Alberto over de zeik in Shownieuws: ‘Ik heb lak aan jullie script!’

Alberto Stegeman is gisteren helemaal uit zijn dakje gegaan in Shownieuws. Hij voelde zich behoorlijk gekrenkt door de misdaaddeskundige aan de desk: Natacha Harlequin. Dat was te zien in de uitzending op SBS 6.

Alberto Stegeman en Natacha Harlequin Beeld: Shownieuws

Shownieuws is zich heerlijk aan het ontpoppen als een rellerige showrubriek. Er is elke avond wel wat aan de hand: de ene keer roept Albert Verlinde dat hij zijn buurvrouw Connie Witteman van de trap wil flikkeren, de andere keer wordt Glennis Grace neergezet als ontspoorde narcist en ditmaal is het Alberto Stegeman die de kijker een geestig tv-moment bezorgde.

Natacha kritisch

De SBS 6-journalist zat aan tafel omdat hij voor Undercover in Nederland pedojager heeft gespeeld. Dankzij het gebruik van een lokmeisje, wist hij op heterdaad een vieze oude man te betrappen. Die man zit nu vast en heeft zelfs tbs gekregen. Eind goed, al goed, zou je denken, maar daar denkt Natacha Harlequin anders over.

Natacha: “Ik wil er toch iets over zeggen. Alberto, je zit hier nu en ik ben heel direct en ik zeg het ook rechtstreeks tegen je: ik heb vaak moeite met het toch op deze manier mensen aanpakken.”

Alberto verbaasd: “Waarom?”

Natacha: “Omdat het vaak mensen zijn met een ziektebeeld, soms ook met een geestelijke beperking. Vaak als ik deze cliënten bijsta en ze zeggen tegen mij: ‘Ik wil geen hulp’, dan is het vaak ook omdat ze niet eens beseffen of kunnen inzien dat ze hulp nodig hebben. Met een normaal brein snap je dat en kun je dat beredeneren, maar de cliënt in kwestie zelf niet.”

‘Wat is hier mis mee?!’

Alberto: “Ik wil daarop reageren.”

Natacha: “Graag, daarom zeg ik het ook rechtstreeks tegen je.”

Alberto: “Nou ja, wat is er mis mee om deze man bij de politie te brengen en de instanties te brengen, tbs te geven. Wat is daar mis mee?”

Natacha: “Daar is niks mis mee. Het is alleen dat ik vind – en dat is wat ik ook vorige keer heb gezegd en wat ik nu ook zal herhalen – dat dat de taak is van de politie en niet van een journalist.”

Albert Verlinde: “Als dit nu niet gebeurt was en die man was echt met een meisje in contact gekomen en het was vreselijk misgegaan, dat wil je toch ook niet op je geweten hebben? Dan dient het doel toch de middelen?”

‘Schijt aan script!’

Alberto nam er geen genoegen mee dat de presentatrice van dienst verder wilde gaan. “Ja, sorry, ik ga hier even op door. Jullie hebben vast een script enzo, het zal allemaal wel, maar ik doe 16 jaar misdaadjournalistiek en ons programma – en niet alleen dat van mij, maar ook dat van collega-misdaadjournalisten – doet niet anders dan misdaden opsporen die niet gezien worden door de autoriteiten. Wat wij doen is hen helpen, door ze op heterdaad aan te brengen. We plegen geen geweld. We zorgen voor bewijs.”

Natacha: “Welk signaal geef je af?”

Alberto: “We geven heel veel signalen af. Ten eerste zijn wij als journalisten de waakhond van de samenleving, we informeren, we werken in dit soort gevallen ook vaak samen met de politie en autoriteiten, ze zijn ook blij met onze werkzaamheden. Die hele discussie nu over die pedojagers, daar ben ik het mee eens. Het bewijs klopt niet, ze gaan vaak veel te ver en daar ben ik het ook niet mee eens. Maar dat media en misdaadjournalisten misdaden opsporen en ze vaak in samenwerking met de autoriteiten in de cel laten belanden, daar is echt niks mis mee hoor.”

In de bres voor pedo’s

Natacha sprong daarop in de bres voor pedofielen. “Niet elke pedofiel handelt. Niet iedereen die zich aangetrokken voelt tot een minderjarige handelt ook. Niet elke pedofiel is pedoseksueel.”

Albert: “Wat ik niet snap, is dat jij zegt: journalisten mogen dit werk niet doen. Dat vind ik belachelijk. Heel veel zaken komen juist voor het voetlicht omdat de journalist erin duikt.”

Natacha: “Het gaat mij om de manier waarop. Je hebt iemand gepakt en geconfronteerd, maar je zet wel een camera op diegene, terwijl die gewoon hulp nodig heeft.”

Aberto: “Zonder camera geen bewijs.”

Natacha: “Ja…”

Presentatrice Dyantha Brooks kapte de discussie vervolgens af om naar het volgende onderwerp te gaan. Wie het allemaal wil terugzien, kan terecht op KIJK.nl.

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen