‘Kritiekloos interview Thierry Baudet door Jort Kelder was strategie’

Het was een strategie om Thierry Baudet zondagavond volledig kritiekloos te laten interviewen door Jort Kelder en Welmoed Sijtsma in Op1. Dat zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes op NPO Radio 1.

Thierry Baudet en Jort Kelder © Op1

Thierry Baudet werd in de zondageditie van Op1 niet bepaald kritisch aan de tand gevoel door presentatoren Jort Kelder en Welmoed Sijtsma. Alle kritische vragen moesten van de gasten komen. De tv-recensenten waren het er unaniem over eens: Jort Kelder heeft hier gefaald en Humberto Tan deed het aan de overkant een stuk beter.

Strategie

Het was echter juist een strategie om Thierry Baudet kritiekloos te laten interviewen, zegt Bert Huisjes. “Ik ga je nu uitleggen wat mijn strategie is geweest. Als je met hem spreekt is hij heel erg goed in het poneren. Wat ik heb gedaan is de tegenstand niet zo zeer vanuit de presentatie opvoeren, maar zorgen dat je een evenwichtige tafel hebt.”

De tegenstand kwam bewust van de andere gasten, zegt Bert. “Als het gaat over het virus, daar zat een microbioloog voor aan tafel die er echt heel veel van weet: Rosanne Hertzberger. Naast haar zat Jean Dohmen, journalist van het Financieele Dagblad. Je kunt op deze manier heel veel tegenstand en gesprek opwekken, door gasten goed te selecteren.”

Modererende rol

WNL wil ook in een goed blaadje blijven staan bij Thierry, die recentelijk ook al bij WNL’s Goedemorgen Nederland aanschoof. “Journalistiek wil je Baudet hebben na de neergang en de verpulvering van zijn partij. Dit was de eerste keer dat hij weer echt terugkwam in de spotlights.”

Het is onzin dat de presentatoren van dienst per se kritisch moeten zijn voor een kritisch interview, zegt Bert. “Je kan journalistiek op veel meer manieren organiseren. Als je de uitzending hebt gekeken, was het vuurwerk. Er werd volop gereageerd. Dan kom je erop uit dat de presentatie in een meer modererende rol terechtkomt en niet zelf alle kooltjes uit het vuur gaat halen. Je laat het gebeuren aan tafel.”

Bias

Dat de tv-recensenten het unaniem eens zijn over Jort Kelders teleurstellende prestatie, vindt Bert vooral grappig. “Ik ben altijd heel erg blij met verschillende meningen op een programma. We hebben het er natuurlijk even over gehad. Ik moet altijd een beetje glimlachen als tv-critici uiteindelijk een gezamenlijke lijn trekken.”

Hij vervolgt: “Meestal is dat dan een gezamenlijke lijn waarover ze het diep eens zijn. Ze vinden er allemaal wat van dat je Thierry Baudet aan tafel hebt. Die zou je dan vanuit de presentatie snoeihard aanpakken. Dat vinden ze dan een voorwaarde.”

“Er zit best wel een bias bij een aantal schrijvers over Thierry Baudet. Ik heb er zelf ook een mening over, maar zolang hij een volksvertegenwoordiger is en in de peilingen ook nog op een redelijk aantal staat, wil je hem gehoord hebben.”

Het Mediaforum met Bert Huisjes kunt u hier terugzien.

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen