NU.nl trapt in SKO-fout: ‘Kijkcijfers gehalveerd!’

Het lijkt erop dat NU.nl zijn dagelijkse kijkcijferberichtjes laat typen door een robot. De nieuwssite had vanochtend niet door dat er foutieve kijkcijfers op de site van Stichting KijkOnderzoek stonden. Dat is te zien op de nieuwssite. De kijkcijfers die vanochtend gepubliceerd werden zagen er wel héél raar uit: De Vooravond was met 1,7 miljoen kijkers ineens de winnaar van de avond en de slecht bekeken SBS 6-vooravond stond ineens in de kijkcijfer top drie met 1,3 miljoen kijkers.

Tegelijkertijd waren de kijkcijfers van alle prime-time-hits, zoals Beste Zangers en Chateau Meiland, ingestort. Voor menig mediawatcher gaan dan alle alarmbellen af, maar kennelijk niet bij de mediaredactie van NU.nl.

NU.nl nam de cijfers voor waar aan en bericht zijn lezers: ‘Kijkcijfers Chateau Meiland en Beste Zangers gehalveerd’. Daaronder staat het volgende artikel, dat dus volledig gebaseerd is op overduidelijk foutieve kijkcijfers:

“Chateau Meiland heeft donderdagavond 835.000 kijkers getrokken, blijkt vrijdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Dat is een flinke daling ten opzichte van vorige week, toen anderhalf miljoen mensen naar het SBS6-programma keken.

Ook Beste Zangers zag een grote afname in de kijkcijfers. Het muziekprogramma, dat donderdagavond in het teken stond van zanger Wulf, trok 854.000 kijkers. Vorige week waren dat er nog 1,6 miljoen. Het programma eindigt hiermee op de elfde plek van best bekeken programma’s van de dag. Chateau Meiland staat op plek twaalf.

Het best bekeken programma van de donderdag is De Vooravond. Ruim 1,7 miljoen mensen stemden af op de door Fidan Ekiz en Renze Klamer gepresenteerde talkshow.

Het NOS Journaal van 20.00 uur staat met ruim 1,4 miljoen kijkers op de tweede plek. Mr. Frank Visser: Wordt U Al Geholpen? maakt de top drie compleet met 1.316.000 kijkers.”

‘Dit bericht zal nog veranderen’

Stichting KijkOnderzoek heeft de foutieve kijkcijfers inmiddels offline gehaald en daardoor is ook NU.nl wakker geschud.

Inmiddels heeft de nieuwssite een update geplaatst bij zijn artikel, zonder de kop te veranderen: “De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op cijfers die vrijdagochtend door Stichting KijkOnderzoek werden gepubliceerd. Inmiddels zijn de betreffende gegevens online niet meer beschikbaar. We vermoeden daarom dat dit bericht nog zal veranderen.

Het kijkcijferbureau laat ondertussen weten: “De top 25 van gisteren, 22 oktober is nog niet beschikbaar op onze website en in onze app vanwege een technische storing. We werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Update 9.22 uur – NU.nl heeft de kop van het artikel inmiddels aangepast in: ‘Dit zijn de kijkcijfers van donderdagavond’. “In dit artikel verschijnen zo spoedig mogelijk de kijkcijfers van donderdagavond.

Foto: NU.nl

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen