Pete Hoekstra zwaar beledigd door Jort Kelder in ijzig Op1

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, zorgde donderdagavond voor een ijzig tv-moment in Op1 door zwaar beledigd te reageren op een grapje van zijn gastheer Jort Kelder.

Jort Kelder en Pete Hoekstra © Op1

Het ging in Op1 wederom uitgebreid over de historische bestorming van het Capitool in Washington. Er werd over gesproken met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, Amerikadeskundigen Willem Post en Laila Frank én Pete Hoekstra. Hij vond dat zijn medegasten aan tafel een beetje overdreven reageerden op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten.

Extreem bot

Pete Hoekstra vond zijn medegasten aan tafel wel heel dramatisch. “Jullie maken er allemaal zo’n drama van. Dit gebeurt elke vier jaar…”

Jort Kelder cynisch: “Elke vier jaar een rel bij het Capitool?”

Vervolgens was Pete zeven seconden stil, een eeuwigheid voor tv-begrippen. “Als ik mag uitpraten… Het gebeurt elke vier jaar als een politieke partij een verkiezing verliest. De Republikeinen hebben het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat verloren. Wat er in de 18 maanden daarna gebeurt: dan worstelen ze met hun identiteit en ze beginnen in 2022 te praten over wie de partijleider moet worden in 2024. Dit is geen drama.”

Dan plotseling: “Sorry, ik moet het zeggen: ik vind dat je opmerking extreem bot was.”

Beledigd

Jort Kelder reageerde verbaasd: “Is it?”

Pete: “Ja, dat is zo. ‘Elke vier jaar gebeurt dit.’ We hebben het duidelijk gemaakt dat dit een vreselijke daad was en dat dit niet gebeurd is sinds 1814 en toen waren het de Engelsen waar we de oorlog mee voerden.”

Jort: “Oké, om het goed met je te maken heb ik een klein cadeautje voor je.”

Pete: “Nee, ik heb geen cadeautje nodig. Het cadeautje dat ik echt zou waarderen is wat eerlijkheid en een fatsoenlijke behandeling. Zoals ik zei: dit was onbeschoft en ik ben erdoor beledigd.”

Sorry

Aan het eind van het interview bood Jort zijn excuses aan. “Sorry voor mijn onbeschoftheid. Neemt u dat niet aan?”

Pete kil: “Ik vind het prima, dankjewel.”

Fragment

De beelden:

Wat vindt u?

Alle polls

De NPO-talkshows vertrekken uit Amsterdam. Een goede zaak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen