Peter van der Vorst: ‘Ik ben anders dan Erland Galjaard’

Peter van der Vorst heeft als de nieuwe contentbaas van RTL in een mum van tijd afgerekend met het negatieve, nare imago dat de zendergroep had onder leiding van midlifebobo Erland Galjaard. Er wordt weer gelachen bij RTL, concludeerde Peter eerder zelf al. “De sfeer is nu gewoon heel goed, denk ik. Dat heb ik ook geleerd toen ik mijn eigen bedrijf had. We konden het heel goed met elkaar vinden en als die basis klopt, dan kun je tot mooie dingen komen“, zegt hij op NPO Radio 1.

Peter is naar eigen zeggen een heel ander mens dan Erland. “Ik ben natuurlijk gewoon een ander mens. Ik denk dat mijn makersachtergrond een voordeel is in dit verhaal.”

RTL was onder leiding van Erland niet altijd even benaderbaar. “Ik heb jarenlang aan de andere kant gestaan bij RTL, dus heb ook meegemaakt hoe het instituut RTL op je kan overkomen en dat het niet altijd even benaderbaar was als je presentator of maker was. Ik heb dat geprobeerd te veranderen.”

Hij vervolgt: “Door corona is het soms niet altijd even makkelijk, omdat je elkaar niet meer zo veel fysiek ziet, maar ik heb geprobeerd RTL wat toegankelijker te maken.

Erland zag niets in Peter

De band tussen Erland en Peter is niet altijd goed geweest. Hij zag aanvankelijk niets in hem. “Het was volgens mij in 2007 of 2008. Toen was Erland net begonnen als programmadirecteur en hij wilde natuurlijk dingen op zijn manier gaan doen, zoals ik dat nu ook wil. Hij had zoiets van: ja, Boulevard is leuk, maar voor de rest: een projectcontract en verder zien we wel.”

Heel teleurstellend, vond Peter dat. “Ik was toen al jaren aan het werk en maakte ook best wel veel programma’s. Ik vond het op dat moment heel teleurstellend, maar het heeft wel een soort vechtlust in mij losgemaakt en een week later zat ik weer bij hem met het voorstel voor Van der Vorst ziet sterren en nog een paar andere producties. Dat vond hij ook wel komisch, denk ik. Hij is daarna 180 graden omgedraaid en heeft daarna alle kansen van de wereld gegeven.”

Empathie

Peter probeert al het goede werk van Erland voort te zetten, maar dan met wat meer empathie. “Ik weet zelf hoe het is als een nieuw programma van jou de buis op gaat en hoe nerveus je dan van tevoren bent en onzeker je daarvan kan worden. Aan de voorkant probeer ik appjes en telefoontjes te doen, ook de volgende dag als het is tegengevallen. Dat contact is belangrijk.”

Zijn de RTL-sterren zich anders zijn gaan gedragen tegen hem? “Nee, niet anders. Er is natuurlijk wel een bepaalde hiërarchische verhouding: uiteindelijk ben je wel de contentdirecteur en neem je beslissingen die mensen kunnen raken. In die zin is er wel een verschuivende verhouding geweest, maar het is niet zo dat mensen nu zijn gaan hielenlikken of heel anders zijn gaan doen.”

Hopelijk ben ik mezelf ook niet heel anders gaan gedragen. Het is allemaal heel benaderbaar en als mensen ergens mee zitten, dan bellen we met elkaar.”

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen