Met deze titels willen NPO 1, RTL 4 en SBS 6 elkaar in januari afslachten

Met uitstekend werkende vaccins in aantocht, kan de lineaire televisie misschien nog maar een paar maanden volop profiteren van de coronabonus. Voorlopig gaat de strijd om de bomvolle huiskamers onverminderd voort. Wat hebben NPO 1, RTL 4 en SBS 6 in januari in petto?

Married at first sight Beeld: Nander de Wijk

Eén ding lijkt zo goed als zeker en dat is dat de weekendavonden in januari voor NPO 1 zijn. Op zaterdag en zondag staan kijkcijferkanonnen Wie is de Mol en Heel Holland Bakt op het menu en die titels zijn zo goed als onverslaanbaar, wat RTL 4 en SBS 6 er ook tegenover zetten.

Extra veel Carlo, geen Meiland

Verder valt op dat RTL 4 het twee keer per week uitzenden van Married At First Sight – op maandag en dinsdag – vasthoudt, terwijl het programma op beide avonden wordt opgerekt van één naar anderhalf uur. De kijker krijgt de Carlo Boszhard-show daardoor niet twee uur, maar drie uur per week voorgeschoteld.

Voor SBS 6 zal het nog een zware dobber worden, want Martien Meiland staat de hele januarimaand niet opgesteld. En dat terwijl hij toch een beetje de kurk is geworden waar de zender op drijft. Op maandag moet de Familie Gillis (voorheen op vrijdag) het Chateau-slot vullen, op donderdag wordt Mijn Leven in hun Handen opgesteld.

Doordeweeks

Het januarischema ziet er doordeweeks als volgt uit:

Maandagavond

 • NPO 1: Spoorloos en Klassen
 • RTL 4: Married At First Sight
 • SBS 6: Familie Gillis / Urk

Dinsdagavond

 • NPO 1: DNA Onbekend / Opsporing Verzocht
 • RTL 4: Married At First Sight
 • SBS 6: Man Bijt Hond XL / Crisis in de Tent

Woensdagavond

 • NPO 1: Museum van Nederland / Doorbakken
 • RTL 4: De Perfecte Verbouwing / Brut
 • SBS 6: Steenrijk Straatarm / Hart in Aktie

Donderdagavond

 • NPO 1: Nieuwe Boeren / Ali B op volle toeren
 • RTL 4: De TV Kantine / Wie Ben Ik
 • SBS 6: Mijn Leven in hun Handen / Frank Visser: hoe is het nu met?

Weekend

En op de weekendavonden:

Vrijdagavond

 • NPO 1: Flikken Maastricht / MAX Pubquiz
 • RTL 4: The Voice of Holland
 • SBS 6: Code van Coppens / De Alleskunner

Zaterdagavond

Zondagavond

 • NPO 1: Heel Holland Bakt / Onze Boerderij
 • RTL 4: Beat the Champions / RTL Exclusief
 • SBS 6: Frank Visser-herhalingen / Klein maar fijn

Coronabonus

Januari en februari zijn traditiegetrouw niet de maanden waarin het meest gecasht wordt door tv-zenders: de feestmaand zit er dan net op, de consument wordt geacht blut te zijn en de advertentiebudgetten gaan omlaag. Vanaf maart wordt er dan weer iets meer geïnvesteerd in de tv-programmeringen.

De grote vraag is: wanneer moet de lineaire televisie de coronabonus inleveren? Wordt het maart of april? Of gaan de cijfers al vanaf februari dalen? Het zal voor een belangrijk deel samenhangen met de snelheid waarmee het vaccinatieprogramma wordt uitgerold.

Hoe het ook loopt: de lineaire televisie heeft tegen die tijd een historisch seizoen achter de rug met torenhoge kijkcijfers. RTL 4 brak onlangs met The Masked Singer zelfs een zeventien jaar oud kijkcijferrecord.

Update 4 december: Matthijs Gaat Door en Beat the Champions zijn toegevoegd aan de zondagschema’s van respectievelijk NPO 1 en RTL 4.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen