Margriet van der Linden vond Ronald Plasterk seksistisch bij Jinek

Margriet van der Linden zette Ronald Plasterk gisteren in haar talkshow M neer als een halve seksist. Ze trok een uitspraak die hij vorige week bij Eva Jinek deed behoorlijk uit zijn verband.

Ronald Plasterk en Margriet van der Linden © Jinek, M

PvdA-prominent Ronald Plasterk zat vorige week in de talkshow van Eva Jinek om te praten over het vertrek van politiek leider Lodewijk Asscher. Toen was nog niet bekend dat Lilianne Ploumen zijn opvolger zou worden, maar die mogelijkheid werd al wel besproken aan tafel.

‘Vrouw, maar heel goed’

Ronald zei – letterlijk geciteerd – het volgende over Lilianne: “Nummer drie op de lijst is oud-voorzitter, oud-minister, ehmmm Kamerlid nu, nou: vrouw, ook altijd belangrijk gevonden door de Partij van de Arbeid, maar, maar heel goed. Dus het lijkt mij (…) logisch.”

Daar maakte Margriet van der Linden gisteren iets heel anders van in haar talkshow M: “Ronald Plasterk, ook een PvdA-prominent – alhoewel, ik weet niet of hij dat nog steeds is, maar ik geloof het wel – zei vorige week bij Jinek over Lilianne Ploumen: ‘Ze is een vrouw, maar ze is heel goed.'”

Verspreking

Gerdi Verbeet, die vorige week met Ronald aan tafel zat bij Jinek, zat gisteren ook aan tafel in M. Ze vond Margriets suggestie van seksisme niet helemaal terecht. “Dat is gewoon een verspreking”, merkte ze op.

Politicoloog Julia Wouters rook wel bloed: “Ja, het is een verspreking, maar voor mij staat die symbool van het onbewuste gevoel wat we hebben dat we zeggen: ‘Ze is zwart, maar heel schoon.’ Of: ‘Ze is een vrouw, maar goed.’ We denken toch nog altijd dat als we denken aan kwaliteit, dat we denken aan een man. ‘Ze is een vrouw, maar ze is heel goed.’ Een soort geruststellende bezwering van: kijk nou naar haar cv, ze is wel heel goed.”

Margriet: “Of: ‘We zoeken een vrouw, maar wel een goede.'”

Fragment

Talkshow M over de nieuwe PvdA-leider Lilianne Ploumen:

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen