Jammer: VI terug zonder hysterisch geruzie

De hele zomer lang trokken de mannen van Veronica Inside als verongelijkte dramaqueens van Van der Valk-hotel naar Van der Valk-hotel om elkaar de huid vol te schelden, dus de verwachtingen van hun tv-comeback waren gisteren hooggespannen. Zouden de mannen tegen elkaar tekeer gaan? Zou er eentje op de helft woest opstappen? Stonden er Jerry Springer-achtige bodyguards paraat om de mannen uit elkaar te halen? Niets van dat alles. Hun comeback was eigenlijk behoorlijk saai.

Johan Derksen stak aan het begin van de uitzending een monoloog af over waarom hij zo boos was. “Ik was heel erg boos en waar ik eigenlijk boos over was: we worden hier in Nederland geterroriseerd door de cancelhype. Als je tegenwoordig wat zegt op tv, is er een groepering die je dan meteen terroriseert en je een etiket geeft. Ik ben al een homofoob, een racist geweest, de gekste dingen worden je om de oren geslagen.”

Het gebeurt allemaal op social media, legt Johan uit. “En dan is er altijd nog Arie Boomsma en dat andere meisje, Bergman. Sunny Bergman ofzo. Die gaan dan adverteerders benaderen van: ‘Je moet niet bij dat programma adverteren.’ Ik vind het dan altijd verschrikkelijk om te zien dat grote adverteerders hun oren laten hangen naar Arie ‘nobody’ Boomsma. Wie is die gozer dan? Een kwijlebabbel van de EO. Onbegrijpelijk.

Deze politiek correcte types hebben een flinke rel veroorzaakt, zegt Johan. “Ze zijn in elk geval wel in staat om een geweldige mediarel te veroorzaken, vooral via de social media, en dan dreigt heel Nederland in paniek te raken, behalve ik. Ik was het middelpunt van die mediarel, maar heb er nooit een moment wakker van gelegen.”

Pleasen

Arie en Sunny vindt Johan tot daaraan toe, maar dat Wilfred Genee in de racismespecial van VI hun kant koos, ging hem te ver. “Het teleurstellende vind ik dan dat jij als presentator eigenlijk al die gekken die ons aanvallen zonder argumenten – ik maakte slechts een onbeduidend grapje – gaat pleasen. Zo heb ik dat ervaren. Dat heb ik als een soort verraad opgenomen. Dan denk ik: ik moet hier weg of jij moet weg.”

Johan wilde serieus stoppen met VI, benadrukte hij. “Ik heb er alles aan gedaan om weg te gaan. Ik heb voorgesteld om met Hélène Hendriks door te gaan, maar dat was niet bespreekbaar. Ik heb ook voorgesteld om Wim op mijn plaats te zetten. René ging er wel ver in mee met mij dat dit programma ongeloofwaardig was geworden. Ik vond dat jij als presentator van dit programma het format verkracht en verraden hebt.

Hij blijft erbij dat zijn zwartepietgrapje over Akwasi erg onschuldig was. “Het grapje van mij was blijkbaar erger dan wat Akwasi stond uit te brallen op de Dam.”

Wilfred

Helaas wil Wilfred niet meer ruziën op televisie. “Ik kan er een heleboel over zeggen, Johan, maar misschien moeten we nog een keer rustig in Grolloo gaan zitten. Dan kom ik op de koffie. Ik ben twee keer in twintig jaar bij je langsgekomen en dat was allebei deze zomer. Mijn fysiotherapeut zei gisteren tegen mij: ‘Wilfred, zou je niet weer gewoon een leuk programma kunnen maken? Ga nou niet weer die ruzie uitvechten.’”

Het was niet mijn sterkste uitzending, maar ik heb wel het idee dat er meer achter dit verhaal zit dan er nu geschetst wordt.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen