‘Geef BN’ers als Gordon geen ontheffing van avondklok’

Het zou ridicuul zijn als Gordon-achtige BN’ers van talkshows een ontheffing krijgen van de avondklok. Daar moet je de uitzonderingspositie voor talkshowgasten niet voor gebruiken, vinden critici.

Gordon Beeld: William Rutten

Vanwege de bestrijding van het coronavirus geldt er sinds afgelopen weekend een avondklok in ons land. Alleen mensen die moeten werken mogen de straat op. Er is ook een uitzondering voor talkshowgasten. Dat wekt bij sommige mensen ergernis op, want moet je wel een ontheffing verlenen aan Gordon-achtige BN’ers?

‘Geen Geer en Goor!’

Hans Laroes, voormalig baas van de NOS, vindt van niet. “De mantelzorgers mogen naar buiten, verplegers, de politie, de brandweer, de mensen die de infrastructuur in stand houden en dan krijg je een ontheffing voor Gordon, voor Geer, voor Jantje Smit en Peter R. de Vries. Dat vind ik buiten proporties en het verkeerde beeld”, zegt hij op NPO Radio 1.

Dit soort BN’ers kun je ook prima via een Skype-verbinding spreken, aldus Hans. “Je voert dan precies hetzelfde gesprek. Je hebt niet de sfeer van de studio, maar dat is niet het belangrijkste op dat moment. Het draagt ook bij aan de urgentie. Er is echt iets groots aan de hand met die Engelse variant in opkomst.”

Stem van het volk

Talkshowregisseur Bert van der Veer is het niet eens met Hans Laroes. Hij werpt tegen dat het juist van belang is om BN’ers in talkshows te laten opdraven, zodat mensen ook blijven hangen voor de inhoudelijkere onderwerpen.

Bert: “We laten de Jan Smitjes, de Gerard Jolings en de Jack van Gelders toe om een beetje de stem van het volk te representeren.”

Onzin, vindt Hans. “Dat betekent naar mijn idee dat je als talkshow ook een andere keuze kan maken en een beetje innovatief kan zijn en niet kan zeggen: ‘Ja, het gaat om de chemie aan tafel en het is zo gezellig en er wordt ook nog eens gezongen.’ Dat is allemaal wel waar, maar dat is niet de essentie waar het nu om gaat.”

Kaltgestellt

Ook mediakenner Marcel van Roosmalen vindt dat Op1 en Jinek het niet kunnen maken om niet-essentiële BN’ers uit te nodigen. Hij wijst op de belofte van beide talkshows dat er de komende weken kritischer zal worden geselecteerd op gasten.

Marcel in NRC Handelsblad: “Het lijkt mij dat de Dries Roelvinken en Wolter Kroesen bij dezen zijn kaltgestellt. De mensen zullen hun mening moeten vormen zonder dom gelul en gelach. De belofte is: voortaan alleen nog maar terzake doende deskundigen. Fijn.”

“Misschien is dat te optimistisch: voortaan alleen nog maar deskundigen die Bert Huisjes en Peter van der Vorst deskundig vinden, zelf zou ik voor een andere jury pleiten.”

Fragment

Het fragment van de discussie tussen Hans Laroes en Bert van der Veer:

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen