Op1-ster Ab Osterhaus analyseert in Op1 zijn tv-optredens bij Op1

Op1-ster Ab Osterhaus zat dinsdagavond in de talkshow Op1 om terug te blikken op zijn Op1-optredens tijdens het afgelopen coronajaar. Hij is daar namelijk bijna 30 keer te gast geweest.

Ab Osterhaus en Henk Spaan © NPO

De redactie van Op1 had Ab Osterhaus naast zijn goede jeugdvriend Henk Spaan gezet. Het leverde behoorlijk inspiratieloze televisie op: presentatrice Sophie Hilbrand stuurde wel héél opzichtig aan op een anekdote die Henk Spaan afgelopen weekend al heeft verteld in de Volkskrant. Speciaal voor Op1 lepelde hij die aan de talkshowtafel nóg een keer op.

Tuinkabouter

Henk Spaan afgelopen weekend in de Volkskrant: “Ab is altijd slimmer dan de rest. Ik moet altijd erg lachen als ik naar hem kijk. Dan heeft hij weer die blik van: jij bent gewoon dom. Dan zeg ik tegen mijn vrouw: ‘Harriët kom kijken, Appie heeft weer die blik vol minachting.”

Ab Osterhaus daarop in de krant: “Ik ben er wel vaker voor gewaarschuwd, dat ik niet met mijn mimiek hoef te laten zien dat ik iemand een tuinkabouter vind, ja. Ik probeer dat ook wel te onderdrukken, maar soms hoor je ook zulke domme dingen, en dan heb ik niet in de gaten dat ik in beeld ben.”

Herhaling van zetten

Datzelfde een-tweetje mochten Henk en Ab gisteren wéér opvoeren in Op1. Sophie Hilbrand: “Henk Spaan, jij zit naast iemand die je echt al ongelooflijk lang kent, dus jij hebt Ab ook vaak op televisie zien vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Hoe keek je naar hem? Wat zag je bij hem?”

Henk: “Hoe ik naar hem keek? Ik heb me altijd wel vermaakt. Kijk, hier bij Op1 wordt een wetenschapper wel eens tegenover iemand anders gezegd die eigenlijk van niets weet, maar die zelf theorieën heeft. Dan riep ik mijn vrouw er wel bij, van: ‘Kijk, Appie heeft zijn minachtende blik weer.’ Dat is wel een aantal keren gebeurd en dat vond ik wel echt grappig om te zien, ja.”

Maurice de Hond

Sophie: “Klopte dat?”

Ab: “Nee, ja, ik heb soms wel eens het idee dat menen praten over dingen waar ze dan echt niks van weten.”

Henk: “Ja, in de Volkskrant zei jij: ‘Ja, dan zit ik tegenover zo’n tuinkabouter en dan kan ik me moeilijk beheersen.’”

Ab: “Ja, ik beheers me wel.”

Henk: “Ik dacht meteen aan Maurice de Hond toen jij het over tuinkabouter had.”

Diederik Ebbinge

Sophie’s co-host Hugo Logtenberg vervolgens: “Je was veel te zien op televisie (lees: Op1, red.). Dat werd opgemerkt door allerlei mensen, waaronder Diederik Ebbinge. Wat maakt Ab zo’n heerlijk persoon voor jou om de tv aan te zetten en te blijven kijken, ondanks dat je zo’n pesthekel hebt aan talkshows als deze?”

Studiogast Diederik Ebbinge daarop: “Ehh nou ja, het is niet zo’n heerlijk persoon voor mij, Ab, maar hij was alom aanwezig. Je kon er niet onderuit. Op een gegeven moment hoor je eigenlijk niet meer wat iemand zegt als je iemand veel te vaak ziet. Terwijl het eigenlijk heel boeiend is wat hij zegt waarschijnlijk, want hij heeft altijd gelijk, begrijp ik.”

Fragment

Het Op1-fragment kunt u hier terugzien:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen