‘NPO ziet veel potentieel in PVV-omroep Ongehoord Nederland’

De bazen van de NPO zien het rechts-populistische Ongehoord Nederland als een serieuze omroep met veel potentieel. Althans, dat beweert voorzitter Arnold Karskens in een filmpje op Twitter.

Arnold Karskens © Twitter

Ongehoord Nederland is de nieuwe omroep die het rechts-populistische geluid moet gaan vertegenwoordigen binnen de NPO. Ze richten zich op de aanhang van de politieke partijen Forum voor Democratie en PVV, die zich totaal niet thuis voelt bij de NPO. Er zijn voor het eind van het jaar nog een paar duizend leden nodig om kans te maken op een plekje in het bestel.

Zwarte Piet

Arnold Karskens heeft er alle vertrouwen in dat Ongehoord Nederland een plekje verwerft in de programmeringen van NPO 1, 2 en 3. “Ik voel zelf wel, want ik praat wel eens met mensen, dat ze omroep Ongehoord Nederland toch wel een serieuze omroep vinden met veel potentieel. Dat is ook niet zo gek, want wij vertegenwoordigen echt heel veel mensen, bijvoorbeeld als je het hebt over Zwarte Piet.”

Hij wijst erop dat er geen enkele publieke omroep is die vóór Zwarte Piet is. “Die vertegenwoordigen wij als enigen, terwijl 55, 60, 70 procent en ik denk eigenlijk zelfs driekwart van de Nederlandse nog voor de echte Zwarte Piet is. Maar ook als je het hebt over massa-immigratie, waar meer dan de helft van de Nederlandse bevolking tegen is, en ook de macht van de Europese Unie die alleen maar toeneemt.”

‘Wij voegen echt iets toe’

De NPO kan niet ontkennen dat dat geluid er momenteel niet is bij de publieke zenders, zegt Arnold. “Daar zal de NPO ook gevoelig voor moeten zijn, begrijp je wel? Wij voegen echt iets toe en de NPO zal dat ook wel zien, maar hoe groter we zijn, hoe meer macht we hebben. Zo gaat het natuurlijk ook wel in Hilversum.”

De grote vraag is: kan ON binnen de NPO wel zo onafhankelijk opereren als het zelf wil? ON kan een hoop programma’s maken, maar als de netmanagers van de publieke omroep niet geïnteresseerd zijn, dan haalt het het uitzendschema niet. “Nou ja, dat zal een strijd worden, ja”, denkt Arnold.

Uitruil

PowNed-baas Dominique Weesie onthulde maandag in NRC dat er bij de NPO één grote poldercultuur heerst. Zo nam hij het programma De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld alleen maar over van BNNVARA, omdat NPO 3-bazin Suzanne Kunzeler die titel graag wilde behouden. “Je moet af en toe meegaan met een verzoek.”

Dominique legde uit: “Als ik de netmanager help, helpt zij mij de volgende keer misschien met het programmeren van een echt PowNed-programma.”

Poppetjes

Arnold begrijpt die cultuur naar eigen zeggen wel. “Kijk eens, er zitten allemaal poppetjes en die verdienen hun geld door daar te zitten. Als ze niets doen en ze niemand tegenwerken, dan zegt iedereen: ‘Ja, ga maar weg.’ Het ligt dus ook een beetje in hun aard om het anderen lastig te maken, want anders zouden ze binnen een week werkloos zijn.”

“Maar met jullie steun – of het nou op Twitter, Facebook of het lidmaatschap is – kunnen we een vuist maken”, zegt hij tegen zijn volgers.

Dinsdag zat Arnold Karskens nog in de talkshow Op1. Daar riep hij dat hij het logisch vindt dat een politicus als Geert Wilders daar niet aan tafel wil zitten.

Het Twitter-filmpje:

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen