Jort Kelder tegen Ab Osterhaus: ‘Er komen klachten binnen over jou’

Ab Osterhaus kon gisteren niet bepaald op een warm onthaal rekenen in de talkshow Op1. De presentator van dienst, Jort Kelder, was behoorlijk kritisch over de tv-optredens van de viroloog.

Jort Kelder en Ab Osterhaus © NPO

De tv-viroloog zat aan tafel om te praten over de coronavaccins, maar Jort Kelder begon eerst over zijn discutabele reputatie. “Eerst even een kleine disclaimer voor we hier verder over in gesprek gaan. Als jij, Ab Osterhaus, uitgenodigd wordt, dan krijgen we brieven van: ‘Kan dat wel? Want die man heeft allemaal dubbele zakelijke belangen.’”

Viroloog met bijsluiter

Jort wilde de kijker daarop attenderen. “Het is misschien toch goed om dat even uit te spreken. Omdat er klachten kwamen van een aantal kijkers, heeft de NPO zo’n systeem met een ombudsman die dat gaat wegen, van: mag die Ab Osterhaus hier wel aan tafel zitten met al zijn zakelijke belangen? Je bent aandeelhouder in het zeer winstgevende bedrijf Viral Clinics met 9,8 procent, dat onderzoek doet naar Covid-19.”

Het onderzoek van de ombudsman is in oktober afgesloten. ‘Een viroloog met een bijsluiter’, luidde de conclusie. “Dat vond ik wel een geestige kop. De conclusie, ook voor de kijkers thuis, is dat Ab Osterhaus hier rustig kan zitten, want tijdens de keren dat Op1 hier aan tafel – ik geloof 25 keer – ‘veranderden zijn standpunten over Covid-19 nogal eens en soms veranderden ze zelfs dramatisch’.”

Zwabberviroloog

Het is volgens Jort dan ook evident dat er eigenlijk geen touw is vast te knopen aan de uitspraken van Ab Osterhaus. “Ze zeggen: ‘Eigenlijk zwabbert hij zó met zijn opinies dat het helemaal niet uitmaakt. Hij is zijn eigen bedrijf in elk geval niet aan het voeden.’”

Ab Osterhaus vervolgens: “Klopt, ja. Maar even wat die aandelen betreft: die heb ik helemaal niet meer. Altijd als ik professioneel optreed heb je altijd een verklaring van: ‘Mogelijk conflict of interest.’ Dat is overal bekend. Ik heb in principe… Ik verdien geen geld aan vaccins en verdien geen geld aan medicijnen. Het is prachtig dat deze dingen steeds op blijven komen.”

Vergissing

Later in de uitzending sprak Jort de tv-viroloog nog een keer aan op zijn zwabbermening. “Ab Osterhaus, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je in het begin – in februari, maart, toen de crisis kwam – eerst zei dat er niet zo veel aan de hand was. Later ben jij pas scherp hierin geworden en heb je een heel puur standpunt, dit standpunt ingenomen. Het heeft enige tijd nodig gehad, ook voor jou. De incubatietijd, zal maar zeggen.”

Ab: “We hebben gezien aan de hand van de gegevens die uit China kwamen in eerste instantie dat dit virus anders is dan wij dachten…”

Jort: “Ja oké, mensen kunnen zich vergissen. Dat kan.”

Ab: “Dat is niet vergissen, dat is voortschrijdend inzicht.”

Jort: “Oké dat.”

Fragment

Het hele item met Ab Osterhaus kunt u terugzien op de NPO-site. Een fragment uit de uitzending:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen