Eva Jinek vraagt Ernst Kuipers naar tv-rel met Diederik Gommers

Ernst Kuipers was dinsdag verbijsterd toen hij in Op1 geconfronteerd werd met uitspraken die zijn werknemer Diederik Gommers een half uur daarvoor had gedaan in Jinek. Gisteren zat Ernst bij Jinek.

Eva Jinek en Ernst Kuipers © RTL

Erasmus MC-baas Ernst Kuipers en de bij hem onder contract staande Diederik Gommers zaten dinsdag gelijktijdig aan een talkshowtafel om te praten over de avondklok: Ernst was vóór, Diederik tégen. Ernst reageerde bij Op1 verbijsterd op de bij Jinek muitende Diederik. Een ochtend later was ook Diederik ineens voor. Is hij teruggefloten, vroeg Eva zich vervolgens af.

Implosie

Eva Jinek kon het Ernst Kuipers gisteren zelf vragen, want ditmaal zat híj aan haar talkshowtafel. “Ernst Kuipers, je pleitte bij onze collega’s van het programma Op1 vóór een avondklok, terwijl Diederik Gommers hier bij mij aan tafel zat en daartegen was”, legde ze hem voor.

“Daarna was er een soort implosie in Nederland: Ernst Kuipers en Diederik Gommers waren het niet eens”, grapte de talkshowkoningin. “Niemand begreep het nog, paniek overal, een heel nieuwe soort crisis. Had Diederik andere cijfers gezien dan jij, Ernst?”

‘Ik weet het niet’

Ernst kon wel lachen om die overdrijving. “Nee, Diederik had geen andere cijfers gezien”, antwoordde hij. “Diederik zit ook in het OMT. Voordat Diederik hier zat en ik bij Op1, hadden we ook dezelfde figuren met elkaar bekeken. Diederik zit in het OMT en waarom hij hier met een ander advies komt, weet ik niet.”

Wellicht heeft Diederik moeite met de maatregel, aldus Ernst. “Wat wel zo is: dit soort maatregelen, zoals een avondklok, zijn eigenlijk draconisch. Het komt op een bijzonder moment, want de besmettingen zijn duidelijk omlaag en de ziekenhuisbesmetting neemt ook iets af.”

Voorzorg

De avondklok is dan ook vooral een voorzorgsmaatregel, zegt Ernst. “We zijn bang voor iets en dat komt omdat er nu twee virussen zijn. Het zijn allebei coronavirussen, maar een andere variant. De nieuwe variant is er al en die gaat zo veel sneller dat als je niet nu iets doet, dat je kunt voorspellen dat je over een aantal weken in de grote problemen komt.”

Verder pleitte Ernst voor het versnellen van het vaccinatieprogramma. “Het is niet: vandaag prikken, morgen beschermd zijn. Dat duurt een aantal weken. Zeker als we het hebben over dit soort sombere scenario’s, moet je zorgen dat je er nu zo veel mogelijk zet.”

Fragment

Een fragment van Ernst Kuipers in Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen