Robert Jensen verlaat YouTube vanwege ’toenemende censuur’

Robert Jensen heeft YouTube per deze week verlaten. Hij vindt dat het videoplatform zijn online talkshow te vaak censureerde en laat er nu alleen nog promo’s zien met verwijzingen naar Jensen.nl.

Robert Jensen Beeld: Jensen.nl

Er is toenemende kritiek op de bemoeienis van grote Amerikaanse techbedrijven met de content die op hun platforms gepubliceerd wordt. Het wordt door critici als Marianne Zwagerman de ’techdictatuur’ genoemd. Robert Jensen is dat ‘dictaat’ van YouTube nu zó zat, dat hij heeft besloten om zijn shows alleen nog volledig te publiceren op Jensen.nl.

‘Klaar met censuur-Tube’

Robert Jensen maakt veel content over de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen en daarvoor gelden strenge richtlijnen op sociale media als Twitter en YouTube. “Ik verlaat per vandaag met De Jensen Show het platform YouTube. De gehele Jensen-show zal niet meer te zien zijn op YouTube. Ik cancel YouTube en ik zal je vertellen waarom.”

Waarom? “Ze zijn aan het fucken met onze video’s en dat doen ze al een tijd. Alleen nu in dit tijdperk van censuur gaan ze steeds verder. Wat dat betreft fucken ze met de verkeerde persoon. Het is klaar met YouTube. YouTube is niet meer een platform waar je vrij kan opereren. Zo hebben ze je er ooit wel ingelokt, om die oude media een klap uit te delen.”

Disclaimers

‘Broadcast yourself!’, was lange tijd de lokroep van YouTube, stelt Robert. “Maar nu zijn ze het niet meer. Nu de grote massa ervoor gevallen is, gaan ze hun ware aard laten zien en ook ineens censureren. Dan gaan ze mensen verwijderen en een filmpje verwijderen. Waarschuwing, dit mag je wel zeggen en dit niet!”

Robert ergert zich eraan dat YouTube allemaal disclaimers bij zijn video’s plaatst. “Opeens staat bij ieder filmpje dat er alleen maar gezegd mag worden wat de WHO zegt. Anders word je ervan afgehaald. Hè, wat?! Je mag maar één ding vertellen en dat is de officiële verhaallijn van de overheid slash de WHO.”

“We komen nooit in trending terecht, dat doen ze expres, ze hebben ons al helemaal geprobeerd klein te houden. Nog steeds kijken er ontzettend veel mensen.”

Van YouTube naar Jensen.nl

Al met al heeft Robert het besluit genomen om YouTube de rug toe te keren en zijn content alleen nog volledig op zijn eigen site Jensen.nl te plaatsen. “Ik ga niks veranderen, alleen we gaan het op de vrije media doen en Jensen.nl is de vrije media. Jensen.nl, dames en heren, daar is de show te zien.”

Robert hoopt dat zijn kijkers meeverhuizen. “Ik ga hier zo mee stoppen op YouTube en de show gaat door op Jensen.nl. Dat is altijd geweest en tienduizenden mensen kijken al per dag op Jensen.nl de video. Er verandert niks, dames en heren, alleen het platform YouTube gaat eruit. Ze fucken met video’s en dan is het gewoon klaar.

Jensen heeft geld nodig

Het zou goed kunnen dat deze stap geld gaat kosten, aldus Robert. “Jullie weten, jongens, ik doe dit met steun van jullie. Ik heb geld nodig om dit te doen, dus als mensen wegvallen omdat ze alleen maar op YouTube willen kijken – sommige mensen zijn zo geconditioneerd – dan krijg ik daar klappen van.”

Hij vervolgt: “Ik hoop het niet, ik hoop dat jullie me blijven volgen en ons steunen. We hebben geld nodig om dit te doen. Zo werkt de wereld. Ik krijg geen belastinggeld. Steun ons alsjeblieft en dan kunnen wij doorgaan. Censuur gaat er bij mij niet in. You fucked with the wrong marine. Wij gaan álles exposen, álles, over corona én over die presidentiële verkiezingen.”

Robert hoopt dat YouTube kapotgaat. “Iedereen moet er weg van. Laat YouTube maar een kanaal zijn waar mannen die op vrouwen lijken make-up-tips geven, vrouwen die op mannen lijken make-up-tips geven, vrouwen die vroeger vrouw waren en nu man zijn make-up-tips geven en andersom ook. Dat is YouTube.”

Ook Giel boos op YouTube

Niet alleen Robert Jensen, maar ook de meer mainstream Giel de Winter begint zich flink te ergeren aan de strenge regels. “We mochten een paar dingen niet meer doen en dan word je ‘geflagd’. Dan kom je ons niet meer tegen in de zoekresultaten. Dat is vervelend”, vertelde de Talpa-ster onlangs.

Giel zou YouTube naar eigen zeggen direct de rug toekeren als er zich een beter alternatief zou aandienen. “Ik vind het gewoon heel jammer. Ze zijn zo commercieel aan het worden en de regels zijn zo streng aan het worden, dat het gewoon zonde aan het worden is. De creativiteit gaat gewoon ten koste van die regels.”

De video waarop Robert Jensen zijn vertrek van YouTube toelicht ziet u op YouTube of op Jensen.nl.

Meer in Nieuwe Media

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen