Jort heropent dorhoutdiscussie in record-Vooravond

De Fidan Ekiz en Renze Klamer-show De Vooravond heeft gisteren een record geboekt: na de door 5,5 miljoen mensen bekeken persconferentie waarin Mark Rutte de tweede coronalockdown van het jaar aankondigde, bleven er 3,1 miljoen mensen zitten voor het praatprogramma. Zij zagen hoe Jort Kelder wederom de dorhoutdiscussie oprakelde: hij vraagt zich af of we geen enorme vergissing begaan door het hele land opnieuw op slot te zetten voor een groep oudjes en zwakkeren.

Jort denkt dat zijn boezemvriend Rutte mogelijk een kapitale fout maakt. “Ik vind dat ze echt een gok nemen, want de gok die je neemt is dat ze twee, drie, vier, zes weken of misschien wel langer – vergis je niet: de Chinezen hadden het nodig om drie maanden de deuren dicht te lassen voordat ze Wuhan in de hand hadden – en dan weet je in elk geval één ding zeker: de sociaal-economische ellende is massaal.

Het bonnetje voor de jongere generatie zal in de tientallen, zo niet honderden, miljarden gaan lopen, aldus Jort. “En dan is de gok: komt het vaccin er? En dat weten wij dus niet. Als dat er niet komt, dan is de bedoeling van de kabinet om dit rondje desnoods nog twee of drie keer te maken en op de kapitaalmarkt nog honderd miljard bij te lenen. Dat kan volgens mij niet.”

‘1.410 mensen zetten land op slot’

We moeten de situatie volgens Jort niet overdrijven. “We hebben 1.410 mensen in het ziekenhuis met corona. Ik onderschat dat niet, maar we hebben in Nederland ruim 90 ziekenhuizen en dat is dus iets meer dan 1 patiënt per dag erbij, 112 zijn er opgenomen. Vroeger was het de ic-capaciteit. Nou, dat doet er niet meer toe, want er vallen weinig doden op dit moment, dus gaat het nu om de ziekenhuisbedden.”

We hebben 38.000 ziekenhuisbedden, weet Jort. “Waarom hebben wij in dit welvarende land niet voor elkaar gekregen om te zorgen dat 1.410 mensen niet het hele land op slot zetten? Dat is wat er nu gebeurt.”

Jort rakelt wederom de dorhoutdiscussie op. “Wij zijn een kleine, zeer kwetsbare groep nu aan het beschermen ten koste van al het andere. Dat vind ik een politiek lastige afweging.”

‘Jeugd betaalt de rekening’

Nederland krijgt het heel zwaar te verduren, verwacht Jort. “Hugo de Jonge denkt dat hij een virus kan verslaan. Dat is volgens mij in de wereldgeschiedenis nog nooit gebeurd, maar goed, hij gaat het doen. Wat je zal krijgen is dat het bonnetje op een gegeven moment toch bij de jongere generatie terechtkomt.”

Op het moment dat we immuniteit hebben opgebouwd, of er een vaccin of medicijn is, dan gaan de babyboomers weer fluitend op hun fiets, genietend van hun welvaartsvaste pensioen en de twintigers en dertigers die nu binnen zitten, zitten ermee. Ik vraag me af of daar niet een keer een fiscale correctie zou moeten komen.”

Het vermogen zit bij de oudere mensen. Er wordt nu een miljardje of honderd bijgeleend en ze gaan gewoon doorlenen tot we Italiaanse balansen hebben hier. Dat moet terugbetaald worden.”

De oplossing volgens Jort? Laat het jonge deel van de bevolking weer vrij. “Zolang ze opa en oma maar niet lastigvallen.

Kritiek

De reacties op sociale media zijn kritisch. Floris Poort, techredacteur Bright, zegt: “Jort Kelder vindt het lastig uit te leggen dat wij niet allemaal onze grootouders willen begraven voor de kerst omdat winstmarge economie geld hebzucht eeuwige stijgende lijn.

Joep School, samensteller van De Vooravond, daarop: “Vind het best wel problematisch dat je dit, als toch redelijke stem, reduceert tot een tweet die gaat over het begraven van grootouders.”

Volkskrant-journalist Kustaw Bessems: “Dit opwerpen was een half jaar terug superfris en leuk stout, Jort Kelder. Maar kun je nu eindelijk de gedachte afmaken? Hoe passen alle patiënten in het ziekenhuis? Of: wie wil je weigeren? Of: hoe wil je mensen voor wie corona gevaarlijk is uitsluiten van het openbare leven?

En Eline Verburg, entertainmentchef van De Telegraaf: “Begreep ik half jaar geleden ook al niet. Of je moet kinderen opsluiten in kostscholen en ouderen in bejaardencentra waar ze allemaal voor elkaar zorgen? En dan?

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen