‘Hugo de Jonge woest over Diederik en Ernst bij Nieuwsuur’

Zorgminister Hugo de Jonge was niet blij met het optreden van Diederik Gommers en Ernst Kuipers vorige week in Nieuwsuur. Dat zei politiek deskundige Xander van der Wulp gisteren in Op1.

Diederik Gommers en Ernst Kuipers © Nieuwsuur

IC-opperhoofd Diederik Gommers en Acute Zorg-baas Ernst Kuipers riepen Hugo de Jonge vorige week woensdag in Nieuwsuur op om sneller te beginnen met de coronavaccinaties. Hugo ligt enorm onder vuur omdat Nederland het traagste EU-land is als het gaat om de coronavaccins.

Wanhoopsdaad

Aangezien Diederik en Ernst directe lijntjes hebben met Hugo, werd hun optreden bij Nieuwsuur gezien als een flinke aanval. “Dat tv-optreden was natuurlijk wel opzienbarend. Dat is in Den Haag ook wel zo beoordeeld. Ze hadden het duidelijk niet zien aankomen. Die dachten ook: wat zitten die daar nou te doen?”, aldus Xander van der Wulp.

Er werd boos op gereageerd in Den Haag, weet Xander. “‘Je bestelt geen vaccins via Nieuwsuur, dat doen we toch via ons overleg dat we gewoon hebben?’, klonk het. Je moet het echt zien als een wanhoopsdaad van deze twee artsen.”

Irritatie

Het is overduidelijk dat er via de media een spelletje werd gespeeld, aldus Xander. “’s Middags zaten ze nog aan tafel bij het ministerie en ’s avonds zaten ze in de tv-studio. Dan is er iets niet goed gegaan in het overleg tussen belangrijke spelers in deze hele corona-aanpak, dus was er bij De Jonge ook daarna nog wel enige irritatie van: wat flik je me nou?”

Hugo de Jonge gaf aan niet direct te willen reageren op de oproep van Diederik en Ernst. “Hij had zoiets van: het is niet zo dat ik één, twee, drie jullie je zin ga geven.”

Ernst reageert

Recht tegenover Op1 zat Ernst Kuipers zelf aan tafel bij Jinek. Gastvrouw Eva Jinek legde hem voor: “Ernst, jij hebt rechtstreekse lijntjes met iedereen in Den Haag, ook met Hugo de Jonge. Voordat jij en Diederik Gommers bij een tv-programma met een vuist op tafel gaan slaan en zeggen: ‘Dit hebben wij nu nodig’, dan moet er een berg van irritatie zijn of ongehoorde verzoeken van jouw kant zijn geweest. Dat kan niet anders.”

“Zeker”, zei hij, waarna hij een inhoudelijk verhaal hield.

Fragment

Een fragment uit dit gesprek in Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen