Angela de Jong in shock: ‘Margriet moet sorry zeggen tegen Ernst Kuipers’

Angela de Jong vindt dat Margriet van der Linden haar excuses moet aanbieden aan Ernst Kuipers voor de ‘schandalige’ vraag die ze hem dinsdagavond stelde in M. Dat schrijft ze in het AD.

Margriet van der Linden en Ernst Kuipers © M

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zat aan tafel om de coronapersconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge na te beschouwen. Hij kreeg het behoorlijk voor zijn kiezen toen Margriet van der Linden over de schrijnende situatie in de verpleeghuizen begon, waar veel ouderen vereenzamen door de lockdown.

Buikpijn?

Margriet van der Linden sprak van een ‘schrijnende’ situatie. “In Voorburg sprong een 87-jarige man van een etage af en heeft dat niet overleefd, omdat het zo schrijnend is en mensen het niet meer zien zitten. Heeft u af en toe een beetje pijn in uw buik? Hoewel het begrijpelijk is, natuurlijk was het belangrijk om het zorgpersoneel eerder te vaccineren, daar heeft u op aangedrongen, maar van: die verpleeghuizen zijn ook belangrijk.”

Ernst Kuipers sloeg Margriet direct om de oren met cijfers. “Nee, daar heb ik absoluut geen pijn van in mijn buik en ik denk dat het dan goed is om even de getallen bij elkaar te hebben. We hebben 33.000 vaccins gekregen voor zorgpersoneel en dan echt dat zorgpersoneel wat je nodig hebt voor het overeind houden van cruciale capaciteit.”

Dat is personeel dat we niet kunnen missen, aldus Ernst. “Uitval van een ic-verpleegkundige in een ziekenhuis kost direct in een rooster drie tot vier bedden, bedden die we keihard nodig hebben en waar mensen op aanspraak maken.”

Geen buikpijn

Tussen kerst en oud en nieuw was er 16 procent uitval in Ernsts ziekenhuis. “De belangrijkste oorzaak van uitval was Covid. Dat kunnen we ons nu niet veroorloven. Als je dan 33.000 vaccins haalt uit een totaal van 800.000 die bedoeld zijn voor de ouderen en wijkzorg en gehandicaptenzorg, dan hebben we het over minder dan 4 procent, dus helemaal niks.”

“De vertraging in het tempo waarin verpleeghuizen gevaccineerd worden is nihil, dus totaal geen pijn in de buik. Sterker nog: ik zou het morgen opnieuw weer doen, want ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om dit personeel overeind te houden.”

Kritiek

Het fragment leidde direct tot kritiek op Twitter. “M flikt het gewoon om Ernst Kuiper een schuldgevoel aan te naaien omdat zij als eerste de prik wilden. Afschuwelijk. Die man pleegde zelfmoord omdat de regering geen perspectief biedt! Zij zijn degene die schuld hebben. Niet Kuipers!!”, twitterde Youri.

En Jena: “Oef, ’topjournalist’ Margriet valt nu Ernst Kuipers KEIHARD aan verwijt hem de zelfmoord van een 87-jarige man! Ze wist niet eens dat ie NIET in het OMT zat!”

Angela wil excuses

AD-diva Angela de Jong is het eens met de kritiek en eist excuses. “Ik heb Ernst Kuipers afgelopen jaar minstens 150 keer in praatprogramma’s gezien, maar zelden flikkerden zijn ogen zo vervaarlijk als na die schandalige vraag. Het was volkomen legitiem geweest als hij een Pete Hoekstra’tje had gedaan, oftewel hardop zeggen hoe beledigd hij daardoor was.”

Het is knap dat Ernst zo koel bleef, schrijft Angela in haar column. Maar: “Het had gepast geweest als Margriet op haar beurt een Jortje had gedaan, namelijk haar excuses had aangeboden, maar ook dat bleef uit.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen