De Balie-baas Yoeri Albrecht: “Uitstekende informatieve docu over Sigrid Kaag van de VPRO. En haar kiezers zullen blij zijn met de gedegen idealistische diplomate, haar tegenstanders zullen bevestigt zijn in hun weerzin tegen cosmopolieten.”

Fragment

Het fragment ziet u onderstaand. De hele documentaire ziet u op de NPO-site.

https://twitter.com/VizierOpLinks/status/1345758719267758080

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen