Eva Jinek blurt rellende ophitsers bewust niet: ‘Ze zoeken dit zelf op’

Eva Jinek en haar redactie kozen er maandag bewust voor om de namen van rellende ophitsers gewoon in beeld te brengen. Ze zoeken dit zelf op, aldus de presentatrice in haar talkshow op RTL 4.

Jinek © RTL

Nederland wordt geteisterd door avondklokrellen. De relschoppers worden opgehitst door mensen die online aanmoedigende reacties plaatsen via streams op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Een voorbeeld daarvan werd gisteren getoond in de talkshow van Eva Jinek. De namen van de ophitsers waren daarbij gewoon zichtbaar.

‘Steek tent in de fik!’

Eva Jinek legde het uit aan haar kijkers: “Terwijl er geplunderd wordt zie je dat er van alles en nog wat onder geschreven wordt. Dit is de Jumbo in Eindhoven en dan staan er de meest verschrikkelijke dingen onder: ‘Ga naar binnen’, ‘Steel alles’, ‘Steel de hele tent in de fik’. Zijn dit normale mensen?”

Vervolgens richtte ze zich tot techjournalist Daniël Verlaan: “Daniël, ik overval je waarschijnlijk met deze vraag, maar we kijken dus naar die gasten die allemaal reageren. Of gasten, ik weet niet of er ook vrouwen zijn, maar in elk geval gasten die allemaal reageren op deze beelden. Heb jij enig zicht op wie deze mensen zijn die zo zitten te rellen en te doen?”

Niet geblurd

Daniël Verlaan wees Eva erop dat die mensen gewoon met hun eigen account reageren. “Jazeker. Ik weet wel van die mensen wie ze zijn, ja. Die zijn ook niet zo heel anoniem, hoor. Je zag net een Instagram-livestream met volledige namen.”

Vervolgens sprak hij zijn verbazing uit over het feit dat Jinek de namen van de online relschoppers niet geblurd heeft. “Ik had ze geblurd als ik jullie was, maar dat is aan jullie.”

Eva daarop: “Zij kiezen zelf de openbaarheid, dus dat is de overweging van ons om niet te blurren.”

Daniël: “Zeker, maar ik bescherm sommige mensen nogal een beetje.”

Fragment

Jinek over de avondklokrellen (hierin zit niet bovenstaand fragment):

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen