Jinek gebruikte jarenlang ‘hamster13’ als wachtwoord

Eva Jinek heeft jarenlang ‘hamster13’ gebruikt als wachtwoord voor haar online accounts. Ze heeft dat gisteren gewijzigd, met de hulp van RTL-collega Daniël Verlaan. Dat vertelden ze ’s avonds in haar uitzending op RTL 4. Techtypes als Daniël waarschuwen de mensen al jaren dat ze geen wachtwoorden als welkom01, pizza10 of cavia9 moeten gebruiken, maar die boodschap is niet aangekomen bij Jinek. Daniël wist gisteren in no time het simpele wachtwoord van Jinek te achterhalen.

Er zijn in het verleden regelmatig hacks geweest, waarbij veel wachtwoorden op straat zijn komen te liggen. Men wordt daarom aangeraden om wachtwoorden regelmatig te veranderen. Dat heeft Jinek niet gedaan.

Jinek: “Met mijn volledige instemming ben je ook een beetje in mijn wachtwoorden gedoken.”

Daniël: “Nou ja, instemming is een groot woord. Ik was al gaan zoeken en toen heb ik het voorgelegd aan jou.

Jinek: “Ik werd later verwittigd van het feit dat je even wat vooronderzoek had gedaan om te kijken of ik verstandig bezig was met mijn wachtwoorden. Wat was jouw conclusie?

Dieren en cijfers

Daniël: “Nee. Jij hebt een voorkeur voor wachtwoorden met dieren en cijfers, kwam ik achter. Ik heb er een paar opgezocht. Die zijn een paar jaar geleden gehackt. Het erge is: normaal hebben mensen die wel aangepast. Dat had jij niet gedaan.”

Hij heeft de veiligheid van Jineks accounts hersteld. “Wat wij hier voor de uitzending hebben gedaan… Ik ben een paar uur eerder naar de uitzending gekomen, want als we dit zouden bespreken en jouw wachtwoorden zouden nog hetzelfde zijn, dat is niet zo handig. Jij hebt me toegelaten tot je telefoon en je laptop en ik heb daar alles lopen veranderen voor jou.”

Naïef

Waarom is iemand als Jinek zo slordig met haar online gegevens? “Ik moet wel zeggen: in de kern geloof ik in de goedheid van de mens. Als je geeft, komt er iets goeds terug.”

Daniel: “Dat is een heel mooie gedachte.”

Jinek: “Het is misschien een naïeve gedachte, maar tot nu toe in mijn leven is dat vaak zo geweest. Misschien werkt het niet voor dit.

Hamster13

Al met al heeft Jinek nu afscheid genomen van haar vertrouwde wachtwoord hamster13. “Ik heb inderdaad gezegd: ‘Je moet me nu helpen, want we kunnen niet praten over mijn hamster13-inlogcode, die ik al 25 jaar gebruik. Dat moet veranderd worden.’ Het is wel de kern van de reden waarom ik denk: het zal wel loslopen. Ik niet alleen hè, maar de meeste mensen.”

Daniël: “Ja, echt heel veel mensen. Het treurige is dat mensen pas actie gaan ondernemen als zij al slachtoffer zijn.”

Door tijdig in te grijpen heeft Jinek een hack kunnen voorkomen. Op internet circuleren nog wel meer wachtwoorden van bekende sterren. Zo schijnt Halina Reijn ‘zeekoe16’ te gebruiken, Wendy van Dijk ‘killangela9’ en John de Mol zijn IBAN-nummer.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen