Jort heropent dorhoutdiscussie in record-Vooravond

Geplaatst op wo 14 okt 2020 om 8:10

De Fidan Ekiz en Renze Klamer-show De Vooravond heeft gisteren een record geboekt: na de door 5,5 miljoen mensen bekeken persconferentie waarin Mark Rutte de tweede coronalockdown van het jaar aankondigde, bleven er 3,1 miljoen mensen zitten voor het praatprogramma. Zij zagen hoe Jort Kelder wederom de dorhoutdiscussie oprakelde: hij vraagt zich af of we geen enorme vergissing begaan door het hele land opnieuw op slot te zetten voor een groep oudjes en zwakkeren.

Jort denkt dat zijn boezemvriend Rutte mogelijk een kapitale fout maakt. “Ik vind dat ze echt een gok nemen, want de gok die je neemt is dat ze twee, drie, vier, zes weken of misschien wel langer – vergis je niet: de Chinezen hadden het nodig om drie maanden de deuren dicht te lassen voordat ze Wuhan in de hand hadden – en dan weet je in elk geval één ding zeker: de sociaal-economische ellende is massaal.

Het bonnetje voor de jongere generatie zal in de tientallen, zo niet honderden, miljarden gaan lopen, aldus Jort. “En dan is de gok: komt het vaccin er? En dat weten wij dus niet. Als dat er niet komt, dan is de bedoeling van de kabinet om dit rondje desnoods nog twee of drie keer te maken en op de kapitaalmarkt nog honderd miljard bij te lenen. Dat kan volgens mij niet.”

‘1.410 mensen zetten land op slot’

We moeten de situatie volgens Jort niet overdrijven. “We hebben 1.410 mensen in het ziekenhuis met corona. Ik onderschat dat niet, maar we hebben in Nederland ruim 90 ziekenhuizen en dat is dus iets meer dan 1 patiënt per dag erbij, 112 zijn er opgenomen. Vroeger was het de ic-capaciteit. Nou, dat doet er niet meer toe, want er vallen weinig doden op dit moment, dus gaat het nu om de ziekenhuisbedden.”

We hebben 38.000 ziekenhuisbedden, weet Jort. “Waarom hebben wij in dit welvarende land niet voor elkaar gekregen om te zorgen dat 1.410 mensen niet het hele land op slot zetten? Dat is wat er nu gebeurt.”

Jort rakelt wederom de dorhoutdiscussie op. “Wij zijn een kleine, zeer kwetsbare groep nu aan het beschermen ten koste van al het andere. Dat vind ik een politiek lastige afweging.”

‘Jeugd betaalt de rekening’

Nederland krijgt het heel zwaar te verduren, verwacht Jort. “Hugo de Jonge denkt dat hij een virus kan verslaan. Dat is volgens mij in de wereldgeschiedenis nog nooit gebeurd, maar goed, hij gaat het doen. Wat je zal krijgen is dat het bonnetje op een gegeven moment toch bij de jongere generatie terechtkomt.”

Op het moment dat we immuniteit hebben opgebouwd, of er een vaccin of medicijn is, dan gaan de babyboomers weer fluitend op hun fiets, genietend van hun welvaartsvaste pensioen en de twintigers en dertigers die nu binnen zitten, zitten ermee. Ik vraag me af of daar niet een keer een fiscale correctie zou moeten komen.”

Het vermogen zit bij de oudere mensen. Er wordt nu een miljardje of honderd bijgeleend en ze gaan gewoon doorlenen tot we Italiaanse balansen hebben hier. Dat moet terugbetaald worden.”

De oplossing volgens Jort? Laat het jonge deel van de bevolking weer vrij. “Zolang ze opa en oma maar niet lastigvallen.

Kritiek

De reacties op sociale media zijn kritisch. Floris Poort, techredacteur Bright, zegt: “Jort Kelder vindt het lastig uit te leggen dat wij niet allemaal onze grootouders willen begraven voor de kerst omdat winstmarge economie geld hebzucht eeuwige stijgende lijn.

Joep School, samensteller van De Vooravond, daarop: “Vind het best wel problematisch dat je dit, als toch redelijke stem, reduceert tot een tweet die gaat over het begraven van grootouders.”

Volkskrant-journalist Kustaw Bessems: “Dit opwerpen was een half jaar terug superfris en leuk stout, Jort Kelder. Maar kun je nu eindelijk de gedachte afmaken? Hoe passen alle patiënten in het ziekenhuis? Of: wie wil je weigeren? Of: hoe wil je mensen voor wie corona gevaarlijk is uitsluiten van het openbare leven?

En Eline Verburg, entertainmentchef van De Telegraaf: “Begreep ik half jaar geleden ook al niet. Of je moet kinderen opsluiten in kostscholen en ouderen in bejaardencentra waar ze allemaal voor elkaar zorgen? En dan?

Foto: NPO
88 Reacties op “Jort heropent dorhoutdiscussie in record-Vooravond”


 1. Fren

  ‘De economie naar de klote voor een paar dikke Turken op de IC.’
  Dat hoorde ik gisteren iemand zeggen.

 2. Richard

  Bedankt Jort voor dit terechte tegengeluid in die saaie talkshows. Maar je zal wel weer door 75% uitgekotst worden, die niet naar de langere termijn kunnen of willen kijken.

 3. robert

  Het gekke is dat de politiek op Jort’s standpunt geen goed antwoord heeft. Net zo goed als ze ook die test en snel-test capacitieit met name, maar moeilijk van de grond krijgen.

 4. Piet Sama

  De ouderen beschermen zichzelf.

  De Jort Keldertjes van Nederland verspreiden het virus. Gaan op vakantie, gaan stappen etc etc.

  Het is de Jort Kelder leeftijd die zonder mondkapje lopen. Zo kan ik nog weldoorgaan.

  Jort Kelder wil uit de pensioenpot graaien van de ouderen.

 5. Muilkorven hoax

  @Fren: het zijn vooral Noord-Afrikanen op de IC, dus geen Turken. Vraag is waarom de boodschap van de Marokkaanse overheid deze doelgroep ook niet bereikt.
  Maar vergis je ook niet in de autochtone jongeren die zich nergens aan houden: ik zag er gisteren op straat ook weer vier om elkaar nek en schouders hangen. Dat deze groep de rekening gepresenteerd krijgt, lijkt me meer dan terecht. Sport en school voor deze groep had ook gewoon dichtgegooid moeten worden. Daar vinden de besmettingen plaats.

 6. RECHTSvanhetMIDDEN

  200% eens!
  Er is ook niemand die beweerd dat we de ouderen maar dood moeten laten gaan, we moeten ze gewoon binnen houden en extra vertroetelen!!
  Geef dat geld uit aan extra aandacht en liefde binnenshuis maar laat ze voor 2 maanden binnen, en zó kan de economie gewoon draaiende blijven en het ‘normale’ leven door gaan!

  Leest u mee, mr Rutte?

 7. Zomaar

  Het meeste vermogen van de ouderen zit in de stenen van hun huis.
  Daar kun je de boodschappen niet van betalen.

 8. Zalmneusje

  We stevenen gewoon af op een volledige lockdown van pakweg 4 weken. En zolang er geen haast wordt gemaakt met een vaccin en het testbeleid niet efficiënt wordt aangepakt, wordt dit nog jarenlang een terugkerend patroon.

 9. Muilkorven hoax

  @Piet Sama: mondkapjes hebben dan ook geen enkel nut,mgeven de meeste deskundigen aan, ook van de WHO. Van Dissel heeft ook aangegeven dat de mondkapjesplicht alleen maar uit politiek gedram voortkomt. Baat het niet, schaadt het niet gaat echter niet op. Meer dan de helft van de mensen hier – waaronder een deel van het personeel – draagt in deze regio geen mondkapjes. Door die onzinmaatregel bpneemt de weerstand tegen de maatregelen die wel werken snel toe. Veegis je niet hè, in de routekaart van de overheid blijven die muilkorven altijd bestaan, zelfs bij de laagste besmettingsniveaus die tegen 0 aanzitten.

 10. mag niet

  Als de ouderen eerder gaan, doet dat de levensverwachting dalen en zakt de pensioenleeftijd. Beter zal het zijn als er meer jongere gaan. Dat zet pas zoden …..

 11. JellevdS

  Doet Jort een één-tweetje met zijn vriend Rutte?
  Ze hebben er natuurlijk uitvoerig met elkaar over gesproken en misschien is afgesproken dat Jort deze kant van de samenleving bedient?

 12. Fidan

  Volgens Jort kelder moeten ouderen zich bijna schamen dat zij nog ademen! Jort jij bent ook niet bepaald een piepkuiken, ook jij kan corona krijgen met dat scharminkelijke lijf van je!

 13. Jort

  Fidan, ik denk het niet . Jou familie zal eerder corona krijgen die analfabeten.

 14. Kontmapje

  Jort hep gelijk: al die ouwe volk mot weg. is meteen de dekkingsgraad van de pesjoen fondsen weer goed

 15. WEST*

  is dit niet strafbaar wat hij wil ? Dit vind ik veel erger dan het onschuldige riedeltje van Wilders

 16. Jongeheer

  Alles wat bij herhaling op herhaling uit dat pruilbekkie komt, neemt ik met een korreltje zout. Hij heeft het nog steeds niet begrepen.

 17. Bennie

  Zomaar een vraag: wat is de reden dat Jort Kelder een podium krijgt om dit soort visies te verkondigen? Is er sprake van enige kennis over crisisaanpak en public health?

  Nee, hij zit er omdat de presentatoren hem dan indirect standpunten van Mark Rutte kunnen ontfutselen. Rutte is het verdienmodel van Kelder geworden.

 18. Roos

  Dankzij allen die het niet nodig vonden of weigerden zich aan de regels te houden.

 19. Frits

  Jort Kelder heeft gelijk. Het is echt niet zo moeilijk, maak gewoon bekend dat mensen boven de 80 niet meer in aanmerking komen voor ziekenhuis opname wegens capaciteitstekort. Zal je zien hoe goed deze groep voor zichzelf kan zorgen.

 20. G.ossip

  Is de routekaart ook in het Turks en Marokkaans uitgegeven? Sommige wonen hier al 100 jaar en spreken nog steeds geen Nederlands.

 21. Bart

  @Richard Inderdaad, die grote groep die geloofd alles en iedereen op televisie en in de krant die het zelfde geluid produceert. Kijken niet verder dan een paar losse gevallen al dan niet in de eigen omgeving.

 22. Katrien

  De ouderen die zítten al maanden binnen. Als onze verwende jongeren nu eens een week of 6 op hun tanden bijten zijn we al een stuk verder! Het is idd sneu, maar kom op zeg!! Als je ze vraagt (als challenge) binnen te blijven voor eoa “lokkertje” ( ik noem maar wat: een grote reis ofzo) dan wil ik het nog wel eens zien!

 23. WEST*

  De oudjes die dit lezen zouden hem voor het gerecht moeten slepen
  @ Kontmampje hoop voor jou dat je je AOW niet haalt , want jij vind oud worden taboe , dus kwel je jezelf
  Zou maar vast Dela bellen , of ze ze uitvaart kunnen regelen want stel je voor dat je snel oud wordt , dat overleef je niet !

 24. pokkie

  @G.ossip: ja en sommigen wonen hier nog niet zo lang. Geef jij maar het goede voorbeeld door eens een foutloos bericht te plaatsen!

 25. Een ander geluid

  @Muilkorven hoax

  Daar ben ik ook bang voor . Die muilkorfen gaan niet meer weg. Voor enkele weken kan het met noodmaatregel. Maar het word in de wet vastgelegd.
  De ontmenselijking gaat maar door.

 26. Helio

  Ach voor de meeste reageerders hier maken die maatregelen toch niets uit. Zonder al die maatregelen hadden ze precies hetzelfde leven. Tis niet dat ze vrienden, werk of een doel hebben.

 27. Maria

  In de zomermaanden had het Slotervaartziekenhuis klaargemaakt kunnen worden zodat de deuren weer open kunnen. Maar onze politici hebben de afgelopen maanden onderhandeld over de belastingverlagingen en regelingen voor het bedrijfsleven. En daardoor is kostbare tijd verloren gegaan.

 28. Katrien

  En waar haal jij dan het zorgpersoneel (dokters/verpleegsters) vandaan Maria?

 29. IngridHenk

  Waren het niet de carnavalvierders en de café bezoekers die Corona in Nederland breed hadden verspreid? En zijn deze brave burgers niet voornamelijk bleke Nederlanders? Ik bedoel maar!

 30. Frans

  Laat Jort maar in zijn eigen pot graaien in plaats van de pensioenpot. Hij heeft zat om te missen. Maar over die categorie hoor ik hem niet.
  Dat standpunt van oude zieke mensen redden hebben we meer gehoord. Toen was hij nog zo netjes het te nuanceren.

 31. Morten

  Mensen die geen tegengeluid wensen te horen mogen dan wel een karikatuur van de mening van Jort maken, neemt niet weg dat hij gewoon valide punten aansnijdt.

  Voor veel ongeïnformeerde klok- en klepelaars betekent het woord ‘economie’ enkel iets vaags als dikke winsten van multinationals, totdat ze ’s ochtends hun broodjes kaas voor de lunchpauze niet meer hoeven te smeren omdat hun werkgever op de fles gegaan is en ze vervolgens met hun koters zelfs op straat komen te staan omdat ze bij gebrek aan inkomen de huur van hun arbeidershuisje niet meer kunnen ophoesten, alle subsidies en toeslagen die door diezelfde economie werden gefaciliteerd ten spijt.

 32. amsterdammer

  Jort Kelder is mesjokke. Ik ben ouder, 68 jaar. M’n hele leven hard gewerkt, zuinig geweest. Niet 3 x per jaar op vakantie, niet een wereldreis maken, geen coke snuiven, ik heb heel gedisciplineerd gewerkt. Hoefde niet 3 dagen naar een festival en dan 2 dagen uitzieken. Dankzij de baby-boomers is Nederland welvarend geworden en dat moeten de luie millenials nog maar bewijzen. Gatver, die Jort Kelder.

 33. Helio

  Wat bedoel je IngridHenk, dat je een blankenhater bent of dat je de realiteit op de IC’s ontkent?

 34. b

  Blijft grappig dat de hele wereld dezelfde maatregelen neemt waarvan Jort zegt dat het niet nodig is . De man leeft onder een steen en kan samen met Willem Engel op het engnek lijstje.

 35. Gerda

  Ik zag Jort Kelder en wist meteen wat hij zou gaan zeggen.
  Ik zei tegen mijn dochter: die zou desnoods met geweld alle oude en zwakke mensen uit die huizen en tehuizen rukken en niet meer binnen laten.. De jongeren mogen dan rondom hen hun feestjes vieren.. Dan zijn ze over pakweg twee a drie weken eindelijk van het ouderenprobleem verlost. Claudia de Breij, Famke en alle artiesten komen Jort wel helpen!

 36. Helio

  @amsterdammer, dankzij de laffe babyboomergeneratie met haar wegkijkgedrag zitten we nu opgescheept met een multi-etnisch land dat tot op het bot verdeeld is. En dat kan nooit meer hersteld worden.

 37. West #110

  Mijn naamgenoot (en ons erellid 001)heeft zich alweer geroerd om 8.50. Kom je later de ochtend nog met je vlijmscherpe analyse over de machtsverhoudingen in het Nederlands bestel? Doe maar gewoon een copy-pastje van je significante bijdragen van de afgelopen weken hahahha.

 38. de

  De ouderen hebben makkelijk praten. Zij betalen deze rekening niet. Niemand die op de IC gelegen heeft, die zegt:’Ik betaal 20% van mijn vermogen’. Dat geld zou naar ondernemers kunnen gaan.

 39. kritisch avro-lid

  Knap hoor, Jort gaat voor de Famke Louise Trophee. Misschien moet hij ook eens ge-educate worden door Gommers. Oftewel ga eens kijken bij de ziekenhuizen en IC’s die moeten snijden in de reguliere zorg vanwege het exploderende aantal Covid patienten. Of wil Jort Covid patienten uberhaupt niet meer behandelen?

 40. Gerda

  Konden we de tijd maar terug draaien en de baby boomers met dezelfde mentaliteit laten leven. Dan hadden die jongeren het niet zo goed hoor..
  In mijn studie tijd moest ik wc’s schrobben en had ik geen poen en tijd om dagenlang in de kroeg te zitten.. Maar die arme jongeren moeten zo zwaar lijden nu…

 41. Hans

  Ik ruik een generatie-conflictje.

 42. Huismaker

  MEDIA=VIRUS
  Durf eens te kijken/luisteren op Youtube naar:

  -Blue Tiger Studio
  -Een oorlog reeds verloren
  -Cafe Weltschmerz
  -Jensen
  -Viruswaarheid

  Gefoon durven. En WEES EERLIJK !

 43. Robert

  Als de jort keldertjes zich gewoon aan de regeltjes hadden gehouden, waren deze maatregelen niet nodig geweest.

 44. Sjaak echt

  Nederlanders zijn makke schapen die door een leugenachtige premier slecht geleid worden en hun ongelijk moeilijk kunnen toegeven. De paar mensen die wel kritisch kunnen denken worden door Gutmenschen (meestal links) op de persoon aangevallen.

 45. kritisch avro-lid

  @ Huisman: al eens gekeken. Conclusie: een stelletje dorpsgekken, vooral sterk in monologen zonder weerspraak, die het vooral met elkaar eens zijn. Je bent het kanaal van Lange Frans vergeten.

 46. Frans

  @ Echte ondernemers ondernemen zelfs zonder hun hand op te houden.
  Waarom zou iemand die op de IC heeft gelegen geld moeten betalen???

 47. Robert

  Een tegengeluid moet altijd kunnen en het sterftecijfer is inderdaad laag, daar heeft hij wel gelijk in. Ik ben zelf geen jongere meer, maar ik denk ook dat die later de dupe zullen zijn. Dat de horeca nu dicht moet waar alles over het algemeen goed geregeld is vind ik een zeer slechte zaak, de jeugd gaat nu zeker wel naar wat alternatieven zoeken.

 48. gerdien

  All die miljoenen waren blijven hangen na de persconferentie en zagen een bedroevend slechte nazit. Waarom geen mensen uitgenodigd met verstand van zaken die echt iets weten over het virus en het effect van de maatregelen? Dit waren gemakkelijke meninkjes waar er al miljoenen van rondwaren op social media en twee lichtgewicht presentatoren die daar niks tegen in kunnen brengen,.

 49. ropart

  het bejaardenvraagstuk schreeuwt om een definitieve oplossing.

 50. Corry Jankbal

  Als Mark Rutte niet zo’n slapjanus was geweest en hij wat meer zou verplichten zaten we nu niet in een 2de lockdown.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Is het echt zo moeilijk om een mondkapje te dragen en bruiloften en religieuze fundamentalistische samenkomsten te verbieden?

 51. Dolfje Weerwolfje

  We moeten een soort eugenetica gaan toepassen, want als je tevoren weet dat een boreling vatbaar voor bijvoorbeeld is dan kun je daar om economische redenen beter meteen wat mee doen. Aldus J. K. in zijn nieuwe boek: Mijn Strijd

 52. Muilkorven hoax

  @Robert: Jort Kelder is niet besmet. Die heeft zich blijkbaar wel aan de regels gehouden. Aboutaleb duidelijk niet. En ook Rutte en De Jonge houden zich niet aan de regels. Werk thuis als het kan! Maar een overleg met een paar mensen dat prima digitaal kan, gebeurt in het Catshuis. Draag in openbare binnenruimtes een mondkapje! Maar in tegenstelling tot veel buitenlandse ambtsgenoten dragen Rutte en De Joge geen mondkapje bij een persconferentie. Waar vermoedelijk ook nog eens meer dan 30 mensen zijn. Net als Grapperhaus geloven ze zelf duidelijk ook niet in dit soort maatregelen.

 53. Muilkorven hoax

  @Corry: mondkapjes hebben 0,0 effectiviteit, en leiden alleen maar tot het negeren van de wel-effectieve maatregelen. Daarnaast is het maar de vraag of een mondkapjesplicht niet in strijd is met de grondwet. Het verbieden van religieuze bijeenkomsten is hoe dan ook tegen de grondwet.

 54. Kuis

  Begin dit jaar hield men zich aan de regels omdat men letterlijk bang was om dood te gaan aan het virus.
  Daar is men nu niet meer bang voor.
  Zonder angst om dood te gaan houd men zich niet meer aan maatregelen van de overheid.

 55. Liever Kips in mijn bips, dan gewone leverworst

  Sluit alle schoolgaande kinderen 24/7 op in schoolgebouwen. Studenten 24/7 in universiteitsgebouwen. En allochtonen 24/7 in Moskeeën.
  Bejaarden worden vanaf het begin af aan al opgesloten in een verzorgingshuis.

  Wie verder nog in lockdown wil kan schuilen in een horecagelegenheid, want staat nu ook leeg voor minimaal 4 weken.
  Las alle gebouwen dicht en binnen no-time is het Chinese virus uitgedoofd In Nederland.

  Kijk maar naar China.

 56. Elevator

  Ik snap niet dat zestig-Plussers nog steeds aan het werk zijn , die vatbaar voor een infectie .

 57. Rob

  De grondoorzaak is het tekort aan ziekenhuisbedden. Richt een nieuw Coronahospitaal op. Ervaring is opgedaan met tijdelijke opvangcentra voor asielzoekers. En Engeland is dat ook gedaan met de Mexicaanse griep. Dan kan de reguliere zorg ook doorgang vinden. Door de concentratie zal de behandeling ook verbeteren. Ook dat is in Engeland 10 jaar geleden gebleken. Ik was erbij.

 58. Robert

  @Muilkorven…….

  Met de Jort keldertjes bedoel ik natuurlijk figuurlijke de jonge studentjes. En ook bij goede bescherming tegen covid19 kun je besmet raken!
  Kijk naar sommige ic verpleegkundigen.
  Het niet dragen van mondkapjes op een persconferentie lijkt me iets te maken hebben met de verstaanbaarheid.

 59. Paul Lamote

  Famke Louise is nog een genie vergeleken met de totale onnozelheid van Jort Kelder.

 60. Paul Lamote

  @Rob
  Je kunt wel 5000 bedden in de Jaarsbeurshallen kwijt, maar is er geen werkeloos zorgpersoneel in de bakken van het UWV voorhanden om die bedden ook van het benodigde personeel te voorzien.

 61. Mink Vaillant

  Treurig dat Jort Kelder er zo over denkt. Verdrietig dat hij direct na de persco mocht aan te schuiven om meteen al weer een tegengeluid te laten horen. We moeten niet zeiken over de maatregelen, we moeten er naar luisteren. Dan zijn we er het snelst van af.

 62. man pan

  Jongeren scheiden van ouderen klinkt leuk maar is niet uitvoerbaar.
  Ik las ergens dat 30% van oudere jongeren nog bij hun ouders wonen, die allemaal het huis uitschoppen? Veel besmettingen vallen nu ook onder Marokkaanse gemeenschap waar jongeren nog met ouders en grootouders wonen.
  Zelfde zie je in de Biblebelt, grote gezinnen, veel groter kans op besmettingen. Staphorst is net zo rood als Amsterdam mbt aantal besmettingen per inwonersaantal.

 63. Wow !

  De oplossing volgens Jort? Laat het jonge deel van de bevolking weer vrij. “Zolang ze opa en oma maar niet lastigvallen.”

  Komen die jongeren ook niet thuis dan ?
  Of mogen dan de ouders ook niet bij hun ouders komen.
  Jongeren geven het door ….aan wie ….waarschijnlijk hun ouders en zo rolt het balletje en zo zal het blijven rollen.
  Op sluiten die Jort Kelder

 64. Boerenverstand

  @Robert: in andere landen is er toch ook geen probleem met de verstaanbaarheid bij een persconferentie met mondkapjes? Rutte en De Jonge voelen zichzelf gewoon biven de regels staan.

  Bij Aboutaleb is het probleem dat hij helemaal geen goede bescherming had: niet-medische mondkapjes doen namelijk helemaal niets, al dacht Aboutaleb van wel. Hij had gewoon anderhalve meter afstand moeten houden, dan was hij niet besmet geraakt. Zorgpersoneel kan die afstand niet houden, maar een burgemeester wel.

 65. Boerenverstand

  @Wow: het probleem is inderdaad juist dat de jongeren te veel vrijheid krijgen. Die mogen nog wel een groepssporten doen, worden in grote massa’s bijeen gezet op school. Zo lang dat niet aangepakt wordt, is het dweilen met de kraan open. De uitzonderingen voor jongeren onder de 18 moeten ook zsm van tafel. Ook thuis les krijgen, en ook voor hen geen groeps- en contactsporten meer. En harder optreden als ze op straat nog in groepen rondhangen.

 66. man pan

  Wat betreft mondkapjes, paar maanden geleden zijn onderzoeken verschenen dat mondkapjes helpen bij het beperken van de viral load. Ze hadden het o.a. getest op hamsters, deze werden minder ziek dan hamsters zonder mondkapjes. Je ziet het ook terug in landen als Japan en Singapore, wel besmettingen maar vrijwel geen corona-patiënten op de IC.

  En dat je onwel wordt door teveel koolstofdioxide door mondkapjes is een broodje aap verhaal, als dat het geval is dan liggen bijna alle tandartsen nu aan het infuus.

 67. Joop

  Geen wonder dat het volledig uit de klauwen is gelopen. Rutte is vriendjes met Jort en Sander. Hij luistert naar de verkeerde.

 68. GW

  Wat de pleitbezorgers in de dorhout-discussie maar niet lijken te willen begrijpen is dat, om in dezelfde termen te blijven, nieuw hout snel dor hout wordt als de ziekenhuizen vol lopen.

  We kunnen het ons nú nog veroorloven om nog geen triage toe te passen onder gezonde mensen omdat de aanwas nú nog enigszins te behappen is. Maar als de cijfers blijven doorgroeien met de exponentiële groei die ze nu doen, dan zal er ook onder gezonde mensen selectie/triage toe moeten worden gepast.

  Juist omdat er nog gewone verpleegbedden beschikbaar zijn, loopt de IC nog niet over.

 69. 😷Paulus

  😷Deze 🤬idioot is te achterlijk om te beseffen dat het beleid gericht is om de besmettingen af te remmen. Als de ziekenhuizen overvol raken, mag je straks als patiënt op de gang gaan liggen en creperen en tot je ⚰️. Heeft niks met leeftijd te maken.

 70. robb

  Jord heeft het over zich zelf hij ziet zijn vermogen verdampen , jongeren hebben het zo moeilijk en zwaar ze moeten beschermt worden , jord vraag eens aan de ouderen hoe die het hebben gehad in de oorlog en na de oorlog hoe die gewerkt hebben om dit land op te bouwen maar nu stank voor dank ,ze kunnen het loodje leggen overleven ze het dan moeten ze hun vermogen inleveren.

 71. Mark

  Was helemaal geen Vooravond, maar een nabeschouwing van net een kwartier van persco. Hoort net als bijvoorbeeld een nabeschouwing van het voetbal niet eens in de Kijk Top 25.

 72. anoniem

  Zat me er aan te ergeren.. En er is dan ook niemand die zijn slecht onderbouwde argumenten aanvalt.. Heel vreemd zo vlak na de persconferentie.. Zou meneer Rutte via meneer Kelder zijn onderbuik laten spreken?

 73. Robert

  De discussie kan simpel zijn: indien eenieder zich aan de regels had gehouden, waren deze nieuwe regels niet nodig.

  We hebben het aan ons zelf te wijten en dat is jammer voor diegenen die zich wel aan de regels houden.

  Ja wat een dom volk hè!

 74. Maup Caransa

  Robert zo is het.

 75. Lindelauff

  Ik ben het VOLLEDIG eens met Kelder. Zet de bejaarden en andere mensen met onderliggende klachten binnen, vertroetel hen, gooi er desnoods een kwak geld (altijd goedkoper dan een lockdown) tegenaan zodat het hen aan niets ontbreekt en laat in godsnaam de maatschappij gewoon doordraaien, er zijn nu bijna geen doden meer, alleen nog mensen die flink ziek er van zijn.

 76. Lindelauff

  We hebben drie grote ziekenhuizen leeg staan die volledig zijn ingericht…waarom zijn die de afgelopen jaren gesloten ? Waarom hebben we die niet in de afgelopen maanden weer operationeel gemaakt ? ( bemannen met Rode kruis personeel ), de reden dat we NU een probleem hebben is dat er 10 jaar lang alleen maar bezuinigd is op de gezondheidszorg, kijk naar Duitsland, daar is geen probleem met de capaciteit..

 77. Robert

  @Lindelauff

  Om te beginnen sluit kelder een jaartje op. Ducktape kan ook helpen.
  En dan de ouderen en zieken (mogelijk ook jouw ouders)
  De besmette jongeren kunnen dus niet naar ouders en grootouders dit lijkt mij niet echt een oplossing om vrolijk van te worden.

  En nogmaals hou je gewoon aan de regels! Dan was de lockdown helemaal niet nodig.

 78. Boerenverstand

  Robert, het is heel makkelijk roepen dat mensen zich niet aan de regels hielden, en dat het daarom nu zo oploopt qua besmettingen. Maar ik zie heel veel mensen erg hun best doen.
  Het zou dus ook zomaar kunnen dat de maatregelen zelf niet effectief zijn. Het is ook niet erg waarschijnlijk dat zoveel regeringen en zoveel bevolkingen het in ene allemaal niet goed doen. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat juist Duitsers in Europa zich het minst aan de regels houden. Dan zou het daar dus veel erger mis moeten gaan (misschien is dat ook wel zo, en houden Duitsers zich ook niet aan de oproep tot testen).
  Misschien verspreidt het virus zich wel anders dan gedacht wordt, en werken de maatregelen daarom maar weinig. In ieder geval zijn bevolkingsdichtheid en armoede negatieve factoren. En verder lijkt het er steeds meer op dat scholen wel degelijk belangrijke verspreidingslocaties zijn. Het indammen van het massaonderwijs zou weleens de belangrijkste maatregel kunnen zijn.

 79. Robert

  @boerenverstand

  Ik kom regelmatig in Duitsland en daar zie je dat ook de jongeren met veel meer respect naar
  ouderen zich aan de regels houden veel beter dan in Nederland.
  Er wordt wellicht ook beter gehandhaafd.
  Veel jongeren in Nederland hebben er schijt aan immers zij krijgen geen covid19 verschijnselen.
  Natuurlijk spelen meer factoren een rol maar het gaat om een grote massa die de fout ingaat.
  En die dikke vissen moet je er uit halen (20/80 regel)
  Met de nieuwe lockdown zijn we op de goede weg, feestende en beschonken meute zijn uit den boze.
  Ze gaan weer naar huis en besmetten vervolgens de ouders, vandaar die hoge thuis besmettingsgraad .

 80. Eugene

  In feite zijn de westerlingen een zwak volkje geworden. 150.000 jaar bestaat de mens en wij hebben gevochten tegen meerdere pandemieën, die trouwens héél echt waren tegenover dit virus dat niet meer doden maakt dan een ferme griep en in feite via de gebruikte PCR-test zelfs niet kan aangetoond worden. De natuur daarentegen heeft ons echter de nodige tools gegeven om te vechten, onder andere via de kudde- immuniteit, welk één van de sterkste tools was omdat 60% van de mensen die immuniteit verworven voldoende waren om de rest te beschermen. Wij zijn zwak geworden omdat wij te rijk zijn vrees ik en nu ons lot, door de profeten van de angst’ in de handen van staatsambtenaren-virologen leggen omdat politici hun verantwoordelijkheid niet meer durven nemen. De technocratie is nu echter eens getest en dodelijk bevonden, het aantal doden dat door de schuld van de virologen zal sterven zal véél hoger liggen dan het aantal covid-19 doden.

 81. Bekservet.

  En de selectieve verontwaardiging gelijk weer… cherrypicking door wannabe bn’ers uit het meer dan redelijke betoog van Jort Kelder teneinde het Eigen Grote Gelijk te laten prevaleren.

  En Floris Poort is natuurlijk helemaal af met zijn misselijkmakende gevolgtrekkingen die nergens op gebaseerd zijn. Floris Poort moet eens wat vaker zijn bleke IT neus in het echte, offline, leven steken, misschien leert hij dan hoe grote boze wereld echt werkt. Luchtfietser.

  Laat over 10 jaar de jongere generatie maar oordelen over de door Rutte cs veroorzaakte totale vernietiging van onze welvaartsstaat. Er zal worden teruggekeken met verbazing; hoe ‘we’ in godsnaam konden besluiten om voor het redden van wat op zijn einde lopende levens, de levens van iedereen de vernieling in te helpen.

  En vergis je niet, de grootste economische klap moet nog komen.

  Is het trouwens niet verstandig dat al die koppen op tv eens het ‘goede voorbeeld’ gaan geven en ook een bekservet op zetten?

 82. Robert

  @bekservet

  Gelukkig voor Rutte zijn er meer “wereld leiders” die er zo overdenken.
  Jort kelder denkt slechts aan zijn eigen hachi maar gelukkig zijn er ook mensen die anders en respectvol over de medemens denken.
  En wat die jongelui betreft, ook daar zijn er (te) veel van die egoïstisch handelen.
  Ook voor hen geldt 1,5m, handen wassen, bij klachten testen en een bekservet.
  Zij hadden wellicht een kostbare lockdown kunnen voorkomen!

 83. Bekservet.

  Zo dat is klare boomertaal Robert! Dat zal ze leren.

  Het egoïsme druipt inderdaad van uw woorden af, en het ‘mooie’ is: u heeft het zelf geeneens door. Geen wonder dat u zich aangesproken voelt door Jort Kelder. Zolang de boomers het maar goed hebben toch?
  Wat zou het karmatechnisch heerlijk zijn als u over een paar jaar (financieel) afhankelijk zou zijn van die door u zo verfoeide jeugd. Maar gezien uw getunnelde wereldbeeld zult u uw schaapjes allang op het droge hebben.

  Dat meerdere leiders het een goed idee vinden laat alleen maar zien dat men zich als lemmingen de totale vernietiging in naäapt. Het argument ‘maar zij denken ook zo’ is zo hol als een rioolbuis en nog nooit ook maar iets waard geweest.

  Hoe goed een bekservettenplicht en andere grondrechtenbeperkendemaatregelen werken hebben we gezien, en zien we nu nog steeds, in België, Spanje, Italië, Frankrijk, VS, etc, etc.

  Goede ventilatie, goede hygiëne, afstand houden en thuis blijven bij klachten zijn vele malen effectiever dan de schijnveiligheid die bekservettenplicht en lockdown heet.

 84. Robert

  @bekservet

  Je mag er natuurlijk van denken wat je wilt immers we leven in een vrij land. Dat betekent dat er in een democratie ook regels zijn die voor jong en oud gelden. Je zou kunnen denken een kwestie van solidariteit.

  Er is dus geen enkele reden voor egoïsme. Immers we hebben elkaar nodig!
  Ik heb mijn kinderen goed opgevoed en zij gedragen zich in deze tijd zoals het hoort. Niet in de kroeg zatlappen elkaar besmetten en vervolgens naar pappa en mamma.

  En ik heb net als Jort de schaapjes op het droge.
  Ik heb alleen een iets andere kijk op de zaak dan kelder immers nu het even wat moeilijker wordt heeft kelder de “oplossing”
  Solidariteit is dat eenieder zich aan de regels houdt zodat die covid19 niet verder verspreid en dat is eigenlijk alles.

 85. RM

  @ Robert

  Kan het zo zijn dat uw kinderen zich aan de regels houden omdat ze uit zichzelf na kunnen denken en niet omdat papa Robert ze met de opvoeding gekneed heeft? Als ze van alles uitvreten, is het toch ook niet jouw schuld, of wel? Nee, dan zullen het wel weer verkeerde vriendjes of zo zijn.

  En over de gedeelde solidariteit: u heeft uw schaapjes op het droge, gaf u aan. En die blijven droog staan. Een ander verzuipt nu in de bijstand sinds hij/zij werkloos is geraakt met weinig zicht op een nieuwe baan.

 86. Boerenverstand

  @Robert 13:43. In Europees verband worden onderzoeken gedaan naar hoe de bevolking de maatregelen opvolgt. Duitsland scoort daarin het slechts: het geringste aandeel van de bevolking is daar bereid om de maatregelen op te volgen. En ik heb ook contact met Duisters, en die geven ook aan dat de Duitsers erg soepel met de maatregelen omgaan. En het maakt niet uit. Ook in Duitsland zie je wat echt bepalend is: bevolkingsdichtheid en wijken met armoede en wijken met veel allochtonen: daar gaat het mis.

  Met het richten op dikke vissen ben ik het helemaal eens. Maar dat doet het kabinet Rutte niet. Dat komt met een onzinnige mondkapjesplicht. Het Noorse gezondheidsinstituut heeft eerder al aangetoond dat honderdduizenden keren een mondkapje dragen hooguit een enkele besmetting voorkomt in situaties met een hoge besmettingsgraad. Bij een lage graad gaat het zelfs om miljoenen keren dragen om een enkele besmetting te voorkomen.

  Wat zijn nu de dikke vissen? Wel, dat is uit de cijfers allang duidelijk: voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger onderwijs, groeps- en contactsporten, niet alleen amateur, maar ook de profs, en familiebezoek, kerken en moskees en illegale feestjes van jongeren. Mogelijk ook de cafés (niet de overige horeca).
  Maar wat doen Rutte en De Jonge: houden de middelbare en hogere scholen open. Sluiten de complete horeca (tegen het advies van het OMT). Houden besmettingshaard profvoetbal open. Familiebezoek gaat niet naar 0. Handhaving op illegaal rondhangende jongeren is marginaal (wordt hier in de gemeente zelfs gefaciliteerd met extra vuilniszakken op parkeerterreinen). En we durven de vrijheid op godsdienst niet in te perken qua massabijeenkomsten (een kerkdienst kan blijkbaar echt niet digitaal, al bewijzen de meeste kerken anders).
  Maar wel onzinmaatregelen als mondkapjes. En geen alcohol, maar drugs mag wel, want we gedogen 24/7. Het lijkt wel of corona misbruikt wordt om een gereformeerde agenda door te drukken.

  Nee, dit gaat ‘m echt niet worden. En de dagelijkse cijfers bewijzen de onzin van dir kabinet ook. Ze hopen in maart als helden de stembusstrijd te winnen, maar wie nog op deze clowns stemt, is echt slecht geïnformeerd.

 87. Robert

  @boerenverstand

  Om een lang verhaal kort te maken, als een ieder zich aan de regels houdt, jong, oud en gelovig dan komt het echt goed.
  Ik heb er vertrouwen in.

 88. G.ossip

  Koning komt weer terug van Vakantie,waren een paar fijne uurtjes in Griekenland.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.