Tv-viroloog Ab Osterhaus is multimiljonair: +5,6 miljoen euro

Ab Osterhaus zit niet om de haverklap aan tafel bij Op1 voor de gratis drank of de leuke onkostenvergoeding. De tv-viroloog bekent vandaag namelijk een steenrijke multimiljonair te zijn.

Ab Osterhaus © NPO

Dit jaar is Ab Osterhaus al 28 keer te gast geweest in Op1, waar hij – althans volgens presentator van dat programma Jort Kelder – nogal zwabberende meningen verkondigt. De argeloze kijker zal gedacht hebben dat Ab daar zit voor de poen, maar niets is minder waar: de tv-viroloog ís al helemaal binnen.

5,6 miljoen euro

Het onderzoeksplatform Follow The Money is naar aanleiding van uitspraken in de podcast The Gygs in de jaarstukken van Abs bedrijf gedoken en kwam erachter dat er in 2018 wel een héél hoog bedrag op zijn rekening is bijgeschreven. Het gaat om een torenhoge 5,6 miljoen euro.

Gevraagd naar dit megabedrag, stribbelt Ab aanvankelijk een beetje tegen. “Dat is privé, daar heeft niemand iets mee te maken. Het is al vervelend genoeg dat deze informatie op straat ligt”, antwoordt hij. “Moet iedere wetenschapper straks zijn bankrekening prijsgeven?”

Verkoop aandelen

Even later stapt Ab Osterhaus ’toch over zijn weerstand heen en bevestigt hij dat de verkoop van de aandelen inderdaad 5,6 miljoen euro heeft opgeleverd’. Het gaat hier om het aandelenbelang van 9,9 procent dat hij had in het bedrijf Viroclinics. Dat was ten tijde van de oprichting in 2009 nog 1.800 euro waard. Een behoorlijke waardestijging dus.

Follow The Money heeft de jaarstukken van Ab uitgemest om te onderzoeken of de tv-viroloog financieel profiteert van zijn paniekerige voorspellingen over vroeger de Mexicaanse griep en nu het coronavirus. Daar zijn geen bewijzen voor gevonden.

Geldbelust

Al met al is het voor Ab persoonlijk hartstikke fijn dat hij zo verschrikkelijk rijk is geworden. Zijn vroegere vriendin Lenie ’t Hart (die van de zeehondjes) onthulde in de lente namelijk in de Story dat Ab geldbelust is.

Op de vraag of Ab financiële belangen had bij de uitbraak van de Mexicaanse griep, antwoordde Lenie bitchend: “Daar weet ik het fijne niet van. Wat ik wel weet, is dat Ab gedreven wordt door geldzucht.”

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen