Kees Tol wint prijs voor slechtste tv-programma

Het was een regelrechte rampzomer voor Kees Tol: niet alleen werd de presentator vanwege slechte kijkcijfers vervroegd uit de vooravond van SBS 6 gehaald, maar ook sloeg hij wekenlang een kijkcijfermatige én inhoudelijke flater in de vooravond van NPO 1. Samen met Romy Monteiro presenteerde hij het tv-gedrocht De Hit Kwis. Dat programma is nu terecht in de prijzen gevallen: Kees en Romy mogen een TV Knol voor slechtste tv-programma van het jaar op hun schouw zetten.

De mediavaksite Spreekbuis maakt er een traditie van om een dag voor het Gouden Televizier Ring-Gala ook prijzen voor slechte televisie uit te reiken. De hoofdprijs is dus voor De Hit Kwis.

De jury was het er unaniem over eens. “Alles dat NPO1 uitzendt, verandert in goud. Dat gold opmerkelijk genoeg niet voor ‘De Hit Kwis’, dat afgelopen zomer geregeld minder dan 300 duizend kijkers had. Zelfs de klok op SBS6 trekt nog meer kijkers.”

De TV Knollen-jury spreekt van ‘een collectieve wanprestatie van tv-directeur Frans Klein en producent Vincent TV’, juist het productiebedrijf dat de afgelopen twee jaar de Televizier-Ring won. “Het lijkt alsof dit beroerde programma haastig in elkaar is gezet en ze nog net de twee laatste beschikbare presentatoren konden vinden. NPO onwaardig. Om dit uit te zenden op het tijdslot van DWDD is regelrechte heiligschennis.”

Blunder: Jan Houdt Hoop (RTL 5)

Presentator Jan de Hoop wint in de categorie tv-blunder van het jaar, voor zijn flopshow Jan Houdt Hoop. “In het jaar dat Jan de Hoop een halve eeuw in de media actief is, kwam hij met een tv-format dat hij snel weer wilde vergeten. Al na één uitzending ‘Jan Houdt Hoop’ was de hoop klaarblijkelijk al vervlogen.”

Jan trok zelf de stekker eruit en de eerste aflevering werd zelfs direct van alle terugkijkplatformen verwijderd. Met deze prijs proberen we deze slechte herinnering toch nog in leven te houden.”

Vorig jaar ging de tv-blunder naar Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers voor haar ‘boerenhorken’-gedrag bij Pauw.

Lifetime Achievement Award: Harry Mens / Business Class (RTL7)

Nieuw bij deze editie van De TV Knollen is de Lifetime Achievement Award. Die prijs gaat naar Harry Mens en zijn Business Class. “Begin dit jaar gaf Harry Mens nog aan dat hij de plek van Matthijs van Nieuwkerk wel kon overnemen. Aan blinde ambitie bij hem geen enkel gebrek. Ondertussen weet hij met zijn parodie op een talkshow het al ruim 20 jaar vol te houden én zijn zakken te vullen.

Met een even loyaal als kritiekloos kijkerspubliek plus een door hemzelf met de hand uitgeschreven draaiboek met in volstrekt willekeurige volgorde afgevuurde vragen, weet hij soms nog een onbedoelde loslippigheid te scoren bij politici of nouveau riche, maar over het algemeen domineren pijnlijke situaties, zoals de ‘Marokkaantjes’ van een aanwezige chef-kok en onbegrijpelijke discussies met de steevast knorrige Willem van Hanegem.”

Harry Mens is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de slechtste tv-interviewer van West-Europa. En toch is het mooi is dat Mens zijn ‘camp’ bloedserieus brengt. Uniek in zijn soort en met recht een lifetime achievement prijs waard.”

Divibokaal: M (NPO 1)

Een nieuwe prijs is de TV Knollen Divibokaal. Die gaat naar het KRO-NCRV programma M (NPO1) met Margriet van der Linden. “M is het epicentrum van diversiteit en geeft niet-witte, rappende minderheden met een debuutroman, klimaatneutraal breiwerkje of elke afwijkende mening volop de ruimte.”

Onderling ziet het er inclusief uit, al heeft de tweezits thuis vooral het idee dat het circus in de stad is. Deze kakofonie van vogels van vergezochte pluimage verdient de Divibokaal.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Guido den Aantrekker (Story / SBS Shownieuws), Rob Goossens (De Telegraaf / RTL Boulevard), Maarten Hafkamp (Adformatie) en Richard Otto (Spreekbuis.nl).

Een saillant detail is dat Rob Goossens vorig jaar de TV Knol voor slechtste programma won, namelijk met het tv-gedrocht 6 Inside.

Foto: AvroTros

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen