Peter de Mönnink met gevulde zakken weg bij Talpa

Peter de Mönnink vertrekt aan het eind van het jaar als algemeen directeur van Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol. Hij wordt opgevolgd door Pim Schmitz. Dat heeft een woordvoerder vandaag laten weten. Peter is behoorlijk wat jaren betrokken geweest bij de tv-zenders van Talpa. De stations SBS 6, Net5 en Veronica waren van 2011 tot 2017 voor slechts een derde in handen van John de Mol; de rest bezat Sanoma, waarvan Peter de CEO was. Hij werd in 2014 ook CEO van SBS.

Hoofdzender SBS 6 begon met Peter aan het roer steeds slechter te scoren, waardoor de aandelen SBS steeds minder waard werden. Dat kwam John de Mol niet slecht uit, want hij kon SBS daardoor overnemen voor een prikkie.

John kocht in 2017 voor ‘slechts’ 237 miljoen euro het resterende, twee derde belang in de tv-zenders. Ter vergelijking: in 2011 was datzelfde belang bijna drie keer zo veel waard.

Na het uitkopen van Sanoma maakte Peter de overstap naar Talpa. Volgens insiders was dat zijn beloning voor het slechte presteren van SBS en de zachte overnameprijs die daarmee gepaard ging. Hij promoveerde eind 2018 tot CEO van heel Talpa Network.

Nu Peter dit jaar flink heeft meegedeeld in de megamiljoenenbonus na de overname van Talpa Content door ITV, gaat hij met flink gevulde zakken op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Goed moment

Peter heeft er zin in: “Ondanks COVID-19 staat er een robuust bedrijf met een groeipotentieel dat is gebaseerd op uitstekende mensen. Hun creativiteit wordt continu verankerd in krachtige merken. Toch is het na zoveel jaren een goed moment om mijn ambitieniveau te verleggen.

John de Mol laat in een reactie weten dat hij het ‘meer dan spijtig’ vindt dat Peter opstapt. “Peter heeft de afgelopen jaren met een enorme inzet en ambitie gewerkt aan het vormgeven van Talpa Network dat we in 2017 zijn gestart.

En terwijl we volop in de groeifase zaten, brak afgelopen voorjaar COVID-19 uit, waarbij Talpa Network midscheeps werd geraakt. Het vermogen van Peter om vervolgens koers te wijzigen en de gevolgen direct aan te pakken, hebben ervoor gezorgd dat we nu tegen een stootje kunnen.

Foto: Talpa

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen