‘Moreel verwerpelijke’ John de Mol begrijpt niets van knikker-Jelle

John de Mol wordt ‘moreel verwerpelijk’ genoemd vanwege zijn omgang met de échte bedenker van zijn knikkershow, maar volgens de mediatycoon zelf heeft hij deze Jelle juist heel veel geld geboden.

John de Mol en Jelle Bakker © MAX, RTL

Marble Mania, de nieuwe knikkershow van John de Mol, begon vorige week donderdag met een erg mooie 1,4 miljoen kijkers op SBS 6. Het programma is geïnspireerd op het enorme succes van de YouTube-show Jelle’s Marble Runs van de autistische Jelle Bakker. Hij is naar eigen zeggen zó teleurgesteld in John dat hij niet naar Marble Mania kan kijken.

‘John kaapt het idee’

Het komt John op veel kritiek te staan, ook in de nieuwste AD Media Podcast die vandaag is uitgekomen. “Zij zijn natuurlijk heel teleurgesteld dat John de Mol dit idee van ze gekaapt heeft. Er is niet voor betaald, dus het is gewoon echt gekaapt. Dat schijnt te kunnen als je het op zes punten laat afwijken van het originele format”, zegt Angela de Jong daarin.

Op deze manier weet John handig formatdiefstal te omzeilen, aldus Angela. “Dan mag dat. Net zoals Chantal Blijft Slapen; dat mag je niet maken met een roze koffertje. Voor de rest kun je wel een slaapprogramma maken, maar niet met dat roze koffertje.”

‘Triest om van autist te jatten’

Angela: “Weet je? Die jongens zijn heel terughoudend en dat vind ik op zich heel netjes, maar je leest wel tussen de regels door dat ze het heel raar vinden. Het is als kijker ook heel raar. Je snapt gewoon niet dat het kan dat als je naar die YouTube-filmpjes zit te kijken en dan naar Marble Mania, dat dat zomaar mag in Nederland.”

Collega-journalist Marcus den Blanken: “Wat ik vooral hier zo triest aan vind – want ik vind het echt een beetje triest… Als hij dat bij Chantal Janzen doet, prima. Maar dit is een autistische jongen en daar ga je toch geen format van afpakken? Ik vind dat heel laf.”

Moreel verwerpelijk

Angela: “Ja, heel je rechtvaardigheidsgevoel speelt op. Ik bedoel: dit kan niet. Het is natuurlijk ook al zo triest dat die jongens vorige week nog uitgenodigd waren bij Eva Jinek om erover te kunnen vertellen, maar zij kunnen het niet aan en hebben ook geen zin om met twee van die Talpa-glimkoppen daar te gaan zitten.”

Marcus: “Hij knakt gewoon zo’n jongen. Ik vind dat je dat moreel niet kunt maken. Ik vind het moreel verwerpelijk. Als John de Mol moet je toch ook willen dat netjes op de aftiteling de namen van die jongens staan en dat ze bij de eerste uitzending aanwezig zijn? Je wil toch niet dat je op zo’n manier een programma van hem afpakt?”

Angela: “Ik kan me niet voorstellen dat hij zich ’s ochtends in de spiegel lekker recht aankijkt, maar aan de andere kant: hoe denk jij dat hij aan die miljarden op zijn bankrekening is gekomen? Dat krijg je niet met netjes zakendoen.”

John de Mol reageert

John de Mol vertelt vandaag bij Telegraaf TV dat hij Jelle Bakker enorm veel geld heeft geboden. “Ja, waarom is het niet gelukt? Dat zou je misschien eerder aan Jelle of beter, aan het management, kunnen vragen. Het grappige is dat ik toevallig vanochtend (…) eens heb uitgerekend voor ze wat ze hadden kunnen verdienen als ze ons voorstel hadden aangenomen. Dan denk ik: dat gaat om héél veel geld.”

Om miljoenen? “Nee, nog niet. Maar dat zou het kunnen worden als het over de hele wereld gaat. Er zijn nog meer mensen in de wereld die knikkerbanen op YouTube doen, maar Jelle is een Nederlandse jongen, dus dan is het logisch dat je daar dan op een gegeven moment mee aan tafel gaat om te kijken of we wat met elkaar kunnen doen. Dat is helaas niet gelukt.”

Vanavond is de tweede aflevering van Marble Mania te zien, om 20.30 uur op SBS 6.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen