Trijntje Oosterhuis ‘in shock’ over graaiende tv-viroloog Ab Osterhaus

Trijntje Oosterhuis is behoorlijk geschrokken van het nieuws dat Ab Osterhaus multimiljonair is geworden dankzij de ontwikkeling van vaccins. Ze twijfelt nu aan zijn tv-optredens bij Op1.

Trijntje Oosterhuis © NPO

Er wordt al lange tijd gespeculeerd over de financiële belangen die Ab Osterhaus heeft of heeft gehad bij pandemieën en de paniek die daaruit voortvloeit. Hij krijgt vaak het filmpje uit 2009 voor zijn voeten geworpen waarop te zien is hoe hij juicht over de komst van de Mexicaanse griep naar ons land. Lange tijd ontkende Ab financiële belangen te hebben (gehad) bij de uitbraak van pandemieën.

5,6 miljoen euro

Na uitvoerig onderzoek van het platform Follow The Money heeft Ab Osterhaus vrijdag bevestigd dat hij in 2018 maar liefst 5,6 miljoen euro heeft gecasht met de verkoop van bijna tien procent van de aandelen in het bedrijf Viroclinics. “Het is al vervelend genoeg dat deze informatie op straat ligt”, foeterde de tv-viroloog.

De aandelenverkoop werd aan het licht gebracht door de podcast van Yves Gijrath en Erik de Vlieger. “De aanhouder wint. Niet linksom, dan rechtsom. De onderste steen komt boven”, laten zij weten in een persbericht. “Ze zijn trots dat hun research heeft bijgedragen aan deze ontknoping, maar boosheid overheerst en ze zijn zelfs een beetje emotioneel.”

Overigens zijn er door Follow the Money nadrukkelijk geen concrete bewijzen gevonden dat Ab Osterhaus geld heeft verdiend aan de Mexicaanse griep toen of het coronavirus nu.

Shocking

Trijntje Oosterhuis is er toch behoorlijk van geschrokken, laat ze weten in het programma The Friday Move op BNR Nieuwsradio. Als gewone tv-kijker voelt Trijntje zich een beetje genept door de tv-viroloog én de makers van Op1.

De zangeres: “Weet je wat ik als totale leek hier heel erg ontnuchterend vind? Ik bedoel: iedereen mag op zijn eigen manier heel veel geld verdienen – dat staat iedereen vrij – maar als jij als deskundige het volk toespreekt en het advies uitspreekt, in een situatie waar mensen ook heel bang zijn en waar mensenlevens aan hangen, dan moet je eigenlijk een heel objectieve positie bekleden. Dat is nu niet het geval en dat vind ik wel echt shocking moet ik eerlijk zeggen.”

Niet verbaasd

De Balie-baas Yoeri Albrecht is niet verbaasd, laat hij weten in dezelfde uitzending. “Ik kijk er niet van op. Hoe denk je dat de farmaceutische industrie een van de rijkste en grootste industrieën ter wereld is geworden? Dat doe je door een goede lobby. Laten we wel wezen: we weten dit van Ab Osterhaus al heel lang.”

“Er is ook een video op YouTube waarop je gewoon kan zien dat hij staat te juichen dat er een virus is aangekomen omdat zijn investeringen dan door the roof gaan. Dat videootje kan je gewoon opzoeken, hoor. Dat is uit 2008 of zoiets. Hij zit al eindeloos dat spelletje te spelen. Het verbaast toch ook niet? Het is niet dat je één van de grootste industrieën ter wereld wordt door alleen maar dingen weg te geven.”

‘Ab lokt complottheorieën uit’

De journalistiek had al veel eerder op Ab moeten springen, vindt Youri. “Dat vind ik als journalist het ergerlijke. Ab Osterhaus komt er bij De Balie niet in. Het meest shocking is ook dat je je geld verdient met mensen angst aanjagen.”

Trijntje is het daarmee eens. “Daar komen dus ook die complottheorie-angsten vandaan. Mensen geloven het nu niet meer. Wat moet je nu nog geloven? Hij wordt als deskundige neergezet bij de NPO. Het heeft bij mij een hoop vragen aangewakkerd en ik ga het YouTube-filmpje opzoeken.”

Trijntje op volle toeren

Trijntje Oosterhuis was donderdag nog te gast in de historisch slecht bekeken aflevering van Ali B Op Volle Toeren. Ze trad daarin op met het liedje Tokio:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen