Margriet van der Linden: ‘Gebruik xenofobie om klimaatdoelen te halen’

Margriet van der Linden vindt het een goed idee om de angst voor vluchtelingen onder grote groepen Nederlanders te gebruiken om de klimaatdoelen te halen. Dat gaf ze dinsdagavond aan in haar talkshow M.

Margriet van der Linden © M

De M-presentatrice sprak in haar programma met weerman Marco Verhoef, schrijver Jeroen Smit en de omstreden klimaatactivist Kauthar Bouchallikht over de opwarming van de aarde. De gewone mensen in het land zien de urgentie van de klimaatproblematiek nog niet genoeg, klonk het tijdens het gesprek.

Klimaatvluchtelingen

Onderzoekers voorspellen dat het aantal vluchtelingen uit onder meer Afrika naar gematigder streken als Europa zal toenemen als de aarde verder opwarmt. “De Verenigde Naties heeft een rekensom gemaakt: als de wereld 3 of 4 graden warmer wordt, dan zullen vanaf 2040 tussen de 200 miljoen en 1 miljard mensen deze kant opkomen: klimaatvluchtelingen. Kun je je dat voorstellen?”, aldus Jeroen Smit.

Misschien kun je de angst daarvoor en de xenofobie die bij Nederlanders heerst juist gaan inzetten om de klimaatdoelen te halen, suggereerde Margriet daarop. “Misschien zijn mensen daar wél gevoelig voor. Dat ze denken: ja oké. Ja, het is vrij populistisch, maar dat ze denken: dat willen we niet, dus nu gaan we er iets aan doen.”

‘Niet zo ver weg’

De hevige gevolgen van klimaatverandering zijn helemaal niet zo ver weg als de meeste Nederlanders nu denken, vulde Marco Verhoef aan. “Het komt ook wel van steeds dichterbij, hè? Je denkt allemaal: klimaatvluchtelingen komen van ver weg, maar je ziet in Spanje al dat het land aan het verwoestijnen is. Daar wordt het ook al een probleem. Dat is helemaal niet zo ver weg. Daar gaan we gezellig op vakantie met z’n allen, maar ondertussen is daar een drama gaande.”

“Wat is er nu voor nodig dat het kwartje gaat vallen?”, verzuchtte Margriet.

Zelf is Margriet wel heel klimaatbewust, al wil ze niet aan de gerecycle matrassen. “Dat is heel smerig.”

Fragment

Het bewuste fragment uit M:

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen