RTL-baas Sven Sauvé: ‘Of wij Talpa gaan overnemen?’

Geplaatst op di 29 sep 2020 om 9:30

Er gaan al weken geruchten dat Talpa Network in de etalage staat nu John de Mol de 65 heeft aangetikt, zijn radiotak over het hoogtepunt heen is en zijn tv-tak alleen scoort als iemand ‘wijnen, wijnen, wijnen’ roept op SBS 6. Er zouden gesprekken worden gevoerd met een Zuid-Afrikaanse mediareus, maar officieel wordt dat ontkend. Gesprekken die in elk geval níet plaatsvinden, zijn die tussen RTL en Talpa. Er is geen sprake van een overname van Talpa, zegt RTL-baas Sven Sauvé.

Het is niet aan de orde, zegt Sven tegen Adformatie. “Nee, dat scenario speelt absoluut niet, los van het feit dat er allerlei richtlijnen zijn en de overheid die dat onmogelijk maakt: we kijken waar we kunnen samenwerken – die mogelijkheden zijn beperkt – maar het hele verhaal van een consolidatie is niet iets wat op dit moment actief speelt.”

Drie jaar geleden waren RTL en Talpa nog wél in gesprek, maar toen kwam Sven erachter dat John de Mol niet wilde samenwerken, maar RTL gewoon over wilde nemen. Daar ging hij niet mee akkoord, waarna John een media-oorlog begon, waarbij onder meer de mannen van VI en Linda de Mol zijn weggekaapt.

Een treurige tijd, vindt Sven. “We hebben drie jaar geleden toen het hele Talpa-avontuur startte gesproken om samen te werken. Dat had ik graag gezien bij video on demand – ik denk dat we daar een enorme vuist hadden kunnen maken – maar dat is een behoorlijke strijd geworden op het lineaire domein.”

Waar Sven dus vooral wilde samenwerken op het gebied van video on demand, bleef John in het oude-media-denken hangen. Zo wilde hij sterren gaan delen met RTL. “Ik denk dat we daar met z’n allen veel tijd, geld en energie in gestoken. Ik had graag gezien dat dat niet was gebeurd, maar daar staan we nu eenmaal. Maar op het moment dat we elkaar kunnen helpen en versterken, dan weten we elkaar absoluut te vinden.”

Het interview met Sven Sauvé kunt u bekijken op de Aformatie-site.

Foto: Talpa, RTL
29 Reacties op “RTL-baas Sven Sauvé: ‘Of wij Talpa gaan overnemen?’”


 1. Bart

  Ook al zou het volgens de regels kunnen dan nog kan RTL de hele inboedel van Talpa niet overnemen omdat daar geen geld voor is. Als RTL het wel zou kunnen dan schiet RTL daar (behalve dat ze een concurrent uitschakelen) helemaal niets mee op. Er blijft te weinig geld over om al die zenders te vullen en de reclame inkomsten hoeven minder verdeeld te worden waardoor deze zullen dalen. Het enige interessante voor RTL zouden de 4 radiozenders kunnen zijn en wat losse programma’s en presentatoren. Echter is het overkoepelende de bedrijf waar RTL Nederland onder valt niet geïnteresseerd in radio. RTL zou denk ik graag Linda en Miljoenenjacht terug nemen, Chateau Meiland, VI en misschien Johnny de Mol en Merel Westrik. Voor de rest houd het wel op.

 2. Bing Go

  Het gaat eerder andersom gebeuren.

  RTL zakt dieper en dieper, jaar na jaar.

 3. Tycho Graagnat

  Misschien is het tij gekeerd, in het verleden was John altijd ‘rupjenooitgenoeg’ en nam met minder dan zelf overnemen geen genoegen.
  Maar opnieuw is er sprake van overname door Rtl. En waar rook is, is vuur. John ontrekt links en rechts wat zaken die ook tot zijn toko behoren , laat zoonlief goed verzorgd achter….en dan? We zullen het zien.

 4. Dries Roel Vink

  Met al die themastations zie je door de bomen het bos niet meer. Focus je op één station en maak daar iets goeds van!

 5. MolTalk

  Het gaat omgekeerd zeker niet gebeuren, gezien de megalomaan grote moeder achter RTL Snap dat nou eens.

 6. echt nieuws

  De Zuid-Amerikaanse mediareus wil Talpa inderdaad overnemen maar John vraagt veel te veel geld. Als RTL Talpa zou overnemen, dan verdwijnen er natuurlijk 3-4 zenders van de combinatie RTL/Talpa.

 7. OMG

  @Bart
  Qua radio ben ik het zeker niet met je eens. RTL was eigenaar van 538 van 2007 tot 2012 in de deal tussen Talpa en RTL. John heeft de radiozenders teruggekocht door aandelen in RTL Nederland te verkopen aan RTL.

  Daarnaast is er in RTL FM destijds wel degelijk geïnvesteerd, maar raakte z’n frequenties kwijt aan 100%NL.

  Helaas is het dit keer geen jackpot voor John de Mol. De deal in 2007 waarbij Tien/Talpa en de radiozenders aan RTL werden verkocht, maakte hij een aanzienlijke winst. Deze keer is de boedel een heel stuk minder waard geworden.

  Ik denk dat de kans groter is dat DPG Media de volgende eigenaar wordt van de tv zenders en sommige radiozenders.

 8. Linde

  Waar rook is, is vuur

 9. Wendeline

  Of het bij RTL lekker gaat. Poeh, poeh. Alleen Ruben scoort en wat over de data talentenjachten.

 10. potmeter

  Als dit waar is doe ik gelijk mijn tv weg,
  Ik haat RTL hun motto liegen,bedriegen en manupileren als motto.

 11. Piet Puk

  Lekker actueel: dit heeft Adformatie op 10 september al gemeld.

 12. Bart

  @OMG Niet mijn mening. RTL heeft eerder aangegeven niet meer geïnteresseerd te zijn in radio. Willen wel samenwerken, zoals nu met Q.

 13. Wyatt

  @ Bart

  RTL Group kan Talpa zo overnemen als ze willen. Beetje onzin om te roepen dat daar geen geld voor is.

 14. Jan van Eerten

  Al die zenders op zwart, dat is het beste voor iedereen

 15. WEST*

  Dat betekend dat RTL maar 4 zenders mag behouden en alle andere zenders moet verkopen ze schieten er dus niets mee op , , want scoren die aangekochte zenders , bijv sbs6- veronica opeens dan wel , zou heel raar zijn als de sbs haters dan wel voor de zenders kiezen

 16. Bart

  @Wyatt Ik had het even puur over RTL Nederland. De vraag werd gesteld aan Sven Sauvé. Voor de RTL Group is het niet zo interessant om die 4 zenders van Talpa over te nemen. Om eerder genoemde redenen. Wel om een handje vol presentatoren en/of programma’s over te nemen. In die zin zou het interessanter zijn voor RTL om ITV over te nemen.

 17. WEST*

  Waarom zou J D M zijn tv tak verkopen, om nieuwe zenders te kunnen opstarten? hij is media magnaat en wil gewoon tv zenders in zijn bezit
  Zie het echt niet zitten dan John zijn plek in tv land gaat opgeven !

 18. Ra de Maker

  Waarom zou RTL in hemelsnaam het zwaar gehavende Talpa nu willen kopen. Volgens mij rookt men elkaar bij Talpa de tent uit. Ik denk dat Sven gewoon wacht op het meest geschikte moment. Die wacht nog wel een klein jaartje op de ‘samenwerking’.

 19. Wyatt

  Talpa opkopen allemaal thema zenders van maken en RTL5 breder programeren.

 20. LD

  Overnemen? Gewoon laten mislukken en ontploffen en dan enkele sterren met hangende pootjes weer aan boord nemen is veel goedkoper.

 21. Teuntje

  Zenders o zwart weg met shit

 22. Albert

  De Mol wil SBS6 gebruiken als zender om zijn nieuwe formats van Talpa Entertainment Producties op te lanceren. Waarom zou hij de boel dan weer wegdoen zodat hij zijn programma’s niet meer op die zender kan gooien.

  Totaal onlogisch.

 23. Bart

  @West* Tuurlijk gaat hij die zenders niet verkopen om vervolgens weer nieuwe zenders te kopen. Als hij de huidige zenders niet gaat verkopen en ze gaat behouden zal het roer rigoureus om moeten met nieuwe namen, nieuwe profielen en een urgente en goed opgebouwde programmering en gericht op in de eerste plaats de mensen die kijken en daarna de adverteerder.

 24. Bart

  @Albert Hij er heel veel geld mee kan verdienen misschien? Het enige belangrijke waarom de Mol dit allemaal doet. En als hij het doet voor wat jij zegt, waarom komt hij dan alleen nog maar met van die waardeloze 13 in een dozijn formats?

 25. 123

  Waar twee honden vechten om één been, daar gaat de derde er mee heen. Gek hè, dat de NPO het relatief zo goed doet. Omdat twee enorme commerciële ego’s graag de grootste willen zijn. 🤦‍♂️

 26. Mieke Telkamp

  Nee wat moet RTL met deze zenders? Nog 4 zenders waar alleen bagger op uitgezonden worden met een paar titels die interessant zijn. Voor een Gordon of wendy hoef je het niet te doen. Daar hoor je niets meer van en er zijn betere presentoren.

  Nee gewoon opdoeken is denk ik het beste

 27. Bram

  Als RTL Group die zenders zouden willen, kunnen zij het zo opkopen! Probleem is wat moet je met die zenders? Dan zouden ze het moeten opdoeken en alle kijkers naar de eigen zenders laten trekken van RTL, hogere kijkcijfers, meer inkomsten. Of men gaat naar Video on Demand en neemt een abonnement op Netflix of Videoland (dat ook weer ten goede komt van RTL).

 28. zapp

  de mol heeft zich vergist in de kracht van netflix etc. Tv kijken is passe.
  De mol is ook gewoon de kluts kwijt. Oude publieke formats, lingo man bijt hond, formats die nergens meer op slaan en de enige ster die ze hebben uitmelken……tja tijd om te gaan golfen.

 29. WEST*

  RTL of Talpa het is allemaal stront

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.