Gordon wekt woede op met hondje Toto: ‘Dierenmishandeling’

Gordon wekt behoorlijk wat woede op met zijn nieuwe Franse bulldog Toto. Hij wil van het hondje een soort ‘celebrity animal’ maken, maar daarmee promoot hij dierenmishandeling, klinkt het.

Gordon © Shownieuws

De overheid verbiedt om honden met te korte snuiten te kruisen: ze lijden onder chronische aandoeningen en kunnen niet natuurlijk geboren worden. De Franse bulldog staat op vijf in de top twaalf van extreem kortsnuitige en dus ‘kapotgefokte’ hondenrassen, aldus RTL Nieuws. Tegelijkertijd loopt Gordon op Instagram behoorlijk te koop met zijn kortsnuitige hondje.

Dierenmishandeling

De Koninklijke Hondenbescherming krijgt er echt een heel naar gevoel van. “De hond behoort tot een soort met een te korte snuit, krijgt te weinig lucht en lijdt. Onbedoeld aandacht hieraan geven staat gelijk aan het promoten van dierenmishandeling”, laat de organisatie weten in een statement.

Maar ook Dier & Recht, dat zich inzet voor dierenwelzijn, is woest. “Op de foto’s en in de video’s is te zien dat de arme Toto geen open neusgaten heeft. Dat betekent dat het hem moeite kost om lucht binnen te krijgen”, zegt Kelly Kessen, de dierenarts van Dier & Recht. Ze benadrukt dat zo’n hond helemaal niet gefokt mag worden.

‘Dit is niet schattig, Gordon!’

Volgens Kessen staat in de wet dat de snuit van een hond tenminste de helft van de kop moet zijn. “Dat is zeker bij Toto niet het geval. Honden met te korte snuiten kunnen slecht tegen warmte en zijn meestal benauwd. Nee Gordon, dat snurken is niet schattig, maar zielig!”

Ook is te zien dat ‘het arme diertje’ scheel kijkt, vervolgt Kessers in haar betoog. “Dit komt door het tekort aan ruimte in de korte schedel. De ogen passen niet in de te ondiepe oogkassen. Daardoor kijken Franse bulldogs vaak scheel, en hebben ze oogzweren.”

Illegaal gefokt

Al met al kan dit volgens Kessers echt niet. “Gordon heeft een hondje gekocht met extreem schadelijke uiterlijke kenmerken, waar in Nederland niet op gefokt mag worden volgens de wet. We hopen dat als Gordon zich hiervan bewust is, en hij zijn volgers oproept om zijn voorbeeld vooral níét te volgen.”

Ook gewone dierenliefhebbers laten zich bedroefd uit. “Gordon heeft van alle honden die je kan vinden een doorgefokte franse bulldog. Het neusje is amper nog te vinden. Mensen hou op met zulke honden te kopen. Het leed wordt zo alleen nog maar groter”, zegt Wendy bijvoorbeeld op Twitter.

BN’ers vinden het wel leuk

Het hondje van Gordon kan bij BN’ers wel op luid applaus rekenen, zelfs bij dierenliefhebber Britt Dekker. “HOI TOTO😍❤️”, schreef zij op Gordons Instagram-kanaal. En Ferry Doedens: “Cuteee 😍”

Ook Patricia Paay, die zich momenteel inzet voor dierentuin Blijdorp, is enthousiast: “Wat een moppie, een knuffel van mij op dat kleine babybuikje 💋”

Gordon reageert

Gordon liet vorige week op Radio 538 weten dat hij alles heel zorgvuldig heeft gedaan. “Het is een Franse bulldog. Dat is altijd een van mijn favoriete hondjes geweest. Hoe kom ik eraan? Na heel lang zoeken, want ze zijn bijna niet te krijgen joh.”

“Het moet natuurlijk wel een gerenommeerd beestje zijn, want er wordt natuurlijk heel veel slecht gefokt en weet ik veel allemaal, maar het is me gelukt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen